Pelikáni z Lučenca propagujú akadémiu pre deti. S jej propagáciou im pomáha herec Pelč

Mužský basketbalový klub v Lučenci spustil posledne propagáciu mládežníckeho basketbalu v meste. V spolupráci s hercom Lukášom Pelčom a hráčmi klubu navštevujú základné školy, kde im ukazujú, prečo by mali na basketbal chodiť. Pelč je známy z filmov ako Sviňa, Kandidát, Učiteľka či seriálov, ako napríklad Panelák.

“Basketbal je šport číslo jedna v meste pri návštevnosti halových športov. Je tam taká atmosféra, že to navštevujú rodiny s deťmi. Myslím, že skrz túto klientelu je veľmi dobré, aby sa ten šport propagoval,” uviedol Lukáš Pelč. Podľa jeho slov si tento šport vybral preto, že má veľmi dobré zázemie v Lučenci a má aj dobrú infraštruktúru. Máme basketbalovú akadémiu s plno kvalitnými trénermi a mužský basketbalový klub, ktorý dosahuje slušné výsledky,” dodal. 

Propagácia basketbalu v meste vyzerá tak, že Pelč spolu s basketbalistami prídu na jeden deň na vybranú základnú školu. Veľmi interaktívne robíme zážitkovú telesnú výchovu, ktorá je vedená po slovensky a aj anglicky. Vždy absolvujeme taký tréning - učíme ich základy a potom ich rozdelíme do tímov a hráme proti sebe,” opísal Pelč.

Celkovo zatiaľ navštívili štyri základné školy a športovali s viac ako 350 deťmi. “Nebolo dieťaťa, ktoré by si nezobrali nejaký propagačný leták. Každé dieťa dostane aj sladkú odmenu z mestských sadov a tým najlepším rozdávame aj lístok. Tie deti potom stretávam na zápasoch aj s rodičmi,” konkretizoval.

Pelč zatiaľ na svojej facebookovej stránke zverejnil tri videá zo základných škôl a do akadémie sa prihlásilo vďaka tomu už 70 detí. “Na začiatku telesnej sa vždy opýtam, či nejaké deti chodia do basketbalovej akadémie. Tie deti nemajú problém predviesť aj dvojtakt, streľbu, prihrávku. Sú takými lídrami, no musím povedať, že tým, že oni sú dobrí, podporujú tých slabších. Je tam vidieť aj dobrý rozmer vzťahov medzi deťmi. Na začiatku každej hodiny im vravím, že nechcem, aby sa predvádzali tí, čo vedia, ale aby pomohli tým, čo nevedia,” uzavrel Pelč s tým, že ďakuje BKM Lučenec aj mestu za to, že sa do projektu pustili. 

Matala: Chceli sme spropagovať basketbal

Ako nám ďalej povedal prezident klubu Michal Matala, chceli spropagovať basketbal a pritiahnuť deti k športovým aktivitám. “S Lukášom sa poznáme dlhšie, viackrát v minulosti sme bavili, ako by sme mohli spropagovať basketbal medzi žiakmi lučeneckých škôl a takto pritiahnuť deti z nášho mesta k basketbalu. Nakoniec sme sa dohodli na takejto forme,” povedal Matala.

Ako aj Matala sám potvrdil, výsledkom takéhoto projektu je 70 nových detí, ktoré sa prihlásili do lučeneckej akadémie. Všetci zúčastnení basketbalisti na projekte pomohli bez nároku na honorár,” uzavrel Matala.