ŠESŤ OTÁZOK PRED ZÁVEROM PREDKVALIFIKÁCIE

Dlhá a strastiplná je cesta na európsky šampionát basketbalistov. Vedie pomerne komplikovanou spleťou rôznych fáz predkvalifikácie a samotnou „veľkou“ kvalifikáciou. Slovensko tento raz nevychádzalo z úplného prízemia: keďže si vybojovalo účasť v prvej fáze európskej kvalifikácie majstrovstiev sveta 2023, kde narazilo na Srbsko, Lotyšsko a Belgicko, počiatočná fáza predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025 sa ho netýkala. Keďže však v kvalifikácii MS 2023 vypadlo už po prvej fáze – čo nie je hanba, lebo podobný osud postretol napríklad aj Chorvátsko či Poľsko – „spadlo“ do druhej fázy predkvalifikácie ME 2025. Z nej sa dá postúpiť do „veľkej“ kvalifikácie ME 2025, v ktorej sa predstavia aj tie najlepšie celky starého kontinentu. A až odtiaľ sa dá prebojovať na záverečný turnaj, teda na Eurobasket 2025, ktorý budú spoločne hostiť Cyprus, Fínsko, Lotyšsko a Poľsko. Nestratili ste sa? Potom vedzte, že Slovákov teraz čakajú záverečné dve stretnutia spomínanej druhej fázy predkvalifikácie ME 2025. Vo štvrtok 23. februára privítajú v Leviciach Severné Macedónsko a v nedeľu 26. februára v Naestvede vyzvú domáce Dánsko.  

ČO JE V HRE?
Za ideálnych okolností priamy postup do „veľkej“ európskej kvalifikácie ME 2025. Lenže do tej sa z troch predkvalifikačných skupín D, E a F prebojujú len víťazi (a Cyprus ako jedna z hostiteľských krajín). Slovensko je pred záverečnými dvomi stretnutiami v hre o prvú priečku v D-skupine. Situáciu však už nemá výlučne vo svojich rukách. Bezpodmienečne musí zdolať Balkáncov aspoň o päť bodov, v nedeľu si hocakým rozdielom poradiť aj s Dánmi a veriť, že Nóri odplatia Severnému Macedónsku potupnú prehru 36:58, ktorú v novembri utrpeli v Gevgeliji. Nie je to nepredstaviteľný scenár, ale jeho pravdepodobnosť si nedovolíme odhadovať. A zbytočne sa ňou nezapodievajú ani naši reprezentanti. Tí by sa radi rozlúčili s touto fázou dvomi výhrami. 
Ak by to aj nevyšlo a D-skupinu by nevyhrali, neznamená to koniec nádejí. Ostaných osem reprezentácií totiž dostane ešte jednu šancu, keď sa „zmiesia“ s družstvami, ktoré neuspeli v druhej fáze európskej kvalifikácie MS 2023.

AKO SME SI POČÍNALI DOSIAĽ?
Slovensko mohlo byť v oveľa výhodnejšej situácii, ale komplikáciou bola (a dodnes zostáva) predovšetkým nezvládnutá augustová premiéra, keď doma proti Nórsku pôsobil náš výber chvíľami bezradne a prehral 68:87. Na tento nezdar zareagovali naši reprezentanti solídnym vystúpením v Skopje, kde dlho držali opraty v rukách. Domáci až v koncovke strhli tesné víťazstvo 79:75 na svoju stranu. V novembrovom „okne“ potom prišli dve výhry – 74:70 v Leviciach nad Dánskom a 68:56 v Bergene nad Nórskom. Slovensko je tak aktuálne s bilanciou 2-2 tretie za Nórskom, avšak iba o horšie skóre zo vzájomných súbojov. Zatiaľ bezchybné (4-0) je Severné Macedónsko a naopak, na prvý plný bodový zisk čaká Dánsko (0-4).

KTO SÚ NAŠI SÚPERI?
Vo štvrtok si zmeriame sily so Severným Macedónskom. Ako sme uviedli vyššie, ide o dosiaľ nezdolaného lídra D-skupiny. Súpera, ktorému naši reprezentanti, avšak hrajúci bez svojho lídra Vladimíra Brodzianskeho, vlani v auguste podľahli 75:79. Vo svetovom rebríčku FIBA patrí Macedóncom 54. pozícia, kým Slovensku 61. V poradí európskych družstiev sú 29., kým my 33. Po odtrhnutí sa od Juhoslávie, zaznamenali v ére samostatnosti päť účastí na Eurobaskete (1999, 2009, 2011, 2013 a 2015), pričom ich stropom bola štvrtá priečka v roku 2011. 
Dánsko, na ktoré narazíme v nedeľu, je v rovnakom rebríčku o jednu priečku vyššie než Slovensko. Aj ono sa už, na rozdiel od našich basketbalistov, v minulosti predstavilo na európskom šampionáte. Ide však o tri vskutku „bradaté“ účasti z rokov 1951, 1953 a 1955.  

KTO NASTÚPI ZA SLOVENSKO?
Začneme z opačného konca. V nominácii trénera Aramisa Nagliča chýba pre zranenie Mário Ihring. Už v nej nefiguruje ani veterán Richard Körner, ktorého profesionálna hráčska kariéra sa zrejme uzavrela. Na štvrtkovom stretnutí tak bude prítomný len ako hosť. Inak má hlavný kouč Aramis Naglič s asistentmi Michalom Madzinom, Zlatkom Jovanovičom a Marošom Helmecym tento týždeň k dispozícii štrnástku hráčov, z ktorej zíde finálna dvanásťčlenná nominácia. Pozvánku prijali: David ABRHÁM (Levice), Martin BACHAN (Levice), Vladimír BRODZIANSKY (Badalona, Šp.), Martin DANIELIČ (Komárno), Marek DOLEŽAJ (Münster, Nem.), Michael FUSEK (Spišská Nová Ves), Dalibor HLIVÁK (Spišská Nová Ves), Viktor JURÍČEK (Spišská Nová Ves), Šimon KRAJČOVIČ (Bremerhaven, Nem.), Matej MAJERČÁK (Ostrava, ČR),  Timotej MALOVEC (Mega, Srb.), Jakub MOKRÁŇ (Opava, Nem.), Dávid NOVÁK (Nymburk, ČR), Samuel VOLÁRIK (Komárno).

KDE SA HRÁ
Proti Severnému Macedónsku nastúpi naša reprezentácia vo štvrtok v Leviciach. Úvodný rozskok je naplánovaný na 18:00 hod. Vstupenky na toto stretnutie sa dajú zakúpiť aj v predstihu prostredníctvom siete Ticketportal.sk.
Záverečné stretnutie sa hrá v nedeľu v dánskom Naestvede v neobvykle skorom čase od 15:30 hod.

BUDE ZÁPASY VYSIELAŤ TELEVÍZIA?
Ideálne je, aby ste našim chlapcom prišli pomôcť do Levíc osobne. Ak sa vám to nepodarí, stretnutie Slovensko – Severné Macedónsko bude od 17:55 vysielať v priamom prenose televízia JOJ Šport. Rovnaký program sa oplatí prepnúť či naladiť aj v nedeľu od 15:25, keďže JOJ Šport odvysiela aj duel Dánsko – Slovensko.