Lučenec titul neobháji, do finále sa dostali aj Levice

Basketbalisti BKM Lučenec titul slovenského majstra z roku 2022 neobhájia. Domáci tím podľahol BK Svit v semifinálovom dueli Final Four 75:86. V druhom semifinále bol úspešnejší klub z Levíc, keď zdolal Spišských Rytierov 81:80.

Lučenec začal zápas aktívnejšie, viac striel sa im podarilo premeniť. V prvej štvrtine viedli najviac o 5 bodov, konkrétne za stavu 15:10. Svit sa potom viac dostal do hry a prvú štvrtinu nakoniec vyhral 22:19. V tej druhej to bol oveľa lepší basketbal zo strany hostí. Do vedenia Pelikánov ani nepustili a navyše si držali náskok počas celej časti zápasu od 7 do 10 bodov. Po prvom polčase viedli 47:39.

Lučenec začal druhý polčas veľmi dobre. 11-bodové manko dokázali za pár minút zmazať len na 3-bodové a postupne sa vracali do zápasu. Svit ale možnosť vyrovnania alebo prehrávania dopustiť nechcel a zvýšil obrátky. Domácemu klubu opäť odskočili na približne 7 - 10 bodový náskok a za stavu 70:60 išli do poslednej štvrtiny. V nej to bolo veľmi zaujímavé. Svit si držal dvojciferný náskok, viedli už aj o 14 bodov, no Lučenec stále nezanevrel na zápas a pokúšal sa manko znižovať. Podarilo sa im k súperovi priblížiť za stavu 75:80, no Svit si dvomi trojkami prinavrátil náskok a zápas nakoniec vyhral 86:75. 

Najlepšími strelcami zápasu boli Vasilije Kneževič, ktorý si pripísal 27 bodov. Na strane Svitu sa darilo Američanovi Atwoodovi, ktorý nazbieral len o bod menej - 26. 

V druhom semifinále bol basketbal oveľa viac vyrovnanejší a na hojdačkách - presne tak, ako sa na dva najlepšie kluby v tohtoročnej Niké SBL patrí. Úvod zápasu patril Spišským Rytierom, ktorí už na začiatku viedli o deväť bodov. Levice sa postupne rozbiehali, no Rytieri si svoj náskok celý čas držali a prvú časť zápasu vyhrali 20:15. V tej druhej to ale bolo úplne o niečom inom. Levice hneď na začiatku vyrovnali na 22:22 a zápas začínal od nuly. Následne raz vyhrávali Levice, raz Spišiaci a do šatní išli za polčasového skóre 38:42 pre Rytierov. 

Začiatok druhého polčasu opäť lepšie zachytili Rytieri, ktorí viedli už hneď z úvodu o 11 bodov - 46:38. Levice postupne tento náskok znižovali a vyrovnať sa im podarilo za stavu 59:59. Prvýkrát sa Leviciam podarilo aj vyhrávať po nejakej štvrtiny, keď v posledných sekundách 3. štvrtiny trafili dvojku a do poslednej časti zápasu šli za stavu 65:63. V 4. štvrtine to bolo opäť veľmi vyrovnané. Najskôr si Levice vybojovali náskokpäť bodov za stavu 68:63, no Rytieri to dvojkou a trijkou rýchlo zmazali a vyrovnali. Spišiaci okrem vyrovnania rovnako aj získali opäť vedenie, 4-bodové. Levice si ale jednou trojkou a jednou dvojkou vybojovali náskok jeden bod, ktorý Rytieri rýchlo zmazali a necelé dve minúty pred koncom mali náskok už 5 bodov. Minútu pred koncom Van Oostrum hodil trojku a Levice sa opäť súperovi pribclížili na dva body. 50 sekúnd pred koncom sa Levice súperovi už vyrovnali po dvoch trestných hodoch McCaluma. Štyri sekundy pred koncom sa Levičania dostali do jednobodového vedenia trestných hodom McCalluma, čo bol víťazný kôs pre Levice.

Final Four Slovenský pohár – semifinále:

BKM Lučenec – Iskra Svit 75:86 (39:47)
Najviac bodov: Kneževič 27, Goss 15, Armstrong a Eaddy po 10 - Atwood 26, King 20, Goncalves 17
/Svit postúpil do finále Slovenského pohára/

Highlighty zo zápasu nájdete na tomto odkaze

Patrioti Levice - Spišskí Rytieri 81:80 (38:42)
Najviac bodov: Van Oostrum 26, McCallum 16, Bachan 15 - McGlynn 28, Juríček 13, Fusek, Lopez po 10
/Levice postúpili do finále Slovenského pohára/