Reprezentácia do 18 rokov má za sebou prvý zraz, Jankovič: Dúfam, že to bude pre nich prospešné

Reprezentačný tím dievčat do 18 rokov má za sebou prvý tréningový zraz, ktorý sa uskutočnil od 5. do 8. februára v Piešťanoch. Cieľom 4-dňového stretnutia bol začiatok súvislej prípravy na B-kategóriu majstrovstiev Európy v bulharskej Sofii.

Asociačný termín, v ktorom sa uskutočňujú reprezentačné zápasy, využil realizačný tím „U18“ na to, aby sa prvýkrát stretol v piešťanskej Diplomat aréne. K dispozícii bolo na úvod 14 hráčok, dve hráčky sa ospravedlnili zo zdravotných dôvodov. Viac o priebehu 4-dňového zrazu prezradil tréner Peter Jankovič: „Prvý cieľ bol taký, aby sme sa opäť stretli s dievčatami už v novej vekovej kategórii. So všetkými som už v podstate pracoval v kategórii 'U16', ale už sme o kategóriu vyššie. Obrovskou výhodou pre mňa a pre nich je, že sa navzájom poznáme a vieme, čo môžeme od seba očakávať. Som veľmi rád, že nám SBA vyšla v ústrety a dovolila nám tento prvý zraz. Ukázali sme si ňom základné veci, čo sa týka útočných a obranných konceptov, na ktoré sa budeme viac-menej koncentrovať v lete v príprave na majstrovstvá Európy.“

Okrem tréningového procesu dostali priestor využiť regeneračné možnosti, ktoré ponúka športová hala v Piešťanoch. V rámci úvodného zrazu tiež prebehla s členmi realizačného tímu prednáška o správaní na sociálnych sieťach a o vystupovaní pred zástupcami médií. „Na jednej strane som veľmi rád, že je to spojené so ženskou reprezentáciou, pretože vidia už veľké hráčky – profesionálky, ktoré pracujú na najvyššej úrovni. Môžu tak vidieť v akom tempe sa pracuje. Teší ma, že je tu celý realizačný tím, od doktora, fyzioterapeuta, po masérku, a majú tak možnosť využiť ich služby. Veľká vďaka patrí aj domácim Piešťanským Čajkám za to, že nám umožnilo využívať regeneračnú linku. Pevne verím, že to dievčatá využili a videli tak aj do budúcna, ako sa treba starať o svoje telo. Dúfam, že to bude pre nich len prospešné a takto to bude aj naďalej pokračovať,“ vyjadril sa tréner reprezentačného tímu.

Príprava reprezentácie Slovenska do 18 rokov bude následne pokračovať v máji, kedy odštartuje aj hlavná časť tréningového procesu na európsky šampionát. Ten sa uskutoční v bulharskej Sofii od 30. júna do 9. júla. „Najbližšie sa stretneme v júni, približne 4 týždne pred európskym šampionátom. Vtedy pôjdeme nepretržite až do odchodu na turnaj. Toto bol teda taký zoznamovací zraz, kde sme si povedali dôležité veci do budúcna, ako to bude vyzerať,“dodal Jankovič. 

Zrazu „U18“ v Piešťanoch (5. – 8. februára) sa zúčastnili:

hráčky: Magdaléna Valová, Alexandra Sophia Chovaníková, Nataša Taušová, Diana Uhliková (SBZ Piešťanské Čajky), Mária Štefancová (MBK Ružomberok), Carlota Sofia da Cruz, Tamara Podhradská (Slávia ŠKP Banská Bystrica), Radoslava Nigutová, Natália Tomajková (CBK Košice), Anna Laura Molnárová (Šopron Basket), Sára Majerová (BK AŠK Slávia Trnava), Ema Szmereková, Alexandra Pelánová, Aneta Vrábľová (Young Angels Academy)

realizačný tím: Peter Jankovič – hlavný tréner, Dominika Rusiňáková – videoanalytička, Erika Šerfőzőová – masérka, Michal Duchovič – vedúci družstva

Foto: Lukáš Grinaj