SEDEM OTÁZOK PRED KVALIFIKÁCIOU ME 2023

Ženskú basketbalovú reprezentáciu Slovenska dnes o 18:00 čaká povestný krst ohňom. Hneď úvodný zápas kvalifikácie ME 2023 odohrajú naše dievčatá proti favorizovanému výberu Talianska. Hrá sa však doma v Piešťanoch a Slovenky rozhodne nie sú bez šancí. Zvlášť, ak fanúšikovia vypočujú ich volanie a prídu ich povzbudiť. V nedeľu sa potom náš národný tím predstaví vo Švajčiarsku

  1. ČO JE V HRE?
V hre je postup na Eurobasket 2023. Dejiskom v poradí 39. európskeho šampionátu budú slovinské mestá Celje, Koper, Ľubľana a izraelský Tel Aviv. Domáce družstvá Slovinska a Izraelu tak majú účasť istú. Pre Izraelčanky to bude prvé vystúpenie po dlhých dvanástich rokoch. V hre teda zostáva štrnásť miesteniek.

Slovenky zabojujú o svoju trinástu účasť v ére samostatnosti. Zúčastnili sa šampionátov v rokoch 1993, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017 a 2021. Medzi európskou elitou chýbali len v rokoch 2005, 2007 a 2019. Najväčšími úspechmi sú striebro z roku 1997 a bronz získaný hneď pri prvej účasti v roku 1993. Okrem toho Slovenkám v rokoch 1995 a 1999 pripadla neobľúbená štvrtá priečka. Pri poslednom vystúpení na júnovom Eurobaskete 2021 skončil tím, ktorý sa musel vyrovnávať s absenciami viacerých opôr, na 13. mieste, keď v základnej skupine zverenkyne trénera Juraja Suju zdolali Bielorusko 58:54, no podľahli Švédsku 57:74 a Španielsku 61:93.

  1. AKÝ JE POSTUPOVÝ KĽÚČ?
Drsný. Celkovo tridsaťosem reprezentácií je rozdelených do desiatich skupín označených A až J. Skupiny E a J sú trojčlenné, všetky ostatné štvorčlenné. Na záverečný turnaj sa kvalifikujú víťazky každej zo skupín. Zvyšné štyri miestenky si rozdelia najúspešnejšie družstvá z tabuľky druhých tímov. Do nej sa však nezapočítavajú výsledky a skóre zo súbojov proti štvrtým.

To všetko je však ďaleko. Kvalifikácia odštartuje dnes, pokračuje v nedeľu, no ďalšie asociačné termíny sú potom na programe až o rok, 24. a 27. novembra 2022, keď sa Slovenky predstavia najprv v Luxembursku a vzápätí v Taliansku. Končiť budú doma až v roku 2023, keď 9. februára najprv privítajú Švajčiarky a o tri dni nato Luxemburčanky.

