S Brodzianskym je to iná reprezentácia

Basketbalisti Slovenska si v novembrovom reprezentačnom okne napravili reputáciu. Vo štvrtok v Leviciach zdolali Dánsko 74:70, v nedeľu v Bergene Nórov 68:56. Udržali sa v hre o priamy postup do „veľkej“ kvalifikácie Eurobasketu, hoci s bilanciou 2-2 už nemajú situáciu vo svojich rukách. Pri pohľade na výsledky i herný prejav vidno, že všetko mohlo byť inak. Lepšie. Paradoxne, toto zistenie nás vedie k obavám.
Už všetci vidia, že v Jakubovi Mokráňovi nečakane rastie ďalšia opora reprezentácie. Bundesliga pomáha Máriovi Ihringovi, aby dozrel ako tvorca hry a líder. Postupne sa prejavuje obrovský potenciál Tima Malovca. Dobré momenty ukazujú ďalší hráči, za ktorými vidno progres. To všetko sú pozitívne zistenia. 


Je to však Vladimír Brodziansky, kto znova potvrdil, akou dôležitou súčasťou národného tímu vlastne je. V auguste chýbal a Slovensko prehralo s Nórskom 68:87 a v Severnom Macedónsku 75:79. Teraz z Turecka, kde pôsobil, neprišiel v top forme. Napriek tomu v dvoch zápasoch dosiahol 23 a 20 bodov. Jeho prínos, popri decentnej defenzíve, tkvie v tom, aký platný je v útoku, koľko pozornosti súperovej púta, koľko obrancov viaže na seba pri jeho zdvojovaní či ztrojovaní, aký priestor tým otvára pre ostatných, ako ich dokáže nájsť. Aj vtedy, keď sa chvíľku nedarí, je „Brodzy“ konštantou. Treba ho pohľadať prihrávkou, on už urobí svoju prácu a upokojí tím dôležitými bodmi, alebo minimálne sa seba privolá faul. 


S Brodzianskym je naša reprezentácia silnejšia. Vzhľadom na to, že 28-ročný basketbalista sa uzdravil z problémov s členkom, ktoré ho vyradili z predošlých dvoch reprezentačných okien, mala by to byť dobrá správa. Lenže Brodziansky sa najnovšie dohodol na spolupráci s Partizanom Belehrad. Momentálne vraj len na trojmesačnej. Samozrejme, prajeme mu, aby sa presadil v Eurolige, no keďže táto, podobne ako NBA, nerešpektuje asociačné termíny, trocha sa obávame, či bude vo februári, keď vyvrcholí druhá fáza predkvalifikácie, k dispozícii pre národný tím. Lebo s ním je to iný tím...


ADAM SOLGA   

Článok pôvodne vyšiel v denníku Šport. Ďakujeme za súhlas so šírením.