Čo bolo, bolo... treba hrať na sto percent

Aj reprezentačný tréner Aramis Naglič nedávno vyzdvihol, že je rád, že v kádri má okrem Vladimíra Brodzianskeho aj Mária Ihringa. Šikovný rozohrávač, ktorý dokáže prekvapiť originálnymi nápadmi, ako jeden z mála basketbalistov so slovenským pasom pôsobí v niektorej zo špičkových európskych súťaží. V lete prestúpil do bundesligového Synatainics MBC Weissenfels a aj v jeho drese podáva spoľahlivé výkony. Teraz však musí „preladiť“, vo farbách Slovenska ho čakajú dva dôležité súboje – vo štvrtok v Leviciach proti Dánsku a v nedeľu v Bergene proti domácemu Nórsku. 

Kouč Naglič verejne deklaroval, že proti Dánsku si vo štvrtok chcete prísť po prvé víťazstvo. Vnímate to tak, že je pred vami náročná misia?

„Bolo by pekné uchmatnúť si prvé víťazstvo v tejto skupine. Určite by nám to pomohlo aj po mentálnej stránke a celkom isto by nás to nabudilo aj do zápasu s Nórskom.“

V nedeľu v Nórsku vás čaká odveta. Cítite potrebu revanšovať sa Severanom za augustovú prehru, keď ste im v Leviciach podľahli o 19 bodov 68:87, alebo toto už nehrá zásadnejšiu rolu?

„Čo bolo, bolo. Budeme sa hlavne sústrediť, aby sme tohto zápasu dali sto percent a aby sme sa po stretnutí mohli pozrieť do zrkadla, že sme na ihrisku nechali všetko.“

Vy ste v lete zamierili z Maďarska do nemeckej Bundesligy, dohodli ste sa s MBC Weissenfles. Ako sa vám zatiaľ pozdáva v novom pôsobisku?

Nové pôsobisko je fajn a som rád, že som spravil tento krok.

Pred odchodom do Nemecka ste prezradili, že aj sám sebe chcete dokázať, že môžete byť lídrom tímu aj v špičkovej európskej lige. Vaše osobné štatistiky – 10 bodov, 4,2 doskoku a 5 asistencie na zápas – zatiaľ vyzerajú dobre. Takže spokojný?

„Spokojný áno, ale bol by som ešte spokojnejší, keby sme mali trošku lepšiu bilanciu a keby sme zápasy, ktoré sme mali už vyhraté, nakoniec neprehrali.“

V mladosti ste okúsili taliansku Sériu A, stali ste sa majstrom Poľska, hrali v Chorvátsku, Estónsku, na Slovensku i v Maďarsku. V čom je basketbal v bundeslige iný v porovnaní s predošlými pôsobiskami. Dá sa rýchlosťou a nasadením porovnávať napríklad s reprezentačnými zápasmi proti európskej špičke?

„Je veľký rozdiel v rýchlosti a fyzickosti ligy. Chvíľu som si na to zvykal už počas prípravy a prípravných stretnutí, ale už som sa do toho viac-menej dostal. Súťaž je veľmi vyrovnaná, takže každý jeden zápas je dôležitý.“