Alexandra Erdélyiová: Neopísateľné chvíle, som neskutočne rada za túto skúsenosť

„Benjamínkou“ v reprezentačnom výbere Slovenska je 18-ročná krídelníčka Alexandra Erdélyiová, pre ktorú je to premiéra medzi ženami a celkovo sa do národných farieb vrátila po dlhom čase. Kto je jedna z nových tvárí v tíme trénera Juraja Suju a ako sa zareagovala na pozvánku do prípravy, to sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.


Generačná obmena je prirodzenou súčasťou na klubovej scéne a výnimkou nie je ani reprezentácia. Priebežne k nej prichádza aj v ženskom výbere, v aktuálnom 15-člennom výbere sa nachádzajú štyri nové tváre, ktoré môžu na Eurobaskete absolvovať debut. A jednou z nich je Alexandra Erdélyiová, hráčka maďarského Šopronu.
V prvých momentoch, keď mi prišla pozvánka, tak som hneď volala domov svojim rodičom a dalo by sa povedať, že aj s plačom (úsmev). Určitým spôsobom je odozva tvrdej roboty, ktorú každý deň odovzdávam na tréningoch. Boli to neopísateľné chvíle. Som neskutočne rada za túto skúsenosť. Doteraz som ich len sledovala, nemala som ich ešte možnosť naživo stretnúť, takže sa z toho veľmi teším, že s nimi budem pracovať. Prijali ma s otvorenou náručou, každá jedna sa mi snaží pomáhať, či už na ihrisku alebo aj mimo neho,“ zhodnotila 18-ročná basketbalistka dojmy zo samotnej pozvánky do reprezentácie Slovenska a z prvých dní tréningového kempu v Piešťanoch.


Predchádzajúce leto bolo pre Erdélyiovú návratom do reprezentačných farieb po 3 rokoch, keď dopomohla výberu Slovenska do 18 rokov k 4. miestu na B-kategórii majstrovstiev Európy. Čo stálo za jej absenciou v bielo-modrom drese? „Väčšinou som mala problémy s členkami, v tomto roku sa mi zranenia podarilo eliminovať. Tréneri a fyzioterapeuti v Maďarsku sa každý jeden členok snažili dať dokopy na 100 percent, využila som tak všetky možnosti,“ odpovedala krídelníčka nášho výberu. Už len samotná skúsenosť v Piešťanoch trénovať s oveľa skúsenejšími hráčkami môže mladej basketbalistke pomôcť: „Myslím si, že ma to posunie na inú úroveň. Chcem sa posnažiť o to, aby som sa dostala do finálnej 12-tky. Bolo by to niečo neskutočné zažiť vo veku 18 rokov Eurobasket.“


Odchovankyňa košického basketbalu sa vo veľmi skorom veku rozhodla okúsiť zahraničie, spolu s Alexandrou Laurou Molnárovou háji farby maďarského veľkoklubu – Šopron Basket. V tomto roku získavala prvé skúsenosti v najvyššej súťaži a na jej konci mohla oslavovať obhajobu majstrovského titulu. 
„Stále sú to neopísateľné chvíle a pocity. Nie každý má skúsenosť, hrať alebo trénovať s takými hráčkami, s akými trénujem v Šoproni. Do klubu som prišla, keď som mala 15 rokov. V Šoproni sa neberie ohľad na to, či ste profesionálka alebo máte 12 rokov, každá má rovnakú starostlivosť. Je to super a vážim si takéto niečo, že to môžem využívať. Veľmi by som dopriala každej babe na Slovensku takúto možnosť,“ zhodnotila Erdélyiová doterajšie účinkovanie v klube. A Šopron ostáva hlavnou destináciou pre reprezentantku Slovenska v najbližšej basketbalovej budúcnosti: „Zatiaľ to stále bude Šopron a veľmi rada by som tam ešte zostala, nakoľko som od 13 rokov snívala, že tam budem hrať. Uvidíme potom, ako sa moja budúcnosť vyvinie.“
 


Ďalšie články