Hviezda Francúzov Hoard: Nič iné ako obhajobu titulu neberieme

Francúzski basketbalisti, ktorí budú záverečnými súpermi slovenských reprezentantov v základnej D-skupine na ME hráčov do 18 rokov, patria medzi najväčšíchfavoritov podujatia. Pred začiatkom turnaja v Bratislave a Piešťanoch majú jediný cieľ - obhájiť titul z predchádzajúceho šampionátu v Turecku.

Vlani v Samsune nemali Francúzi konkurenciu. Turnajom prešli bez prehry, vedení rozohrávačom Frankom Ntilikinom valcovali jedného súpera za druhým. Vo finále zdolali aj Litvu a získali prvý titul v kategórii do 18 od roku 2006. Pre úspešný ročník narodenia 1998 to bola už druhá trofej, v roku 2014 vyhrali ME hráčov do 16 rokov.

Ntikilina nastrieľal vo finále 31 bodov a vyhlásili ho za najužitočnejšieho hráča podujatia (MVP). Dynamického rozohrávača čaká hviezda kariéra, pred mesiacom si ho na drafte NBA vybral z ôsmeho miesta slávny New York Knicks.

Žezlo po Ntikilinovi prebral v súčasnom výbere Francúzska do 18 rokov Hoard. Atletický krídelník získava skúsenosti v zámorí, kde hráva stredoškolskú súťaž za Wesleyan Christian Academy. "Nič iné ako obhajobu titulu neberieme. Chceme zlato, to je náš cieľ," vravel Hoard pred začiatkom bojov v D-skupine, kde sa Francúzi okrem Slovákov stretnú aj s Lotyšmi a Bosnou a Hercegovinou.

Mladí reprezentanti krajiny galského kohúta sa budú spoliehať predovšetkým na tímovú chémiu a zohratosť. Deviati hráči zo súčasného kádra boli spoluhráčmi na vlaňajších MS do 17 rokov v Zaragoze, kde Francúzsko v predĺžení prehralo boj o účasť v semifinále proti Litve. “Hráme spolu už dlhší čas, čo určite bude naša veľká výhoda. Máme medzi sebou vytvorenú výbornú chémiu a na to sa chceme spoliehať aj na šampionáte v Bratislave," vrael Hoard, ktorý bol v Zaragoze lídrom mužstva. S priemerom 22,4 bodu na zápas patril medzi najlepších strelcov turnaja. K tomu pridal aj 5,7 doskoku, 3,1 asistencie a 1,7 získanej lopty na zápas. Rodák z Le Havre začal turnaj 41-bodovým vystúpením proti Kórejskej republike, čím sa postaral o rekord podujatia.

V porovnaní s MS do 17 rokov budú Francúzi na Slovensku ešte silnejší. "Budeme mať v tíme aj Yanika Blanca a Sofiana Brikiho, ktorí vynechali šampionátov sedemnástok v Zaragoze. To ešte viac rozšíri našu rotáciu a kvalitu na lavičke," pokračoval Hoard. Tréner výberu do 18 rokov Frederic Crapez tak bude mať z čoho vyberať. K taktike prezradil len nasledovné: "Budeme hrať tímovo, nekompromisne a pokúsime sa robiť súperom v obrane čo najväčšie problémy."

 

Zápas Slovensko - Francúzsko je na programe 1. augusta o 18.00 v bratislavskej HANT aréne.