Novák: V Nymburku sa učí od elity

V devätnásťčlennej nominácii na blížiaci sa dvojzápas proti Srbsku – v Belehrade hráme v piatok 25. a doma, v Leviciach, v pondelok 28. februára – sa objavilo aj niekoľko mladých pušiek. Povestným „Benjamínom“ je ešte stále neplnoletý Timotej Malovec, ktorý už absolvoval premiéru v kvalifikačných bojoch o postup na MS 2023. O moc starší však nie sú ani Marcel Bátovský a Dávid Novák.

Keď vznikali rozhovory s talentovanými adeptmi na reprezentačný dres, ešte nemohlo byť oficiálne známe, či sa napokon prepracujú až do finálnej dvanástky, ktorá sa ocitne na zápasovej súpiske. Isté však je jedno: patria medzi basketbalistov, ktorí sú budúcnosťou slovenského basketbalu a nášho národného tímu.

My sme sa s obomi zhovárali po oznámení nominácie, pred blížiacim sa zrazom. Rozhovor s nimi uverejňujeme exkluzívne na oficiálnej stránke SBA ako dvojdielnu sériu.

Dnes predstavujeme mladšieho z tejto dvojice, 18-ročného, 198 cm vysokého rozohrávača či krídelníka Dávida Nováka, ktorý už pred trinástimi mesiacmi podpísal svoj prvý profesionálny kontrakt s českým gigantom Basketball Nymburk a v súčasnosti pôsobí v jeho akadémii.

Prezraďte slovenským basketbalovým priaznivcom, ako sa chalan zo Žiliny dostal k basketbalu a akými cestami sa stal súčasťou jedného z popredných európskych klubov, účastníka Ligy majstrov?

K basketbalu som sa dostal celkom náhodne. Ako malé dieťa som trávil väčšinu času pred mojim domom na basketbalovom ihrisku, pri ktorom bola aj telocvičňa. Jedného dňa som sa tam išiel pozrieť a videl som basketbalový tréning prípravky. Hneď, ako má uvidel tréner, dal mi do ruky prihlášku a na druhý deň už som trénoval. Do Nymburka som sa dostal aj vďaka reprezentácii, kde si má všimol práve jeden tréner z klubu. Hneď, ako mi napísali, či mám záujem prísť na tryout, neváhal som ani sekundu. Páčilo sa mi tu a boli tu lepšie podmienky na basketbal, a tak som sa rozhodol prestúpiť.“

Keď sa zadívame na súpisku Nymburka, vzbudzuje rešpekt. Dostávate príležitosť trénovať aj s A-tímom?

„Áno dostávam a v poslednej dobe celkom často. Tieto tréningy mi dávajú najviac, pretože je to úplne iná úroveň.“

Hlavný kouč Aleksander Sekulič je vychádzajúcou trénerskou hviezdou, okrem vášho klubu vedie aj slovinskú reprezentáciu. Pracuje aj s vami, mladými hráčmi? A ako vás berú v kabíne skúsení harcovníci?

„Áno pracuje s nami. Takisto ako aj jeho asistent, tréner Jurica Žuža. Venujú sa nám predovšetkým na ranných tréningoch a snažia sa odstrániť naše nedostatky. Skúsenejší spoluhráči v klube nás berú ako súčasť tímu. Snažia sa nám pomôcť ako sa len dá a nerobia žiadne rozdiely. Kolektív je v Nymburku veľmi dobrý.“

Devätnáste narodeniny oslávite až v máji. Stále ste teda „prospektom“, jednou z najvýraznejších nádejí slovenského basketbalu. Povedzte, kde sa chcete vidieť povedzme o takých päť rokov?

„Určite chcem hrať basketbal na profesionálnej úrovni a vyskúšať si nejaké zahraničie.“

V týchto dňoch, pred blížiacimi sa zápasmi proti Srbsku, sa vaše meno často spája so seniorskou reprezentáciou. Dostali ste pozvánku. Čo to pre vás znamená?

„Vážim si to a som rád, že som dostal príležitosť práve ja. Je to super príležitosť ukázať sa.“

Spomenuli sme Srbsko, nášho najbližšieho súpera. Čo sa vám vybaví, keď sa v súvislosti s basketbalom spomína práve táto krajina?

„Tak je to basketbalovo vyspelá krajina. Majú veľa kvalitných hráčov, ktorí hrajú v NBA alebo v Eurolige. Taktiež majú dobrú mládež...“