Majerčák sľubuje na ME 18 rýchlu a agresívnu hru

Jedna z opôr nášho národného tímu do 18 rokov Matej Majerčák verí, že na blížiach sa ME v Bratislave a Piešťanoch bude hrať Slovensko atraktívny, rýchly a agresívny basketbal.

Do začiatku šampionátu zostáva doslova iba pár dní, tešíte sa alebo pociťujete aj maličkú nervozitu? Určite v prvom rade obrovské očakávania, no priznávam aj nervozitu. Premiérovo sa predstavíme v A-kategórii a hneď pred domácim publikom. Nemáme však čo stratiť, môžeme len prekvapiť, tak snáď nám to vyjde. Považujete domáce prostredie za obrovskú výhodu? Práveže ani nie, ja to vnímam ako dvojsečnú zbraň. S domácim prostredím príde aj väčší tlak na výsledky, očakávania fanúšikov a podobne. My si to však nemôžeme pripustiť a musíme si z tribún vziať len to pozitívne. Verím, že nás poženú vpred.

Ako sa zatiaľ javí družstvo v príprave? Tá ešte stále trvá a je to tak, ako sme si aj pred ňou mysleli – ukázali sa aj svetlé stránky, ale tiež množstvo chýb, ktoré stále robíme. Práve dnes odchádzame do Česka na ďalšie dva duely a po nich snáď budeme múdrejší a aj lepší, keď vychytáme muchy.

Akým basketbalom sa budeme prezentovať na domácich ME? Snažíme sa hrať rýchly a agresívny basketbal. Je však ťažké držať krok s tímami na špičkovej úrovni, nemôžeme sa ani tlačiť pod košom, lebo sú fyzicky silnejší a lepší sú aj v klasickej hre 5 na 5, to si priznáme. Chceme však hrať našu hru, rýchlu a tímovú a veríme, že tak dosiahneme úspech.

Máte už aj osobné skúsenosti so súpermi na najvyššej úrovni? Ani nie, vyzdvihol by som akurát prípravné duely s Turkami, ktorí sú podľa mňa jeden z top svetových tímov. Neviem, čo od týchto zápasov čakať, väčšina z nás alebo možno aj všetci ich ešte nikdy nehrali.

Ako sa kreuje reprezentačná partia? Tá je na veľmi dobrej úrovni, stále to graduje. Naša tímová chémia stúpa, snáď to tak aj zostane v ďalších dňoch a počas šampionátu.