Niké ExZ: prvé body ostali doma

V prvých stretnutiach sérií o umiestnenie Niké Extraligy žien, víťazstvá domácich tímov.

O 3.miesto

Young Angels Košice – BK ŠKP 08 Banská Bystrica 81:59 (23:16, 23:17, 14:18, 21:8), stav série 1:0

Young Angels Košice: Jurčenková 35 (17 doskokov), Drobná 5, Urbanová 4, Blanárová 2, Bartánusová (Bohušová 18, Dulovičová 9, Kaliuzhna 4, Mikovčáková 2, Virasztoóvá 2, Plavnická)

BK ŠKP 08 Banská Bystrica: Striešová 17, Belušová 12, Van Dalen 9, Vargová 6, Holíková 3 (Oborilová 5, Matejčíková 4, Žilinská 3, Janštová, Mesárošová)

TH: 12/10 – 21/16, Fauly: 20 - 13, Trojky: 7 – 5, Rozhodovali: Kúkelčík, Zubák, Karnay

Povedali po zápase:

Miloslav Michálik, tréner BK ŠKP 08 Banská Bystrica: "Vedeli sme kde je sila súpera. Ubrániť Anku Jurčenkovú v dolnom postavení je nesmierne ťažké. Aj keď v niektorých momentoch to vychádzalo. Padarilo sa nám ubrániť ostatné hráčky, až na Bohušovú , ktorej sme darovali 15 bodov v prvom polčase po našich chybách v obrane. Takže ak by sme dokázali minimalizovať výkon týchto dvoch hráčok výsledok mohol byť úplne iný. Veľmi ma nahneval výkon junioriek posledné 2 minúty, ktoré sme prehrali 10:2. To je neospravedlniteľné. A hrali proti sebe juniorské päťky oboch tímov. Takto sa o medaily nebojuje a pokazili si celý dojem zo svojho výkonu."

Laura va Dalen, hráčka BK ŠKP 08 Banská Bystrica: "Mala som pocit, že sme v tomto zápase boli raz hore a raz zas dole. Samé sme sa presvedčili, že nastavená taktika funguje. Základom je zotrvať v tom, čo funguje, spolupracovať a eliminovať základné chyby, ktorými dávame súperovi ľahké lopty. Vieme, čo zmeniť do sobotného zápasu a ja verím, že podáme energický tímový výkon, ktorý naše družstvo vie a niekoľkokrát v tejto sezóne ukázalo."

O 5.miesto

ŠBK Šamorín – BAM Poprad 79:47 (21:12, 21:8, 17:13, 20:14), stav série 1:0

ŠBK Šamorín: Sujová 23, Marcová 18, Svetlíková 15, Lelkes J. 2, Horvátová (Vaigl 6, Šeligová 6, Bábiková 5, Ošťádalová 2, Lelkes B. 2, Ernst)

BAM Poprad: Tetemondová 11, Rodáková 10, Vyšňová 6, Grigerová 6, Sojáková 5 (Taušová 5, Kmetoniová 3, Barboričová 1, Dlugošová, Chmurová, Michlíková Na., Michlíková Ni.)

TH: 14/9 – 9/7, Fauly: 18 - 12, Trojky: 6 – 2, Rozhodovali: Margala, Gacík, Stopka

Povedali po zápase:

Karol Kardoš, manažér ŠBK Šamorín: "Gratulujem hráčkam k dnešnému výkonu a víťazstvu. Až na krátke úseky mala naša hra hlavu aj pätu.  Nakoľko bol dnešný zápas jedným z posledných tejto sezóny, priestor dostali všetky hráčky. Aj keď hráme doma radi, v piatok ideme do Popradu po víťazstvo.“

Soňa Svetlíková, hráčka ŠBK Šamorín: "Mali sme jediný cieľ, vyhrať. Sme radi, že sme to aj dokázali. Od prvej minúty sme išli do toho naplno, na ihrisku sme robili všetko tak, ako sme si povedali. Radi by sme zopakovali dnešný výkon aj v piatok v Poprade. Musíme si dať pozor na doskoky a straty. Bolo by super si zabezpečili piate miesto už pod Tatrami."

Tibor Kmetoni, asistent trénera BAM Poprad: "Náš súper Šamorín je skúsený tím, ktorý má vysoké kvality. Našou úlohou bolo tento tím potrápiť a eliminovať reprezentantku Sujovú, ktorá má veľa skúseností. Doma ich chceme viac potrápiť a dosiahnuť čo najlepší výsledok. Šamorínu gratuluje k zaslúženej výhre."

Mariana Tetemondová, hráčka BAM Poprad: "Do zápasu sme nastúpili koncentrovane, kde sme si urobili náskok 6:0. Neskôr sa však začala presadzovať skúsenosť súpera. Premieňali otvorené strely a my sme nevedeli túto silnú stránku eliminovať. Neboli sme aktívne pod našim košom, či už našimi nepremenenými strelami alebo doskokmi. Súperovi gratulujeme k výhre."

O 7.miesto

BK ŠK UMB Banská Bystrica – ŠKBD Spišská Nová Ves 54:48 (14:10, 10:15, 15:9, 15:14), stav série 1:0

BK ŠK UMB Banská Bystrica: Paulechová 10, Chovancová 9, Moravčíková 2, Vyšná 2, Žilinská (Turčanová 14, Piperková 7, Kovalenková 6, Mrváňová 2, Števulová 2, Dobrotová)

ŠKBD Spišská Nová Ves: Jarošová 16, Lysová 8, Pokrievková 5, Dovalová 4, Puzderová (Matúšová 5, Bučková 4, Hrušovská 2, Kačírová 2, Cvoligová 2, Da Cruz, Kostelníková)

TH: 19/9 – 17/13, Fauly: 21 - 21, Trojky: 1 – 5, Rozhodovali: Doušek, Bartoš, Donovalová

Povedali po zápase:

Andrea Izáková, trénerka BK ŠK UMB Banská Bystrica: "Tento zápas nebol o pekných a vydarených basketbalových akciách, ale o srdci, pretože ak by sme sa poddali chybám, ktorých bolo viac ako veľa v súvislosti so stratenými loptami, pravdepodobne by odišiel šťastnejší súper. Našťastie naše srdiečko bolo na mieste a kolektívnym výkonom a jeho gradovaním až do konca zápasu sme zo súboja nakoniec odišli víťazne my. V sobotu nás určite čaká  najmä mentálne náročný 2. zápas, ale verím, že kolektívne to zvládneme a udržíme našu súčasnú 7. priečku."

Klára Paulechová, hráčka BK ŠK UMB Banská Bystrica: "Do dnešného zápasu sme išli s jasným cieľom vyhrať. Túžba vyhrať nám zväzovala  ruky, robili sme príliš veľa chýb a súper nás za to trestal. Taktiež sme robili zbytočné fauly a vďaka tomu sme Spišiačkam dali trestné hody, ktoré využívali a držali sa v zápase. Do sobotňajšieho zápasu sa musíme viac skoncentrovať a podať lepší kolektívny výkon."

Titulná fotografia: Ivan Golembiovský