Hejkovú veľmi teší bilancia 3:0

To možno vidieť ozaj zriedka. Stredajší zápas Európskej ligy basketbalistiek medzi ZVVZ USK Praha a francúzskym Basketom Bourges sa skončil nevídaným trojkovým košom domácej rozohrávačky Teje Oblakovej z polovice vlastnej polovice ihriska na 88:80.

Slovinská reprezentantka Teja Oblaková, na Slovensku známa zo svojho úspešného trojročného pôsobenia v tíme Good Angels Košice, sa k jednoručnej strele odhodlala tesne pred uplynutím hracieho času. Len čo lopta opustila jej ruku, zaznel záverečný klaksón a „dlho“ letiaca oranžová guľa na úžas všetkých v hale na Královke padla priamo do bezdného koša. „Hovorila si nám, že každý bod môže byť dôležitý, tak preto som ešte dala na záver tú trojku,“ interpretovala nám so smiechom trénerka pražského družstva Natália Hejková vtipné a veselé slová svojej takmer 28-ročnej zverenky Oblakovej po jej nevšednom koši.

Nielen ony dve mali predvčerom po zápase dobrú náladu, ale celý tím českého majstra. Ten vstúpil do nového euroligového ročníka troma víťazstvami, hoci prvé dve stretnutia odohral pod cudzími košmi. Najprv hráčky USK Praha vyhrali v ruskom Orenburgu nad Nadeždou 83:78 (43:39), potom v talianskom Schiu nad Familou 69:50 (37:30) a túto úvodnú úspešnú sériu zavŕšili predvčerom zdolaním francúzskeho Basketu Bourges 88:80 (46:44). Len obhajca titulu UMMC Jekaterinburg v tej istej A-skupine a vedúci tím B-skupiny Dinamo Kursk majú po troch kolách takisto tri víťazstvá a žiadnu prehru.

„Báli sme sa vstupu do euroligy. Vyžrebovanie nám totiž nežičilo. Najprv nás čakali dva zápasy pod košmi priamych konkurentov v boji o postup do play-off a potom doma obávaný kolektív Bourges s jeho stále nepríjemným úporným basketbalom,“ povedala nám Natália Hejková. „Veru, mohli sme mať na konte po tejto sérii tri prehry, lenže máme bilanciu 3:0, čo nás veľmi teší.“

V najvyššej českej súťaži je Hejkovej družstvo USK suverénne, na konte má osem víťazstiev, priemerne víťazí o takmer neuveriteľných 64 bodov; celkové skóre má 880:373. Naposledy zdolalo finalistu uplynulého ročníka KP Brno pod jeho košmi 96:63. Trénerka pred vstupom do Európskej ligy nevedela preto ani poriadne odhadnúť formu a možnosti svojho kolektívu, keďže nemal za sebou v nedávnych týždňoch žiadne ťažké meranie síl. Euroligové zápasy však priniesli pražským hráčkam zatiaľ stopercentný zisk. „Hráme basketbal, aký som vždy obľubovala. Bránime lepšie než v uplynulej sezóne a dopredu hráme rýchlo,“ charakterizovala hru svojho družstva Natália Hejková.

V stredu mohol USK vyhrať aj vyšším rozdielom, veď v 38. min viedol 84:67, lenže v závere poľavil v obrannej ostražitosti. Natália Hejková osobitne pochválila zo svojho tímu prístup Američanky Alysse Thomasovej, ktorá nastúpila napriek nepríjemnému svalovému zraneniu, odohrala napokon takmer 34 minút a s 22 bodmi sa stala najlepšou strelkyňou zápasu. Podobne platná bola aj prechladnutá Kateřina Elhotová. „Počas najbližších dvoch týždňov budú mať takmer všetky hráčky povinnosti vo svojich reprezentáciách, takže nevyjdú z tempa. Či to však pomôže nášmu družstvu, je nanajvýš otázne,“ zamyslela sa Natália Hejková pred prestávkou, ktorú vyplnia dve kolá kvalifikácie ME 2019.

Pred nimi môže mať dobrú náladu aj dvojnásobná „úradujúca“ najlepšia basketbalistka Slovenska Žofia Hruščáková, ktorá má vo svojom francúzskom tíme Flammes Carolo Basket Charleville-Mézeres dve prvenstvá. S priemerom 34,7 min na zápas je najvyťaženejšia hráčka v EL a má aj najviac (spolu 16) doskočených lôpt v družstve, ktoré je s 2 víťazstvami a 1 prehrou na 4. mieste v B-skupine. Prvú euroligovú radosť v tejto sezóne mal v stredu aj slovenský kormidelník CCC Polkowice Maroš Kováčik, keďže jeho tím vyhral nad belgickým Castorsom Braine 71:52 (37:24), čím sa poľský majster dostal na 5. miesto v euroligovej A-skupine.
TOMÁŠ GROSMANN

Vyšlo v denníku Šport 9. novembra 2018

Autor: Tomáš Grosmann

Foto: Luděk Šipla