Cieľ: dať do toho viac, lepšie brániť, presnejšie zakončovať (Preview pred zápasom proti Bielorusku)

Vo svojom druhom stretnutí na európskom šampionáte narazia basketbalistky Slovenska v piatok večer na Bielorusky. Čaká ich ťažký súper, ktorého navyše musia zdolať, ak chcú naplniť predsavzatia o postupe zo základnej A-skupiny. Nebude to ľahká misia, no Slovenky nie sú bez šancí. Musia však zahrať diametrálne odlišne než pri svojej šampionátovej premiére proti Švédsku.

Postupová matematika bola pomerne jednoduchá: v náročnej základnej A-skupine sú domáce Španielky ako obhajkyne prvenstva z predchádzajúcich dvoch šampionátov považované za top favoritky. Už skôr sme písali, že čokoľvek menej ako prvenstvo v skupine a následný útok na medailové priečky by bolo prekvapením a sklamaním. Boli teda jasnými adeptkami na prvú priečku v A-skupine znamenajúcu priamy postup do štvrťfinále. Karty však hneď v prvý hrací deň poriadne zamiešala ich tesná a nečakaná prehra s Bieloruskom 51:53.

Kým druhá a tretia priečka predstavujú miestenku v kvalifikačnom kole, posledná štvrtá pozícia znamená koniec v najkratšom možnom čase. Už od vyžrebovania bolo jasné, že o druhú a tretiu priečku by sa mali pobiť tri zvyšné celky, teda Bielorusko, Švédsko a Slovensko. Do akej miery dokáže tieto predikcie postaviť na hlavu práve Bielorusko, sa ešte len ukáže.

Napriek nádejam, že práve Švédky by pre Slovenky mohli byť „najhrateľnejšími“ súperkami, úvodná konfrontácia sa skončila tvrdou prehrou. Naše reprezentantky zaplatili aj daň za neskúsenosť (pripomíname, že im chýbajú až tri opory), v určitých fázach boli nedôrazné, miestami až ustráchané, a Severanky ich nemilosrdne trestali. Keď po necelých 30 minútach prehrávali zverenkyne trénera Juraja Suju 28:56 schyľovalo sa k ťažkému debaklu. V závere však aj Slovenky ukázali, že basketbal hrať vedia a skorigovali na konečných 57:74. Zostáva veriť, že našli správne tempo a aspoň trocha si zdvihli sebavedomie. Pretože proti Bielorusko ho budú potrebovať.

Bielorusko, ktoré na šampionáte štartuje po ôsmy raz, pričom jeho najväčším úspechom je bronz z roku 2007, sa na úvod stretlo so Španielskom. Ako sme už spomenuli, postaralo sa o najväčšie prekvapenie doterajšieho priebehu šampionátu, keď zdolalo favorizované Španielsko 53:51. Pritom tomu nič nenasvedčovalo. Bieloruskám vo svetovom rankingu patrí 11. miesto (Španielsku 3., Slovensku 24.), no v príprave príliš neohúrili, keď zdolali len Českú republiku a päťkrát prehrali (z toho trikrát s Ruskom). Proti Španielkam však podali dobrý výkon, najmä v koncovke nespanikárili a uchmatli si cenné víťazstvo.

Slovenky teda dnes od 18:00 vyzvú súperky, ktoré hneď na úvod turnaja ukázali, že ich treba brať vážne. „Čaká nás Bielorusko, teda súper, ktorý včera zdolal domáce Španielsko o dva body. Hrali dobre, hrali rozumne, len s minimom chýb. Majú obrovskú kvalitu, či už pod košom alebo na rozohrávke. Bielorusky sú skúsené a bude to naozaj ťažký súper, ale ideme si zahrať s tým, že chceme hrať lepšie ako proti Švédsku. Chceme do toho dať viac. Veríme, že aj niečo trafíme a určite chceme lepšie brániť. Uvidíme, na čo to vo výsledku bude stačiť,“ skonštatovať tréner Suja.

My len pripomíname, že duel vo Valencii sa začne 18:00 a aj toto stretnutie si basketbaloví priaznivci môžu pozrieť v priamom prenose RTVS, tento raz na Trojke.

A-SKUPINA

  1. Švédsko 1 1       0       74:57  2
  2. Bielorusko 1 1       0       53:51  2
  3. Španielsko 1 0       1       51:53  1
  4. Slovensko 1 0       1       57:74  1
DNES: Slovensko – Bielorusko (18:00), Španielsko – Švédsko (21:00).