Ihring: Do budúcna môžeme byť ešte silnejší

Mário Ihring sa v piatok proti Švajčiarsku zaskvel 22 bodmi. Nie je to prekvapenie, veď 24-ročný rozohrávač patrí medzi našich najtalentovanejších basketbalistov. Seniorská reprezentácia sa na kumšt handlovského rodáka spolieha od jeho 18 rokov. Už vtedy pôsobil v talianskej najvyššej súťaži. Neskôr získal titul v Poľsku, vyskúšal si Chorvátsko aj Estónsko, žiaril v Niké SBL v drese Prievidze, Interu a vlani pomohol Spišským Rytierom k historickému majstrovskému titulu. Hneď však zamieril do maďarského OSE Lions. Po sezóne ozdobenej priemermi 14,1 bodu a 5,9 asistencie teraz prestupuje na ešte lepšiu adresu, keďže sa dohodol s bundesligovým MBC Weissenfels. Skôr než tam odcestuje, uvidíme ho v Leviciach v drese Slovenska vo štvrtkom súboji predkvalifikácie ME 2025 proti Nórsku a v nedeľu v Skopje proti Macedónsku.   

Máte za sebou skúsenosti s talianskou i poľskou najvyššou súťažou. To sú kvalitné ligy, ale hrali ste tam na začiatku kariéry. Teraz, pred vašim odchodom do bundesligy je tá situácia iná. S akými očakávaniami sa sťahujete do Nemecka?

„Rozprával som sa s vedením klubu aj s trénerom. Očakávajú odo mňa pozíciu lídra na jednotke. Som dostatočne zdravo sebavedomý, aby som tam s tým išiel a ťahal tím. Vzniklo tam celkom zaujímavé mužstvo, tak uvidíme... Je to pre mňa skúška. Vo veľkých ligách, s výnimkou Maďarska, som bol ako dosť mladý. Teraz som prevzal líderskú pozíciu a veľmi sa na to teším.“

Prestup do Maďarska, kam ste išli pred minulou sezónou, krátko po zisku majstrovského titulu so Spišskou Novou Vsou, sa z hľadiska vášho basketbalového progresu javí ako správny krok, však?

„Je to iba kúsok za hranicami, ale tamojšia liga je veľmi dobrá. Sú tam kvalitní legionári, kluby sú na tom dobre organizačne aj finančne. Nie je tam škaredá hala, všetko je vynovené. Myslím, že medzi maďarským a slovenským basketbalom je v súčasnosti veľký rozdiel. A aj keď je to len tu, za hranicami, dá sa odtiaľ dostať už do veľkých líg.“

l Počas predošlého asociačného termínu ste neboli celkom fit a vysoké prehry v Belgicku a doma s Lotyšskom ste mohli sledovať iba ako divák. Ako zložité pre vás bolo dívať sa na ten ťažký záver účinkovania Slovenska v kvalifikácii MS 2023?

„Všetci dobre vieme, ako to dopadlo. Bohužiaľ, neboli tam všetci, ktorí tam mali byť a reprezentácia sa nám trocha rozpadla. Žiaľ, aj také bývajú niektoré okná, že nie každý môže prísť, nie každý je vždy zdravý. Ale nemyslím, že je to čosi, na čo by sme sa teraz mali pozerať nejako negatívne. Treba nájsť čosi také, aby nás to motivovalo. A teraz, do predkvalifikácie, sme prišli v hojnom počte. Nevedeli sme  iba, či sa Brodzo vráti z Turecka alebo nie. Aj tomu sa treba prispôsobiť, taký je šport.“ (pozn.: Vladimír Brodziansky sa nakoniec k tímu už nepripojí, musí dokončiť rekonvalescenciu po problémoch s členkom)

Ak by sme to mali hodnotiť s odstupom, napriek tomu, že v konkurencii Srbska, Lotyšska a Belgicka z toho napokon bola bilancia 0-6, bola to asi výborná skúsenosť, však?

„Určite áno. Myslím, že jedným z historických úspechov nášho basketbalu je už len to, že sme sa tam dostali. Čo sledujem mladšie ročníky, konečne vychádzajú ďalšie talenty. Do budúcna môžeme postaviť ešte lepší tím. Uvidíme, ako to pôjde ďalej a či sa prebojujeme už z tejto predkvalifikácie. Verím tomu, že áno. Na tom treba stavať, veriť si a myslieť pozitívne.

Teraz, pred druhou fázou predkvalifikácie ME 2025, ste späť v reprezentácii, ktorú medzičasom po Olegovi Meleščenkovi prebral Aramis Naglič. Nový tréner obvykle prináša novú filozofiu, nové princípy, nové myšlienky. A najmä vy, rozohrávači, ich musíte preniesť do praxe...

„Aramisa som poznal už z Interu. Pamätám si, čo odo mňa očakával. Tu máme trochu inú situáciu, keďže hráme dve dvojky na ihrisku a je to trocha iné než v klube. Tréner Naglič priniesol dobrú filozofiu, makáme na ihrisku. Je to len plus, keď vieme, že náš kouč čosi dosiahol ako hráč aj ako tréner a môžeme sa pod jeho vedením individuálne aj tímovo posunúť vpred.“

Proti Švajčiarom sme videli dve pomerne tesné prehry, ale to, na čom záleží, príde až teraz, keď vstúpite to predkvalifikácie. Vo štvrtok budete čeliť Nórom, v nedeľu sa predstavíte v Severnom Macedónsku. S akými očakávaniami vstúpite do predkvalifikačných bojov?

„Zatiaľ sme ich ešte neskautovali. Zápasy proti Švajčiarsku nám ukázali naše rezervy. Nebolo to najhoršie. V útoku sme nedali veľa bodov, ale zase ani sme veľa nedostali. Aj predtým s Maďarmi to bol celkom vydarený zápas, ale netreba sa tešiť predčasne. Ja som taký, že ani po výhrach nie som nejako veľmi šťastný. Skôr sa treba od pozitívnych momentov odraziť vpred.“