Ako sa darí dievčatám v mládežníckych súťažiach?

Postupne vrcholia všetky basketbalové súťaže na Slovensku. Kým v najvyššej ženskej lige sa postupne začína semifinále, v mládežníckych súťažiach sa tímy prehupli do nadstavbových zápasoch, ktoré postupne vrcholia. Poďme sa pozrieť na dievčenské súťaže vo vekových kategóriách U23 a 19 (spojená súťaž), U17 a U15. 

U23 a U19 (spojená súťaž)

Do tejto súťaže sa prihlásilo túto sezónu celkovo deväť klubov, čo znamená, že zápasy odohrali v jednej skupine. Celkovo tak tímy odohrajú šestnásť zápasov. 

Momentálne sú tímy už na konci základnej časti a čakajú ich posledné dve kolá, ktoré vyvrcholia 2. apríla. Najlepšiu pozíciu majú tímy z Košíc. Na prvom mieste je Young Angels U23 Košice, ktoré už nepredbehne žiadny tím, pretože na svojom konte majú 29 bodov za 14 výhier a jednu prehru. Druhé miesto patrí rovnakému tímu, len vo vekovej kategórii U19. 

O druhú pozíciu sa ale bude ešte bojovať a v hre sú ďalšie dva tímy - Slávia ŠKP Banská Bystrica a MBK Stará Turá. Kým Starej Turej chýbajú ešte do konca sezóny tri duely a B. Bystrici 2, Košice majú ku koncu sezóny už len jeden duel. 

Po zavŕšení základnej časti bude nasledovať play-off, do ktorého postúpi osem najlepších. Práve o poslednú postupovú pozíciu budú ešte v dvoch zápasoch Trenčín U23 a Poprad U19. Oba tímy majú na rovnako 16 bodov. 

Priebežná tabuľka súťaže

Kadetky U17

V tejto kategórii bolo prihlásených do súťaže celkovo 13 klubov. Tie sa rozdelili do dvoch skupín - Východ a Západ. Najlepšími tímami boli na východe U17 Young Angels Košice, ktoré to zvládli bez prehry. Rovnakým spôsobom vyhrali v západnej časti ŠBK Šamorín

Tímy sa ďalej rozdelili do dvoch ďalších skupín - o 1. až 8. miesto a 9.až 13. miesto. Program nadstavbovej časti bude trvať až do 14.mája. 

V nadstavbovej časti sa opäť najviac darí Košičankám, ktoré v 8 zápasoch zatiaľ premožiteľa nenašli. Jednu prehru utŕžili hráčky Šamorína, ktoré sú momentálne na druhom mieste. Na siedmom a ôsmom mieste sú MBK Ružomberok a Slávia ŠKP Bratislava. Momentálne tieto dva kluby nemajú istý postup do play-off, pretože budú musieť odohrať ešte predkolo proti dvom najlepším zo skupiny 9. - 13. 

Práve v tejto skupine sa najviac darí BK Lokomotíva Sereď, ktoré zatiaľ vyhrali všetky svoje duely. Bez prehry je zatiaľ aj BK AS Trenčín, no má o jeden duel menej. Bez výhry sú momentálne ŠKBD Spišská Nová Ves a BKM Bardejom Kadetky. Majstrovstvá Slovenska v tejto kategórii sa uskutočnia od 9. - 11. júna. Baráž na túto súťaž bude 26. - 28. mája.

Priebežná tabuľka súťaže

U15 Staršie žiačky

V tejto súťaži je najvyšší počet tímov - celkovo 17. Dievčatá sa rozdelili do dvoch skupín - Západ a Východ. V západnej časti dominoval BK Slovan Bratislava, ktorý si pripísal len jedinú prehrú zo 16-tich zápasov. Druhé skončili Piešťanské Čajočky, tretie ŠBK Šamorín a 4. BK AŠK Slávia Trnava. Práve tieto štyri kluby postúpili do nadstavbovej súťaže, kde si zmerali sily s najlepšími 4 z východnej časti. 

Medzi elitu východnej časti patrí určite MBK Ružomberok, ktorý mal na svojom konte 100-percentnú úspešnosť. Do elitnej skupiny sa ďalej prebojovali aj U15 Young Angels Košice, CBK U15 a Slávia ŠKP Banská Bystrica

Nadstavbová časť bude trvať do 7. mája. Zatiaľ sa to javí tak, že najlepšiu formu majú dievčatá z Ružomberka, ktoré ani v tejto časti sezóny necítia trpkosť prehry a opäť sú 100-percentné. Na druhom mieste je Slovan s dvomi prehrami. 

Ako aj u kadetiek, aj tu postupuje priamo do play-off prvých šesť tímov. Z najlepšej osmičky sú ale mimo priameho postupu zatiaľ CBK U15 a B. Bystrica. Ak to takto ostane do konca nadstavby, tieto tímy sa stretnú v predkole play-off s najlepšími tímami zo skupín B a C, ktoré tvoria tímy od 5. po 9. mieste zo základnej časti. 

V B-skupine sa zatiaľ darí dvom klubom - MBK Stará Turá a AKAPO Lučenec, ktoré zatiaľ neprehrali. Rozhodujúci bude tak ich vzájomný zápas, ktorý odohrajú už v nedeľu 2. apríla. Čo sa týka skupiny C, tu sú rovnako 100-percentné dva kluby - BAM Poprad a BK AS Trenčín. Tieto tímy sa stretnú vo vzájomnom dueli v sobotu 1. apríla. M SR v tejto kategórii sa uskutočnia 02. - 04. júna a baráž na ne bude : 19. - 21. mája. 

Priebežná tabuľka súťaže

Ak vás zaujíma, ako dopadnú tieto súťaže, sledujte našu webovú stránku.