Českí basketbalisti na MS s historickým úspechom

Česko ako posledné doplnilo menoslov štvrťfinalistov majstrovstiev sveta v Číne. V záverečnom zápase K-skupiny síce prehralo s Gréckom 77:84, no víťazstvo Američanov nad Brazílčanmi o 16 bodov mu zabezpečilo postup medzi najlepšiu osmičku. 

Zverenci Ronena Ginzburga dobre vedeli, že si môžu dovoliť prehrať aj o 11 bodov, aby pre nich žila šanca na postup. Grécko začalo nebojácne, prezentovalo sa tvrdou obranou a špeciálnu pozornosť venovalo najmä Tomášovi Satoranskému, jedinému hráčovi z NBA v českom drese.

Zodpovednosť tak museli vziať na svoje plecia iní hráči. Dokonale sa to podarilo najmä krídelníkovi Nymburka, Jaromírovi Bohačíkovi, ktorý zaznamenal 25 bodov. "Jeden tréner mi raz povedal, že rozhodujúce strely sú najjednoduchšie. Pretože sa netreba rozhodovať, či ich treba vystreliť," skonštatoval pre ČT na margo úspešnej streľby Bohačík. "Trochu nás šokovalo, akú na nás vytiahli obranu. Jednoduché prihrávky a uvoľnenia po clonách proti tak dobre brániacemu tímu nestačili. Museli sme to trochu rozhýbať," dodal.

Čechom zahral do karát aj fakt, že hviezda Milwaukee Bucks, Jannis Antetokounmpo, sa už v polovici štvrtej štvrtiny vyfaulovala a zaznamenala len 12 bodov. Aj bez neho sa však v závere Gréci dostali na chvíľu za 12-bodovú hranicu, no koncovku zvládli lepšie Česi.

"Ukázala sa mentálna sila tohoto tímu. Nepoložili sme ani vtedy, keď sme prehrávali o dvanásť. Bolo to najťažšie stretnutie na šampionáte. Gréci bránili skvele a obrany menili. Tím mi verí a to mi dodalo sebavedomie hlavne pri ťažkých strelách," nechal sa počuť po stretnutí Satoranský.

Česko sa vo štvrťfinále stretne s favorizovanou Austráliou, ktorá má vo svojom kádri kvarteto hráčov zo zámorskej profiligy. Okrem postupu do semifinále budú bojovať naši západní susedia aj o priamu miestenku na OH 2020 v Tokiu.
 
Majstrovstvá sveta v Číne - osemfinále:

K-skupina (Šen-čen):

Grécko - Česko 84:77 (18:12, 32:33, 57:49)
Najviac bodov: Calathes 27, Slukas 16, G. Antetokounmpo 12, T. Antetokounmpo 11 - Bohačík 25, Satoranský a Auda po 13, Hruban 11.

USA - Brazília 89:73 (21:18, 43:39, 67:56)
Najviac bodov: Turner a Walker oba 16, Brown 11, Barnes 10 - Benite 21, Barbosa a Varejao po 14.

Štvrťfinálové dvojice

Utorok 10. septembra: Argentína – Srbsko (13.00), Španielsko – Poľsko (15.00)
Streda 11. septembra: USA – Francúzsko (13.00), Austrália – Česko (15.00)