Piešťanské Čajky privítajú Galatasaray Istanbul v Eurocupe žien

Pre viaceré hráčky Piešťanských Čajok je Eurocup prvou vážnejšou previerkou na európskej úrovni a pre viaceré z Čajok to bude v stredu večer aj zápasový vrchol ich doterajších basketbalových kariér. S ‚KJ‘ Jamesovou a Anou Mandičovou sme sa rozprávali o zápase s tureckým Galatasarayom Istanbul.

Najmä 21-ročná chorvátska pivotka ani nedúfala, že hneď vo svojej prvej sezóne mimo rodnej krajiny by mohla naraziť na súpera takého zvučného mena. Už v stredu večer bude mať šancu zmerať si sily s najlepšími hráčkami európskeho kontinentu, ale aj sveta. „Ani som nedúfala, že sa niečo takéto udeje a budem si môcť zahrať proti súperovi s takouto kvalitou. Je to skvelá možnosť ukázať moje schopnosti, znamená to pre mňa veľmi veľa,“ uviedla Mandičová.

Jamesová už má s Eurocupom skúsenosti, v drese ukrajinského BC Prometej odohrala pred dvoma rokmi tri stretnutia, ale ani v jednom prípade to nebolo proti jednému z favoritov na celkový triumf v tejto súťaži: „Všetky eurocupové zápasy sú pre mňa veľké. Od deviatich rokov som snívala o tom, že budem profesionálka a budem hrať proti najlepším hráčkam na najvyššej možnej úrovni. Viem, že nás čaká ťažký súper. Galatasaray má silné družstvo, bude od prvej do poslednej sekundy bojovať a tlačiť svoje tempo. Ale aj my chceme ukázať, že do tejto súťaže patríme a treba s nami počítať. Hráme doma a nikomu nič nedáme zadarmo,“

Stredajší duel v Diplomat aréne môže byť dôležitý aj z pohľadu postupových šancí, bude to totiž priamy súboj o druhé miesto v tabuľke. Galatasaray možno prekvapujúco zaváhal na palubovke poľského Gorzówu (71:78) a tak, ako Piešťany, má tiež zhodne bilanciu 1 výhry a 1 prehry. „Sledovala som tento zápas, ale už ma v basketbale neprekvapí nič. Papierové predpoklady nie sú podstatné, vždy sa môže udiať niečo iné,“ myslí si Jamesová.

Práve prvý súper Čajok v tohtoročnej edícii Eurocupu ukázal návod, ako sa dá zdolať turecký veľkoklub. „Bez ohľadu na súpera, máme svoje sebavedomie a v basketbale sa môže udiať všetko. Musíme hrať tvrdo a ako jeden tím. Kľúčom k úspechu bude obrana, doskakovanie a koncentrácia,“ myslí si Mandičová. Jamesová dodáva, že potrebné bude hrať basketbal, ktorý sa doteraz Piešťany prezentujú a kľúčom bude aj minimalizovanie chýb.

V lige zatiaľ úradujúci majster Slovenska premožiteľa nenašiel, v Eurocupe len tesne doma prehral s Gorzówom, následne suverénne zvládol slovenský súboj s Banskou Bystricou. Na Galatasaray by sa radi opierali Čajky aj o čo najmohutnejšiu podporu z publika. „Ďakujeme každému fanúšikovi za podporu. Plagáty na naše zápasy sa nachádzajú v kaviarňach aj rôzne po meste, preto sa ich už v stredu môžeme dočkať a dúfame, že vytvoria dobrú atmosféru,“ pozýva Mandičová na stredajší duel.

Pri takomto niečom by ste rozhodne nemali chýbať! Zápas Piešťanských Čajok s Galatasarayom Istanbul je na programe v stredu 9. novembra o 18.00 h. Vstupné na zápasy Eurocupu je jednotné – 8€. Predpredaj vstupeniek bude prebiehať od pondelka v reštaurácii Diplomat aréna v čase 11.00 – 14.00 h a v stredu pred zápasom od 16.30 h v pokladni Diplomat arény.

Foto: Ladislav Duračka