S pokorou a rešpektom ale bez obáv (Preview pred zápasom proti Švédsku)

Odpočítavame čas, kým basketbalistky Slovenska v španielskej Valencii nastúpia na svoj prvý zápas na Eurobaskete 2021. Sympatická partia pod vedením trénera Juraja Suju a asistenta Petra Jankoviča bude vo štvrtok v netradične skorom čase, už od 12:00, čeliť Švédsku. Zápas o to dôležitejší, že prípadný úspech by naše reprezentantky zrejme posunul blízučko k vytúženému postupu zo štvorčlennej základnej A-skupiny.

Na európskom šampionáte štartujú Slovenky po dvanásty raz. Najväčšie úspechy dosiahli ešte v deväťdesiatych rokoch, keď najprv bezprostredne po rozdelení federácie, v roku 1993, získali bronzové medaily a o štyri roky neskôr dokonca strieborné. Na predošlom Eurobaskete 2019 však absentovali. Už prvenstvo v kvalifikačnej H-skupine pred Maďarskom a Holandskom a postup na šampionát sú vzhľadom na všetky okolnosti úspechom. Zvlášť, keď konkurencia na vrcholnej úrovni je čoraz širšia a vyspelejšia.

Švédky ešte nikdy na cenné kovy nedosiahli, na kontinentálny šampionát sa prebojovali po ôsmy raz. Neradno ich ale podceňovať. Pripomeňme si, že najlepšie umiestnenie dosiahli práve pred dvoma rokmi, keď obsadili výborné piate miesto. Miestenku na tohtoročnom Eurobaskete si zaistili vďaka prvej priečke v kvalifikačnej B-skupine pred Čiernou Horou a Izraelom. V aktuálnom svetovom rebríčku FIBA im patrí solídna 20. priečka, kým Slovenky sú o štyri miesta pod nimi.

Čo čaká slovenský výber, predostrel kouč Peter Jankovič: „Čaká nás ťažký zápas. Nielen preto, že je to prvé stretnutie na majstrovstvách Európy v našej časti pavúka. Hráme už o dvanástej. Čaká nás veľmi ťažký súper. Môže sa zdať, že Švédsko je oslabené, ale jeho kvalita je stále veľká. Najmä sestry Eldebrinkove to potvrdzujú. Určite nejdeme do zápasu s obavami. Máme pokoru a rešpekt, no nebojíme sa. Je pre nás veľmi dôležité dobre vstúpiť do šampionátu. Verím, že to zvládneme a po zápase sa budeme tešiť. Nepochybujem, že to bude ťažké, no verím, že to dokážeme a uspejeme.“

Slovenky sa, žiaľ, na turnaji musia zaobísť bez opôr Barbory Bálintovej, Angeliky Slamovej a Anny Jurčenkovej, ktoré na palubovky nepustia zranenia a zdravotné problémy. O to dôležitejší bude kolektívny výkon.   

Pripomíname, že stretnutie sa začína vo štvrtok už o 12:00. Pozrieť si ho môžete v priamom prenose RTVS na Dvojke. O 21:00 sa v našej skupine hrá aj duel Bielorusko – Španielsko. Ďalšie vystúpenie absolvujú Slovenky už v piatok o 18:00 proti Bieloruskám a svoje účinkovanie v základnej A-skupine zavŕšia nedeľným súbojom proti favorizovaným domácim Španielkam, víťazkám predchádzajúcich dvoch šampionátov.