Poznáme nomináciu: do finišu kvalifikácie bez Brodzianskeho?

Spoznali sme menoslov štrnástich basketbalistov, ktorí od pondelka odštartujú prípravu pred zostávajúcimi dvoma stretnutia európskej kvalifikácie MS 2023. Reprezentačný tréner Oleg Meleščenko pozval do Levíc partiu zloženú z medzinárodne preverených mien, ale doplnil ju aj novými tvárami.

Chýbať však bude najvýraznejšia osobnosť slovenského basketbalu posledných rokov: Vladimír Brodziansky sa ospravedlnil pre problémy s členkom, ktoré ho prenasledovali počas uplynulej sezóny. Tú odohral v katalánskom Joventute Badalona, s ktorým okrem ACB Ligy úspešne účinkoval aj v prestížnom EuroCupe. Keďže prievidzský odchovanec bol dôležitou súčasťou slovenskej reprezentácie pri postupe z dvoch predkvalifikačných fáz a presadil sa aj vo „veľkej“ európskej kvalifikácii, bude výzvou pre trénerov i jeho spoluhráčov, aby zacelili dieru, ktorá vznikne v zostave v dôsledku jeho absencie.

Citeľnou stratou je aj neúčasť Mária Ihringa, ktorý sa v posledných rokoch delili o dirigentské povinnosti so Šimonom Krajčovičom a využiteľný bol aj vedľa neho, na „dvojke“. Aj jeho vyradili zdravotné problémy. Z rovnakých dôvodov bude chýbať aj dlhoročný reprezentant Richard Körner.

Do národného tímu sa však vracia ďalší Slovák pôsobiaci v Španielsku Tomáš Pavelka a doplní tak skúsených pivotov Michaela Fuseka s Borisom Bojanovským. Medzi povolanými krídelníkmi opäť figuruje aj 18-ročný Timotej Malovec, ktorý po nedávnom prestupe triumfoval v drese belehradského klubu Mega v juniorskej obdobe Euroligy a tiež skúsený Marek Doležaj, ktorý sa udomácnil v gréckej najvyššej súťaži. Na rozohrávke nebude chýbať Šimonom Krajčovič a pri absencii Ihringa by sa mohli otvoriť nové možnosti pre Mateja Majerčáka, ktorý len nedávno vymenil slovenskú najvyššiu súťaž za českú.

Medzi pozvanými znova figurujú mladíci Matúš Hronský a David Novák, novými tvárami v seniorskej reprezentácii sú Samuel Volárik a Lukáš Bolek pôsobiaci v Niké SBL.

Od pondelka sa bude slovenský národný tím zohrávať a ladiť formu na spomínané posledné dve kvalifikačné stretnutia. Vo štvrtok 30. júna sa totiž Slováci najprv predstavia v belgickom Mons proti domácemu výberu a svoje účinkovanie zavŕšia v nedeľu 3. júla v Leviciach proti Lotyšsku. Pripomíname, že Slováci pri svojom návrate na „vážnu“ európsku scénu štartujú v základnej A-skupine, kde je štvrtým do partie vysoko favorizované Srbsko. Zo štyroch doterajších stretnutí majú bilanciu 0-4 a možnosť, že by sa prebojovali do ďalšej fázy zostáva už len v rovine celkom divokej teórie. O to dôležitejšie bude získať čo najviac skúseností smerom k ďalšiemu kvalifikačnému cyklu, ktorý odštartuje už cez leto.

 

NOMINÁCIA SLOVENSKA

ROZOHRÁVAČI:  David ABRHÁM (Levice), Dalibor HLIVÁK (Sp. Nová Ves), Šimon KRAJČOVIČ (Levice), Matej MAJERČÁK (NH Ostrava, ČR), Dávid NOVÁK (Nymburk, ČR).

KRÍDLA: Martin BACHAN (Levice), Lukáš BOLEK (Lučenec), Marek DOLEŽAJ (Iraklis Solún, Gr.), Matúš HRONSKÝ (Wassatch Academy, USA), Timotej MALOVEC (Mega, Srb.), Samuel VOLÁRIK (Komárno).

PIVOTI: Boris BOJANOVSKÝ (Levice), Michael FUSEK (bez klubovej príslušnosti), Tomáš PAVELKA (Palma, Šp.).

REALIZAČNÝ TÍM – Tréner: Oleg MELEŠČENKO. Asistenti: Michal MADZIN, Maroš HELMECY. Kondičný tréner: Jakub CHUDÝ. Generálny manažér: Michal ONDRUŠ. Tím manažér: Miroslav PÁLENÍK. Lekár: Richard DEMOVIČ. Fyzioterapeut: Juraj SLUKA.