Matúš Mečiar: 3x3 basket je dokonalý šport

Matúš Mečiar je basketbalista telom aj dušou a tomuto športu venuje viac ako všetko svoj čas. No a keďže jeho vášňou je trojkový basketbal, v ktorom sa hráčsky aj manažérsky angažuje, práve jeho slová pri rozprávaní o tomto športe majú skutočnú váhu.

Si manažérom a tvorcom tímu MEFERES PRIEVIDZA , čo ťa viedlo k tomu založiť nazvime to profesionálny slovenský 3x3 tím ?

Túžba byť čo najlepší vo všetkom čo robím. MFRS PD je niekoľkoročný projekt, ktorý vznikol s cieľom priblížiť sa svetovej elite a v ktorom kráčame malinkými krôčikmi vpred vďaka perfektnému tímu ľudí, ktorí tvoria nielen hráči, ale i rodiny, sponzori a tréneri.

Popíš ľudom, čo všetko obnáša manažovať a byť súčasťou 3x3 tímu?

Manažovať a byť súčasťou tohoto tímu je veľmi náročné hlavne na čas, musíte byť fanatik. Ako manažér máte na starosti úplne všetko od zaistenia sponzorov, vyskladania tímu, naplánovania rozpočtu až po výber správnych turnajov. Keď to klapne, pribúda zabezpečenie dopravy, ubytovania, stravy a kopec iných veci, ktoré vyskočia popritom. Ako súčasť tímu musím byť tiež stopercentne hráčsky pripravený, v čom mi pomáhajú špičkoví tréneri, keďže mám veľa svojej práce a nemám možnosť mimo 3x3 sezóny hrať basketbal.

Čo je prvoradým cieľom MEFERES PRIEVIDZA, ake sú vaše ambície?

Prvoradým cieľom je dostať sa čo najvyššie vo svetom 3x3 rankingu a následne sa tam čo najdlhšie udržať. Čím ste vyššie, tým viac patríte do svetovej elity. Znamená to kvalifikovať sa na čo najviac challengerov a world tour turnajov. Každým rokom pribúdajú nové a nové kvalitné tímy, keďže popularita tohto už olympijského športu extrémne rastie, a preto je to z roka na rok ťažšie, ale my sme pripravení bojovať.

Akých hráčov si oslovil a ktorí sú súčasťou tímu?

“ A“ tím sme v sezóne 2019 tvorili ja, Martin Bílik, Jozef Vojtek, Andrej Kuffa, Ján Stehlík a Ján Kratochvíl. Okrem nás však do širšej kostry tímu patria aj mladí talentovaní extraligoví hráči a jeden z najlepších slovenských basketbalistov.

Čo je najväčším snom tímu MEFERES PRIEVIDZA?

Tých snov je veľa a vždy sa posúvajú ich hranice, podľa toho ako napredujeme. Naším snom je dostať sa v 3x3 co najďalej, ale popritom všetkom si každý jeden malý krôčik poriadne užívať, byť zdravý, mať chuť a nadšenie a zároveň všetkých správnych ľudí pri sebe.

Čím by si prilákal na trojkový basketbal nových hráčov, čim si ich tento šport získa?

3x3 je podľa mňa dokonalý šport. Je rýchly, pútavý, nevyspytateľný, bojovný a hlavne napínavý. Vyžaduje si nielen basketbalovú, ale i silovú, kondičnú a mentálnu pripravenosť. Vidíte mestá, stretávate sa so super ľuďmi a hlavne hráte, lebo keď už ste v tíme, nehrozí, že vás tréner nedá hrať ako v baskete, ale naopak, všetci štyria idete na top turnajoch do kolien a bijete sa častokrát do posledných síl.

Na samotný záver chcem ešte poďakovať ľuďom, bez ktorých by to nešlo a neboli dnes spomenutí. Je to manželka (vytrpí si toho so mnou najviac), rodina, hlavný šéftréner Martin Blaho, generálny sponzor a muž s hlavným slovom Dušan Pračko, prvý oficiálny sponzor a č.1 pri vzniku MEFERESU Adrián Kozák , trio sponzorov Michal Šimko, Peter Móc, Igor Čaniga, trio trénerov Tomáš Píš, Milan Harabin, Vlado Zlatoš, nápomocná rodina Kmeťová, Žanet Nikmonová a v neposlednom rade moja pravá ruka Martin Bílik , plus mnoho mnoho ďalších , ktorí žijú s tímom.