Päť otázok pred novembrovým oknom

Basketbalistov Slovenska tento týždeň čakajú ďalšie dve stretnutia druhej fázy predkvalifikácie ME 2025. Vo štvrtok doma hostia Dánsko, v nedeľu sa predstavia v Bergene proti domácim Nórom. Čo ich čaká, čo je v hre, aká je ich východisková pozícia a kde sa budú dať sledovať obe stretnutia, sme zosumarizovali v nasledujúcich riadkoch.


ČO JE V HRE?
Body do tabuľky D-skupiny. Tá sa pre našu reprezentáciu zatiaľ nevyvíja priaznivo. V závere augusta podľahli zverenci chorvátskeho trénera Aramisa Nagliča najprv Nórsku a potom prehrali aj v Severnom Macedónsku. V druhej fáze však na priamy postup do „veľkej“ kvalifikácie Majstrovstiev Európy 2025 treba ovládnuť jednu zo skupín. Len víťazi majú istý postup, podobne ako Poľsko a Cyprus, teda dve usporiadateľské krajiny. Ostatní však ešte dostanú príležitosť v tretej fáze.
Cesta na európsky šampionát, už 42. v poradí, ktorý budú v závere leta 2025 hostiť spomínané Poľsko a Cyprus a s nimi aj Fínsko a Lotyšsko, však v každom prípade vedie až cez „veľkú“ kvalifikáciu. Aj do nej sa však treba prácne prebojovať.   


AKO SME SI POČÍNALI DOSIAĽ?
Zatiaľ žiadna sláva. S Nórskom to 25. augusta bolo jedno veľké trápenie. Severanom výborne fungovala hra v nízkej zostave, tzv. small ball. Slovákom, naopak, nefungovalo takmer nič. Problémom boli párne štvrtiny. Druhú naši prehrali 13:21. Po zmene strán túžili čosi ešte spraviť s výsledkom, v závere tretej periódy sa priblížili na 56:60, ale hostia im okamžite ušli na 66:56. A čo je nepríjemné, v poslednej štvrtine (12:21) svoj náskok natiahli až na konečných 19 bodov – 68:87.
O tri dni neskôr v Skopje sa Slováci aspoň čiastočne rehabilitovali. Viac ako tri štvrtiny trápili favorizované Severné Macedónsko. Po zmene strán sa odpútali na 10 a potom i na 11 bodov. Viedli aj v závere poslednej desaťminútovky, no tesný náskok napokon neudržali. Prehra 75:79 nebola zlým výsledkom, no bez preháňania, naši reprezentanti mali aj na viac. Nešlo len o to, že typologicky im urastení Macedónčania sedeli o čosi viac, ale aj o energiu a nasadenie, s ktorými sa Nagličovi zverenci zahryzli do súpera. Táto zmena bola dobrým signálom a zostáva veriť, že napriek časovému odstupu sa na čosi z konca augusta podarí nadviazať aj teraz, v novembri.


KTO SÚ NAŠI SÚPERI?
Dánsko, s ktorým si naši reprezentanti zmerajú sily vo štvrtok v Leviciach, nepatrí medzi gigantov a predsa má na konte aj pozoruhodné výsledky. Skôr než ich spomenieme, pripomeňme si, že tri účasti červeno-bielych na európskych šampionátoch sa datujú do rokov 1951, 1953 a 1955, pričom 14., 16. a 18. pozícia nikoho neoslní. Celkovo z 26 zápasov na vrcholnom európskom fóre vyhrali Dáni len tri. Za ostatné obdobie stojí za zmienku prvenstvo na európskom šampionáte tzv. malých krajín v roku 2010. Lenže pred dvomi rokmi však mali takú parádnu formu, že v kvalifikácii Eurobasketu 2022 tesne vyhrali v Litve 80:76 a doma zdolali aj Českú republiku 91:90. Vlani v priateľskom zápase vyhrali 72:68 vo Fínsku a tento rok, v rámci prvej fázy aktuálnej predkvalifikácie, dvakrát zdolali Nórov, ktorí sú teraz, v druhej fáze, zatiaľ lídri našej D-skupiny.
Pokiaľ ide o spomínaných Nórov, ani tí nepatria medzi gigantov, v minulosti dokonca rozpustili mužský národný tím. Lenže sú dobrým príkladom, že kde sa systematicky pracuje, tam sa dostavia výsledky. Preto ani príliš neprekvapilo, keď v závere augusta najprv vyhrali v Leviciach nad Slovenskom 87:68 a krátko na to doma pokorili aj Dánov 99:75. Minimálne do štvrtka, keď sa predstavia v Severnom Macedónsku, sú lídrami našej D-skupiny, o skóre práve pred rovnako nezdolanými Balkáncami. Slovákom robili v prvom vzájomnom zápase problémy svojim „small ballom“. Hrali rýchlo, dôrazne, všade boli skôr, otvárali si množstvo dobrých pozícií a chyby pri preberaní trestali jednoduchými košmi. Zvlášť bundesligový rozohrávač Harald Frey páchal škody na psychike našich reprezentantov. Vlastnoručne sa postaral o 37 bodov, pričom v prvom polčase mu na 27 stačilo odohrať 14 minút. Vyrovnať sa nórskym small ballom bude preto zásadnou výzvou, od ktorej sa bude odvíjať scenár nedeľnej konfrontácie v Bergene.
Kuriózne je, že v rankingu FIBA, v ktorom Slovensku aktuálne patrí 62. miesto, sú Dáni o štyri priečky vyššie a Nóri až o 22 miest nižšie. Pokiaľ ide o európsky rebríček, naši sú na 34., Dáni na 31. a Nóri na 38. mieste.


KTO NASTÚPI ZA SLOVENSKO?
Tréner Aramis Naglič s asistentmi Michalom Madzinom, Zlatkom Jovanovičom a Marošom Helmecym majú v Leviciach k dispozícii trinásť basketbalistov. Skvelá správa, ktorú sme prezradili už predminulý týždeň, je, že v kádri opäť figuruje aj náš najlepší hráč posledných rokov Vladimír Brodziansky. Problémy s členkom mu totiž prekazili štart v závere kvalifikácie MS 2023 hranej na prelome júna a júla i v augustových úvodných dvoch zápasoch aktuálnej predkvalifikácie. Okrem toho, ako sme už tiež avizovali, v zostave figurujú aj ďalšie osvedčené opory ako Mário Ihring, Šimon Krajčovič, Richard Körner, Michael Fusek. Aj keď najprv bol otázny štart talentovaného Timoteja Malovca, nakoniec je k dispozícii. V zostave nechýbajú ani Jakub Mokráň a Samuel Volárik, ktorí sa dobre prezentovali počas leta. Žiaľ, nakoniec nemôže prísť naturalizovaný Andre Jones, keďže čaká prírastok a dal prednosť rodine. Lukáša Boleka zas vyradila zlomená ruka. Chýba tiež štvorica podkošových hráčov, ktorým sme sa venovali už minulý týždeň.


BUDE ZÁPAS VYSIELAŤ TELEVÍZIA?
Naši reprezentanti potrebujú, aby ste ich prišli podporiť vo štvrtok priamo do levickej haly a vytvorili im žičlivú kulisu. Zápas sa začína o 18:00 a lístky si môžete kúpiť aj v predstihu z pohodlia domova v sieti Ticketportal. Ak by ste to mali do Levíc ďaleko, zápas bude vysielať aj televízna stanica JOJ Šport. Rovnaký vysielateľ by vám mal priniesť aj priamy prenos z Bergenu. Úvodný rozskok nedeľného súboja je taktiež naplánovaný na 18:00.