Nominácie ženskej reprezentácie na kvalifikačný dvojzápas v Luxembursku a Taliansku

Slovenskú ženskú basketbalovú reprezentáciu čaká na konci novembra druhá časť kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2023 v Slovinsku a Izraeli. Na dva vonkajšie zápasy v Luxembursku (24.11. v Luxemburgu) a Taliansku (27.11. v Neapole) si hlavný tréner Juraj Suja pozval 15 hráčok.

Národný tím žien sa spoločne stretne v nedeľu 20. novembra v Piešťanoch, kde absolvuje krátke sústredenie s piatimi tréningovými jednotkami. Následne sa v stredu ráno výprava vydá na šesťdňový výjazd spojený s dvomi kvalifikačnými zápasmi na palubovkách súperov.  

Základ nominácie tvoria overené hráčky, ktoré dopĺňa kvarteto nových tvárí -  premiérovú pozvánku do ženskej reprezentácie na kvalifikačné zápasy dostali Lucia Hadačová, Lucia Striešová, Soňa Svetlíková a Stella Tarkovičová. 

„Na zraz do Piešťan sme si pozvali 15 hráčok, z ktorých následne vyberieme finálnu dvanástku, ktorá pocestuje na za zápasy do Luxemburska a Talianska. Teší ma, že môžeme počítať, až na jednu výnimku, so všetkými hráčkami, ktoré sme oslovili. Z pôvodných plánov nám vypadla len Žofia Hruščáková, ktorú z účasti vyradilo zranenie,“ uviedol k nominácii hlavný tréner ženskej reprezentácie Juraj Suja. 

Slovenské reprezentantky sú zatiaľ v kvalifikačnej skupine H na druhej priečke tabuľky. Minulý rok v novembri prehrali doma s Talianskom (66:69), no následne zvíťazili vo Švajčiarsku (65:50). Postupové šance na európsky šampionát majú Slovenky stále vo svojich rukách, potrebujú však zvládnuť najbližší dvojzápas.  

„Určite pôjdeme v tomto kvalifikačnom okne zápas po zápase. Najskôr sa sústredíme na stretnutie v Luxembursku, kde to určite nebude jednoduché, ale našim cieľom nemôže byť nič iné, ako víťazstvo. Naša koncentrácia sa následne presmeruje na duel u favorita skupiny z Talianska. Minulý rok sme doma ukázali, že s nimi môžeme hrať vyrovnanú partiu a dokonca pomýšľať na víťazstvo, škoda že sme nezvládli záver zápasu. Hoci to v Taliansku bude náročné, určite spravíme všetko, aby sme si víťazstvo zobrali späť,“ povedal odhodlane tréner Juraj Suja, pred druhým z troch kvalifikačných cyklov. 

Záver kvalifikácie čaká výber SR vo februári s dvomi domácimi duelmi - so Švajčiarskom (9.2.2023) a Luxemburskom (12.2.2023)

Kvalifikáciu tvorí osem štvorčlenných a dve trojčlenné skupiny. Na európsky šampionát sa prebojujú víťazky skupín a štyri najlepšie tímy z druhých miest. Postupujúca štrnástka sa pripojí k organizátorom záverečného turnaja ME 2023, ktoré sa uskutočnia v Slovinsku a Izraeli. Dejiskami budú mestá Tel Aviv, Celje a Koper. 

Aktuálna tabuľka H-skupiny kvalifikácie o postup na ME 2023:
1. Taliansko 2 2 0 151:114 4
2. SLOVENSKO 2 1 1 131:119 3
3. Švajčiarsko 2 1 1 108:119 3
4. Luxembursko 2 0 2 102:140 2

Nominácia
BUKNOVÁ Alexandra (MBK Ružomberok), DUDÁŠOVÁ Nikola (Elitzur Ramla / Izrael), JAKUBCOVÁ Ivana (Angers - Union Feminine Basket 49   / Francúzsko), HADAČOVÁ Lucia (MBK Ružomberok), MARTIŠKOVÁ Natália (Piešťanské Čajky), MIŠTINOVÁ Miroslava (Zaglebie Sosnowiec / Poľsko), MORAVČÍKOVÁ Alica (Piešťanské Čajky), OROSZOVÁ Sabína (UNI Győr / Maďarsko), PÁLENÍKOVÁ Terézia (CDB Clarinos Tenerife / Španielsko), REMENÁROVÁ Veronika (Rutronik Stars Keltern / Nemecko), STAŠOVÁ Radka (Alter Enersun Al-Qázeres / Španielsko),  STRIEŠOVÁ Lucia (Slávia Banská Bystrica),  SVETLÍKOVÁ Soňa (KP Brno / Česko),  TARKOVIČOVÁ Stella (Osnabrueck SC / Nemecko), WRZESIŃSKI Barbora (ZVVZ USK Praha / Česko).

Náhradníčky
ERDELYIOVÁ Alexandra (Šopron Basket / Maďarsko), HAVRANOVÁ Viktória (MBK Ružomberok), HRUŠČÁKOVÁ Žofia (Flammes Carolo Basket / Francúzsko), JANŠTOVÁ Nina (Slávia Banská Bystrica), MOLNÁROVÁ Anna (Šopron Basket / Maďarsko), RODÁKOVÁ Ema (Young Angels Košice), SEDLÁKOVÁ Tereza (CD Talent Tirso Incentro / Španielsko), URBANOVÁ Dominika (MBK Ružomberok) VANDLÍKOVÁ Tereza (Piešťanské Čajky). 

Realizačný tím
SUJA Juraj (hlavný tréner) JANKOVIČ Peter (asistent trénera), MICHÁLIK Miloslav (asistent trénera), HORKÝ Tomáš (manažér), MESZÁROŠ Ján (lekár), BUJŇÁK Michael (fyzioterapeut), ŠERFŐZŐOVÁ Erika, VLKOVIČ Marián (maséri).