O majstrovský titul zabojujú Patrioti a Rytieri

Levice alebo Spišská Nová Ves? Kto bude oslavovať zisk majstrovského titulu? Zatiaľ nevieme, no dozvieme sa už čoskoro. Dnes sa totiž začína finálová séria Niké Slovenskej basketbalovej ligy!

Vo finále najvyššej súťaže basketbalistov si zmerajú sily dva najúspešnejšie tímy základnej časti. Levičania s bilanciou 22-14 obsadili prvú pozíciu a Spišiaci s identickou bilanciou druhú priečku. Vďaka tomu mali v prvom kole play-off voľno. V semifinále potom Patrioti vyradili Inter Bratislava, ešte pár dní úradujúceho šampióna z roku 2019, 3:0 na zápasy a Rytieri regionálneho rivala Iskru Svit 3:1.

Levice zabojujú o tretí majstrovský titul, predtým oslavovali v rokoch 2011 a 2018. Paradoxne, k druhému triumfu ich doviedol práve Teo Hojč, ktorý dnes stojí na opačnej strane ako kouč Spišiakov. „Neviem, čo na to povedať... Život píše aj takéto príbehy, Nikdy som sa netajil tým, že levický klub je blízky môjmu srdcu. Prežil som tam fantastické roky. Neplánoval som, že sa vrátim na Slovensko. Pripúšťal som síce aj takú možnosť, ale stalo sa to skôr, než som čakal. A stalo sa, že vo finále hrám proti Leviciam. Bol by som najradšej, keby bola plná hala, lebo je to prostredie, ktoré by som doprial zažiť každému trénerovi i hráčovi. Tú atmosféru a tie emócie. Bolo by pekné pozdraviť sa s tamojšími fanúšikmi, lebo dosiaľ sme nemali šancu, keďže sme tam hrali bez divákov. Na druhej strane, som profesionál, moja úloha je doviesť tím, ktorý koučujem, k výhre. Keď sa začne zápas, nerozmýšľam, či sú na druhej strane Levice alebo iný klub, plne sa sústredím na to, aby som môjmu tímu pomohol vyhrať duel. A v tomto prípade aj celú sériu a titul,“ povedal pre denník Šport slovinský tréner.

Pripomeňme si, že len nedávno, v marci, dosiahla Spišská Nová Ves najväčší úspech vo svojej 72-ročnej histórii, keď vyhrala Slovenský pohár. Majstrovský titul ešte nikdy nevyhrala, vo finále sa objaví po prvý raz.

Levice sa so Spišskou Novou Vsou stretli počas aktuálneho ročníka až sedemkrát. V lige mali mierne navrch Patrioti, keď proti Rytierom uhrali bilanciu 4-2. Lenže podľahli im vo štvrťfinále pohára a rovnako tak aj v ostatnom súboji v rámci základnej časti. Pre úplnosť uvádzame výsledky zápasov Levice – Spišská Nová Ves v chronologickom poradí: 75:83 (doma), 91:79 (vonku), 76:55 (d), 89:85 (v), 88:85 (d), 86:89 (doma, vo štvrťfinále Slov. pohára), 73:86 (v).

Pred štartom finálovej série zaznievajú hlasy, podľa ktorých by Levičania mohli mať mierne navrch, keďže majú napríklad výhodu domáceho prostredia v prvom i prípadnom rozhodujúcom piatom stretnutí, iní však favorizujú Spišiakov, napríklad pre skúsenosti ich opôr... Nechceme spochybňovať žiadne predikcie, ale hoci to znie ako klišé, rozhodne sa na palubovke. A na zisk zlatej medailovej kolekcie je nutné vyhrať trikrát. Presne ako uviedol tréner Patriotov Michal Madzin: „Necítime tlak, no sami od seba máme nejaké očakávania. Aj bez toho, aby nám ktokoľvek čokoľvek vravel. Neviem, či sa niekto odváži povedať, kto je favoritom. Máme určitú výhodu domáceho prostredia a tým, že sa v obmedzenom počte vracajú fanúšikovia, možno sa trocha zvýši. Žiadny bod na svetelnej tabuli nám to ale nepridá.

Do hál sa skutočne vrátia fanúšikovia. Po prvý raz od 2. kola základnej časti. Musia mať nielen platné testy, ale aj kus šťastia, keďže maximálna kapacita v oboch dejiskách je 250 divákov. Podmienky určujú oba kluby.

Slovenská basketbalová asociácia aj touto cestou fanúšikom praje krásne basketbalové zážitky a aktérom, medzi ktorými nechýbajú viacerí reprezentanti, skvelé športové výkony!

 

PROGRAM FINÁLE

PRVÝ ZÁPAS – SOBOTA 15. MÁJA: Levice – Spišská Nová Ves (18.00).

DRUHÝ ZÁPAS – STREDA 19. MÁJA: Spišská Nová Ves – Levice (18.00).

TRETÍ ZÁPAS – SOBOTA 22. MÁJA: Levice – Spišská Nová Ves (18.00).

PRÍPADNÝ ŠTVRTÝ ZÁPAS – STREDA 26. MÁJA: Spišská Nová Ves – Levice (18.00).

PRÍPADNÝ PIATY ZÁPAS – SOBOTA 29. MÁJA: Levice – Spišská Nová Ves (18.00).