Reprezentácia bez kvarteta podkošových hráčov

O týždeň, vo štvrtok 10. novembra, čaká basketbalistov Slovenska dôležitý zápas predkvalifikácie ME 2025, keďže v Leviciach privítajú Dánsko. Následne sa letecky presunú do nórskeho Bergenu, kde v nedeľu 13. novembra nastúpia proti domácej reprezentácii. Ešte skôr ako sa nominovaní hráči začnú cez víkend schádzať v Leviciach, rozvírila debatu predbežná nominácia zverejnená minulý týždeň. A klasicky sa vyrojili otázky, prečo v nej chýba ten či onen hráč. 

Najpodstatnejšie je, že sa vracia Vladimír Brodziansky, ktorý predchádzajúce dva asociačné termíny musel vynechať pre problémy s členkom. Nechýba väčšina overených tvárí, vrátane osobností ako Šimon Krajčovič, Mário Ihring, či Richard Körner. Na domáce stretnutie bude k dispozícii aj Timotej Malovec pôsobiaci v srbskom Mega baskete, teda belehradskej „fabrike na hviezdy“, ktorá vychovala aj Nikolu Jokiča, dvojnásobného najužitočnejšieho hráča NBA. Malovcov prípadný štart v Nórsku je v štádiu riešenia s jeho klubom. Pri skladaní predbežnej nominácie bola pritom jeho účasť viac ako otázna. To všetko sú dobré správy pre trénerský štáb na čele s koučom Aramisom Nagličom. Dlho bol otvorený aj štart naturalizovaného Andreho Jonesa, vzhľadom na jeho rodinnú situáciu, však reprezentáciu neposilní. 

Žiaľ, už dlhšie je jasné, že pre zranenie ruky vypadol Lukáš Bolek. Ďalší štyria basketbalisti však pozvánku odmietli. Ide o podkošových hráčov Borisa Bojanovského, Tomáša Pavelku, Jakuba Petráša a Viktora Juríčka. Prvý menovaný je oporou majstrovských Levíc štartujúcich aj v pohárovej Európe, druhý získava skúsenosti v estónskom Tartu, tretí patrí medzi opory Kolína v českej NBL a posledný z kvarteta, Juríček, pookrial po návrate do Spišskej Novej Vsi. Ani jeden však národný tím neposilni, čo potvrdil aj manažér Miroslav Páleník: „Áno, dostali sme ospravedlnenky od basketbalistov, ktorí sú zdraví, vo svojich kluboch hrajú podstatné minúty a dôležité roly a mohli by byť prínosom pre reprezentáciu. Žiaľ, z dôvodov, ktoré sú pre mňa ako pre bývalého basketbalistu nepochopiteľné, odmietli prísť a reprezentovať Slovensko.“ 

Pred hráčmi, ktorí prijali pozvanie, stojí náročná úloha. Budú mať len minimum času, aby sa zohrali a dôkladne pripravili na Dánov a Nórov. Pripomeňme si, že kým Dáni sú na tom podobne ako Slováci a v doterajšom priebehu ešte nezvíťazili (na konte majú po dve prehry), tak Nóri s bezchybnou bilanciou 2-0 vedú našu základnú D-skupinu o skóre pred Severným Macedónskom, ktoré tiež ešte nezakoplo. Zverenci kouča Nagliča, ako sme už avizovali, by v novembrovom kvalifikačnom „okne“ radi potvrdili progres, ktorý bol v závere augusta vidno v Skopje, kde po spackanom domácom zápase s Nórskom (68:87) potrápili favorizovaných domácich a podľahli im len tesne 75:79. 

Lístky na štvrtkové domáce stretnutie Slovensko – Dánsko, ktoré v levickej hale začína v obvyklom čase o 18:00, sa už dajú kúpiť aj z pohodlia domova prostredníctvom siete Ticketportal.sk.