  1. KTO NÁM STOJÍ V CESTE?
Slovenky boli vyžrebované z tretieho koša do základnej A-skupiny. Z druhého koša dostali Taliansko, zo šiesteho Luxembursko, zo siedmeho Švajčiarsko. O nasadení do košov rozhoduje postavenie v rebríčku FIBA. Slovensku v čase žrebovania patrilo 23. miesto. Talianky boli o desať priečok vyššie, Luxemburčanky o 33 a Švajčiarky až o 35 miest nižšie.
  1. AKÉ SÚ NAŠE ŠANCE?
Solídne. Jedna vec je postavenie v rebríčku FIBA, druhá, že ako vždy sa rozhodne na palubovke. Ani Taliansko nie je nezdolateľné, dievčatá pred dnešným stretnutím verejne vyhlasovali, že si veria a spravia pre víťazstvo maximum. Bol by to, samozrejme, skvelý štart. Ak by aj nevyšiel, životne dôležité bude nestrácať body so slabšími. Napríklad už v nedeľu so Švajčiarkami, s ktorými si zmeriame sily vo Fribourgu. Povinnosť velí zvíťaziť. V konečnom zúčtovaní je, pochopiteľne, ideálne vyhrať skupinu. Ak sa to nepodarí, istotu postupu zaručuje aj bilancia 3-1 v tabuľke druhých tímov. Mať 2-2 nemusí stačiť, o čom by tento rok mohli rozprávať Lotyšsko, Maďarsko, Ukrajina a Veľká Británia. Slovenky, naopak, sa na Eurobasket 2021 kvalifikovali ako víťazky H-skupiny, v ktorej o skóre prevýšili Maďarsko a Holandsko. Všetky tri tímy mali totožnú bilanciu 2-2.
  1. KTO ZABOJUJE ZA SLOVENSKO?
Tréner Juraj SUJA s asistentmi Petrom JANKOVIČOM a Miloslavom MICHALÍKOM nominovali štrnásť basketbalistiek. Sú to: Michaela BALÁŽOVÁ (Young Angels Košice), Barbora BÁLINTOVÁ (ZVVZ USK Praha/ČR), Alexandra BUKNOVÁ (MBK Ružomberok), Nikola DUDÁŠOVÁ (PEAC Pécs/Maď.), Žofia HRUŠČÁKOVÁ (bez klubu), Ivana JAKUBCOVÁ (AZS UMCS Lublin/Poľ.), Klaudia LUKAČOVIČOVÁ (Cadí La Seu/Šp.), Natália MARTIŠKOVÁ (Piešťanské Čajky), Alica MORAVČÍKOVÁ (Treviso/Tal.), Sabína OROSZOVÁ (UNI Győr/Maď.), Miroslava PRAŽENICOVÁ (MBK Ružomberok), Veronika REMENÁROVÁ (Herner TC/Nem.), Ema RODÁKOVÁ (Young Angels Košice), Dominika RUSIŇÁKOVÁ (Piešťanské Čajky).

Pre úplnosť spomeňme, že realizačný tím tvoria, okrem trénerského tria SUJA – JANKOVIČ – MICHALÍK, aj manažér Tomáš HORKÝ, lekár Ján MESZÁROŠ, fyzioterapeut Michael BUJŇÁK a maséri Erika ŠERFŐZŐOVÁ a Marián VLKOVIČ.

  1. KEDY A KDE SA HRÁ?
Prvý zápas proti silnému Taliansku je na programe už dnes od 18:00 v piešťanskej Diplomat Aréne. Lístky sa dali kúpiť v predpredaji aj cez internet, k dispozícii budú aj priamo v hale.

Na jednej strane je potešiteľné, že naše reprezentantky môžu prísť povzbudiť aj fanúšikovia, na druhej strane, s ohľadom na platné opatrenia nás mrzí, že kapacita je obmedzená na 900 miest a pustiť do haly smieme len divákov v režime KZ – kompletne zaočkovaní. Ak by niekto chcel protestovať, pripomíname že Slovenská basketbalová asociácia tieto opatrenia nevymyslela, ale má povinnosť ich aplikovať. SBA patrila medzi tie športové zväzy, ktoré na jar výrazne lobovali za návrat fanúšikov na športoviská.

Ďalší zápas, ako sme uviedli, odohrajú Slovensky v nedeľu vo Švajčiarsku. Kvalifikácia bude potom pokračovať až o rok a vyvrcholí vo februári 2023.

  1. UVIDÍME ZÁPASY AJ V PRIAMOM PRENOSE?
Nedeľný duel vo Fribourgu so začiatkom o 17:00 vysiela JOJ Šport v priamom prenose. Dnešný zápas bude vysielať rovnaká stanica, avšak so záznamum so začiatkom o 19:40. Pripomíname, že duel v Diplomat Aréne začína už o šiestej večer a naživo sa dá sledovať prostredníctvom youtube kanála FIBA.