Osemnástka ovládla EYBL turnaj, prebojovali sa do superfinále

Reprezentácia Slovenska do 18 rokov sa zúčastnila v dňoch 23. - 26. februára na European Youth Basketball League v Maďarskom Paks. Turnaj u južných susedov ovládli a prebojovali sa do superfinále. MVP družstva sa stal Daniel Koller a Róbert Hudec s Martinom Pospíšilom sa dostali do All stars tímu turnaja. 

Tréner Danilo Rakočevič do nominácie povolal 12 hráčov a ďalších troch náhradníkov. Hráči hrajú okrem slovenských klubov aj v USK Praha, Basket Brno a Get Batter Academy Europe. Najväčšie zastúpenie - štyorch hráčov, má Inter Bratislava. 

Reprezentácia odohrá celkovo štyri dueli a bude bojovať o postup do Final Four svojej kategórie. Najskôr sa stretnú s A.S.D Pallacanestro Colloferro. V druhom zápase si zmerajú sily s College Basket 2, v treťom sa stretnú s Bukurešťou a v poslednom dueli budú bojovať s českými Pardubicami. 

Ako uviedol hlavný tréner Danilo Rakočevič, každý hráč sa pripravoval vo svojom klube. “Je to druhý takýto turnaj, na ktorý ideme. Máme nejaké zmeny v kádri, snažíme sa otestovať čo najviac hráčov. Vyskytli sa v tíme aj nejaké zranenia a choroby. Pred turnajom máme len jeden tréning, čiže nebudeme veľmi zohratí,” povedal Rakočevič. 

Podľa jeho slov si na turnaji zahrajú štyri prípravné zápasy a budú podľa neho dôstojne reprezentovať Slovensko. “Dúfam, že hráči budú správne namotivovaní. Okrem agresívnej obrany dobrého útoku sa budeme snažiť v každom zápase vyhrať. Chceme dať priestor veľa chlapcom, aby sme zistili, koho zoberieme v júni na sústredenie pred majstrovstami,” vysvetlil tréner. 

Na turnaji sa nepredstaví najlepší strelec z decembrového prvého kola EYBL Martin Chlupis, ktorý je zranený. “Ospravedlnil sa z nominácie. Vtedy bol najlepším strellcom on, teraz môže túto úlohu vziať niekto iný. Dôležité je, že Chlupis nie je vážne zranený, no nie je ešte na 100 percent pripravený,” uzavrel Rakočevič. 

Všetky zápasy na EYBL nájdete na tomto odkaze.

Nominácia na EYBL reprezentácie U18:

Richard Ondruš, Daniel Koller, Róbert Hudec, Viliam Ďurečko (BK Inter Bratislava), Martin Pospíšil (USK Praha), Daniel Blaško (BKM Svit), Maroš Šimko (Basket Brno), Radoslav Teličák (MBA Prievidza), Peter Kováčik (BA Nymburk), Tomáš Valentíny (GBA Europe)

Program slovenských basketbalistov do 18 rokov na EYBL:

Slovensko U18 - A.S.D Pallacanestro Colloferro 86:72
Slovensko: Valentíny 19, Hudec 17, Koller 12, Ondruš 10, Kováčik 8, Demko 6, Šimko, Teličák po 5, Ďurečko, Gergely po 2, Blaško, Pospíšil
Colloferro: Gojkovic 23, Russo 15, Husam 12, Cetkovic, Ognajnovic po 10, Nemanja 2, Longo, D'alessio, Micha

Slovensko U18 - College Basket - 2 104:81
Slovensko:
Pospíšil 21, Šimko, Hudec, Teličák po 18, Blaško 12, Koller 9, Ondruš 6, Valentíny 2, Ďurečko, Kováčik, Demko, Gergely
College: Holmstrom 34, McGrail 12, Brifk, Civilis po 11, Korp 10, Bertinshaw 3, Grych, Guziak, Stewart, Lovell

Slovensko U18 - CS Dinamo Bucharest 118:59
Slovensko: Ondruš, Valetíny po 20, Blaško 18, Hudec 15, Šimko 14, Koller 11, Teličák 10, Gergely 6, Pospíšil, Demko po 2, Ďurečko, Kováčik
Bucharest: Cozea 18, Cristea 15, Luca 11, Diaconu, Morosanu po 4, Vieru 3, Ionescu, Oprea po 2, Patcas, Neagu

Slovensko U18 - BC Vividbooks Pardubice 73:57
Slovensko: Koller 20, Hudec 18, Blaško 11, Pospíšil 8, Teličák 7, Šimko 4, Valentíny 3, Ondruš 2, Ďurečko, Kováčik, Demko, Gergely
Pardubice: T. Novák 12, J. Novák 11, Mikuláš 7, Mrázek 6, Pluhár, Danko po 5, Jelínek, Soldan po 4, Folta 3, Hrebík, Votava, Vlček


Fotogaléria