Matúš Mečiar blog 3x3: „Cesta“

Blog Matúša Mečiara | Prvá časť | Cesta

Tokyo 2020!!! Najbližšie Olympijské hry a už aj s 3x3 basketom. Oči sa mi rozžiarili, tvár zaplavil úsmev a srdce podskočilo, keď som si to po prvý krát prečítal. Vedel som, že od teraz už nič nebude také, ako pred tým. A tak sa stalo. Bláznivý a nereálny cieľ, dostať sa na olympiádu, začal v mojej hlave rozohrávať svoju hru a meniť mi život.
"Ak si stanovíte absurdne vysoké ciele a nepodarí sa vám uspieť, aj po zlyhaní, budete s veľkou pravdepodobnosťou úspešnejší ako väčšina". James Cameron


Ale to už predbieham, poďme pekne poporiadku. Keďže v sezóne 2020 zrejmé veľa vody nenamútime, rozhodol som sa čas, ktorý by som venoval 3x3, venovať 3x3, akurát z iného uhla a to od písacieho stola. Pokúsim sa vám v blogu, ktorý budem postupne písať, čo najreálnejšie priblížiť, ako to celé bolo. Ako sa mi za pomoci viery, šťastia, správnych ľudí, a dokonalého načasovania podarilo od nuly, doslova na kolene, vybudovať momentálne najlepší 3x3 tím na Slovensku, pôsobiaci na medzinárodnej scéne. Podelím sa s vami o to, ako som získal sponzorov, ako dotiahol do tímu hviezdy extraligy, ktoré boli v tej dobe aktuálnymi reprezentantmi SVK v päťkovom basketbale. Ako sme "zlanárili" českých 3x3 reprezentantov a dostali ich do svojho tímu. Pripomeniem  tréningy s Humpolcom, ktorý bol v tej dobe top 9. sveta.  Nevynechám ani zážitok, keď sme si nečakane zahrali proti najlepšiemu 3x3 tímu všetkých čias Novému Sadu, v dobe, keď to bolo pre mňa ako stretnúť legendárny "dream team". Dozviete sa veľa vtipných príhod, ktoré nikto nevie, dám vám ochutnať z emócií, víťazstiev, ale i nezdarov, strastí a prehier. K splneniu cieľov nám síce ešte hodný kusisko cesty chýba, ale my sme pripravení bojovať, až kým nás vek nezastaví. KAŽDÝ MÁ SVOJ SEN! (Na vlásku, krčmová scéna). Aj ja som ho mal a stále mám! "Život je buď odvážne dobrodružstvo, alebo nič". Helen Kellerova


Tento blog nebude ani zďaleka iba o mne, mojom tíme a tom čo sme dokázali, ale o "Ceste". Ceste plnej zákrut, stúpaní a spanilej jazdy z kopca.
Bude o športe, ktorý si získal naše srdcia a už ich nikdy nepustil, o športe, o ktorom sa len veľmi málo píše, ktorý je zatiaľ verejnosti neznámi a ktorý sa vám pokúsim mojimi očami priblížiť na základe našich zážitkov. Ba čo viac, bude o nás všetkých. Verím, že každý jeden človek si tu nájde to, čo hľadá, pretože ako povedal RÚMÍ "Čo hľadáš, hľadá teba".


Budem písať o ľuďoch, ktorí robia to čo milujú a dávajú do toho všetko, tých ktorých som na "Ceste" stretol a vďaka ktorým to celé funguje. O srdciaroch, ktorí do vas investujú energiu, peniaze, čas, nezištne vám odovzdajú vedomosti, porazia vás a tým ukážu vaše slabiny, potiahnu vás a vyhrajú zápasy, bojujú, bijú sa, alebo podporujú a dodávajú silu a chuť pokračovať. Čo myslíte, ako dokáže jedno jediné rozhodnutie ovplyvniť život, okrem toho, že sa vám niektorí, na ktorých vôbec nezáleží, smejú, podpichujú vás a krútia hlavou, že ste sa zbláznili?


Ak by som neprišiel za sponzormi s olympiádou, vôbec by ich to nezaujalo. V tom prípade by sme nemohli cestovať na zahraničné turnaje, takže by som nemal v tíme hráčov s najvyššími ambíciami a nehral proti najlepším. Nezmenil by som kompletne životosprávu, nedostal sa ku know-how radám najvýkonnejších ľudí sveta a nebol v top kondícii svojho života. Nestretol kopec skvelých ľudí a nezažil emócie, na ktoré budem doživotne spomínať. Žil by som polovičný život.
"Nieje možné žiť bez zlyhaní, jedine, ak žijete tak opatrne, akoby ste vôbec nežili - a v tom prípade zlyhávate automatický." J. K. Rowling


Kvalifikovať sa na Olympiádu v Tokyu, ktorá bola z dôvodu covidu preložená na rok 2021, sa Slovensku nebude dať ani len teoretický. Neexistuje žiadna šanca. Prečo? Kvôli rankingu krajiny. Na Slovensku je málo tímov ktoré 3x3 hrajú a ktoré cestujú a zbierajú body v zahraničí. Keďže 2021 je "pasé", aktualizoval som cieľ na Paríž 2024. Vtedy budeme mať dokopy asi "milión" rokov. Ak by to z nejakého dôvodu nevyšlo, dúfam, že sa nájde niekto, vďaka komu tam slovenská vlajka bude hrdo viať. Aby to bolo vôbec aspoň trošku reálne, musia vzniknúť nové mužstvá a hrať. A možno ich k tomu motivuje, alebo inšpiruje práve tento blog.
"Život sa zmršťuje, alebo rozpína v závislosti od vašej odvahy". Anais Ninová