Akadémia z Prievidze má za sebou turnaj v Maďarsku, exceloval Rybár

Mladíci do 15 rokov z mládežníckej akadémie v Prievidzi majú za sebou prvú fázu European Youth Basketball League (EYBL), ktorú odohrali v dňoch 10. - 13. decembra v maďarskom Székesfehérvári. Prievidza na turnaji nastúpila aj s posilami z tímu BSC Bratislava a takisto aj s chlapcami z Bánoviec nad Bebravou, ktorí za hornonitriansky klub nastupujú počas celej sezóny.

“Z môjho pohľadu sme odohrali veľmi slušný turnaj, nakoľko sme neboli v kompletnom zložení, do zostavy nám chýbali ešte štyria hráči. Zápasy mali svoju kvalitu a zo zápasu na zápas sme hrali slušný basket. Snažili sme sa hrať agresívne v obrane a veľmi ofenzívne a bolo tam postupne vidieť tú suhru medzi hráčmi,” povedal na adresu hráčov tréner výberu Tomáš Bulík. 

Prievidza odohrala na turnaji celkovo štyri duely, z ktorých dvakrát vzišla víťazne a dvakrát ako porazený celok. Prehraté zápasy ale odohrali s kvalitnými výbermi. “Prehrali sme s reprezentačným výberom Luxemburska do 16 rokov, čiže s o rok staršími hráčmi. Myslím, že keby sme s nimi hrali ešte jeden zápas v kompletnom zložení, prehrali by sme možno do 15 bodov,” povedal Bulík. 

Druhý zápas prehrali proti výberu Viedne. “Družstvo Viedne fakt podávalo skvelé výkony, porazili aj hráčov Bayernu Mníchov a v zostave mali hráča, ktorého nedokázal nikto ubrániť,” opísal tréner. 

Ďalšie dva duely Prievidza premožiteľa nenašla. Najskôr si poradili s Botevgradom tesne 80:76. Na oboch stranách bolo vidieť solídny výsledok dvoch najlepšie bodujúcich hráčov - Matúša Rybára a Egora Manokhina, ktorí zaznamenali zhodne po 22 bodov. 

V poslednom zápase na turnaji sa stretli s KK Ajdovscina, s ktorým si poradili 77:61. V zápase bolo vidieť jeden pozitívny fenomén, ktorý spomenul aj Bulík. “V poslednom zápase bodovali všetci dvanásti hráči,” dodal. 

Prievidza tak na turnaji skončila na piatom mieste so šiestimi bodmi. V ďalšej fáze, ktorá sa bude hrať vo februári, budú bojovať o druhé miesto v skupine s Mníchovom. Na turnaji sa predstavil aj Matúš Rybár, ktorý len nedávno pred zápasmi priletel zo Španielska. 

“Matúš hral fantasticky, aj keď je o rok mladší od chalanov, bolo vidieť, že je bodový líder. Postupne na turnaji som u neho zbadal takú únavu. V Španielsku odohral štyri ťažké zápasy, v piatok nadránom priletel, v nedeľu ráno sme cestovali,” vyzdvihol tréner.  

Výsledky MBA Prievidza:

MBA Prievidza - CFBB Luxembourg 58:102 (32:61) Najlepší strelec za MBA: M. Rybár (20 bodov)

MBA Prievidza - Balkan Botevgrad 80:76 (43:39) Najlepší strelec za MBA: M. Rybár (22 bodov)

Vienna United - MBA Prievidza 86:71 (42:36) Najlepší strelec za MBA: M. Rybár (29 bodov)

KK Ajdovcsina - MBA Prievidza 61:77 (23:47) Najlepší strelec za MBA: M. Rybár (11 bodov)