Proti Dánsku o prvé víťazstvo

V nedeľu sa v Leviciach zišli basketbalisti Slovenska, aby sa pripravili na ďalšie dve stretnutia druhej fázy predkvalifikácie ME 2025. Už tento štvrtok od 18.00 totiž privítajú Dánov a vzápätí odcestujú do nórskeho Bergenu, kde budú v nedeľu čeliť domácemu výberu. Cieľ je síce jasný – hneď v prvom spomínanom súboji ukoristiť prvé víťazstvo a pokúsiť sa ešte prehovoriť do vývoja v D-skupine. Cesta k nemu však nemusí byť vôbec jednoduchá.


Kým s Dánskom sa náš výber stretne po prvýkrát, s Nórskom to bude odveta za augustový duel, v ktorom naši reprezentanti prehrali 68:87, keď im 37 bodov nasúkal rozohrávač Harald Frey. O tom, čo teraz, počas tohto týždňa, čaká Slovákov, sme sa rozprávali s chorvátskym koučom Aramisom Nagličom: „Sú to dva úplne odlišné modely hry. Nórsko je veľmi rýchle. Videli sme to už v prvom vzájomnom zápase. Sú prekvapením našej skupiny. Hrajú veľmi mobilný basketbal, založený na nízkej zostave, tzv. small balle, ktorý je veľmi nepríjemný a ťažšie sa bráni. Sú v tom veľmi dobrí. Dánsko, na druhej strane, má fyziognómiu tímu, na ktorú sa dá lepšie pripraviť. Majú klasických pivotov, krídla aj playmakerov.“


Dobrou správou je, že Naglič môže počítať už aj s našim najlepším basketbalistom Vladimírom Brodzianskym. Problém s členkom ho totiž vyradili zo záveru kvalifikácie MS 2023 hranej na prelome júna a júla i z augustových úvodných dvoch zápasov druhej fázy predkvalifikácie ME 2025. Okrem toho v zostave figurujú aj ďalšie osvedčené opory ako Mário Ihring, Šimon Krajčovič, Richard Körner, Michael Fusek, ale tiež talentovaný Timotej Malovec, či Jakub Mokráň, ktorý zaznamenal v poslednom období značný progres. Trénerovi však robia vrásky na čele početné absencie. Naturalizovaný Andre Jones čaká prírastok do rodiny, Lukáša Boleka zas vyradila zlomená ruka. Chýba však aj kvarteto podkošových hráčov, ktorí sú podľa manažéra tímu Miroslava Páleníka v poriadku, vo svojich tímoch hrajú dobre, no pozvanie aj tak neprijali – reč je o Borisovi Bojanovskom z Levíc, Viktorovi Juríčkovi zo Spišskej Novej Vsi, Tomášovi Pavelkovi z estónskeho Tartu a Jakubovi Petrášovi z českého Kolína.

Tréner Naglič sa už minulý týždeň vyjadril, že mu nezostáva iné, iba sa prispôsobiť situácii: „Bol som negatívne prekvapený už počas prvého okna z odpovedí niektorých hráčov. Teraz už – nechcem povedať, že som si zvykol – to beriem, že je to jednoducho tak. Nie je to problém len slovenskej reprezentácie. Aj tak sa domnievam, že na tom treba pracovať, treba komunikovať s hráčmi. Mňa to mrzí. Stále to beriem tak, že ak ste profesionálny basketbalista a dostanete pozvánku z reprezentácie, mala by to byť pre každého Slováka česť a dôvod na hrdosť.“


D-SKUPINA
1. Nórsko    2    2    0    186:143    4
2. S. Macedónsko    2    2    0    152:145    4
3. SLOVENSKO    2    0    2    143:166    2
4. Dánsko    2    0    2    145:172    2


NOMINÁCIA SLOVENSKA
ROZOHRÁVAČI: Mário IHRING (Weissenfels, Nem.), Šimon KRAJČOVIČ (Bremerhaven, Nem.), Matej MAJERČÁK (Ostrava, ČR), David NOVÁK (Nymburk, ČR), Róbert ROŽÁNEK (Slávia, ČR).
KRÍDLA: Martin BACHAN (Levice), Vladimír BRODZIANSKY (Bahcesehir, Tur,), Marek DOLEŽAJ (Nyiregyhaza, Maď.), Richard KÖRNER (Brno, ČR), Timotej MALOVEC (Mega, Srb.), Jakub MOKRÁŇ (Ostrava, ČR), Samuel VOLÁRIK (Komárno). 
PIVOT: Michael FUSEK (Sp. Nová Ves).
REALIZAČNÝ TÍM – Tréner: Aramis NAGLIČ. Asistenti: Michal MADZIN, Zlatko JOVANOVIČ, Maroš HELMECY. Kondičný tréner: Enriko SMÁK. Generálny manažér: Michal ONDRUŠ. Tím manažér: Miroslav PÁLENÍK. Lekár: Richard DEMOVIČ. Fyzioterapeut: Juraj SLUKA. 


Článok pôvodne vyšiel v denníku Šport. Ďakujeme za súhlas so šírením.