Skvelý Meferes v Paríži druhý, Mečiar: Lopta neklame

V čarokrásnom Paríži sa počas uplynulého víkendu odohral Pohár šampiónov v trojkovom basketbale 3x3 World Champions Cup 2019 by Dreals Paris. V konkurencii osemnástich tímov nás reprezentoval prievidzský Meferes v zložení Matúš Mečiar, Andrej Kuffa, Ján Stehlík a Martin Bílik.

Meferes v prvom dueli zdolal domáci Team Wapap 21:16 a o pár desiatok minút neskôr si poradil aj s ďalším francúzskym zástupcom AFRICA CFD vysoko 22:7. Do turnaja sme od začiatku vstúpili na plné bomby, doslova ako hurikán a po dvoch cenných víťazstvách sme postúpili do druhého hracieho dňa z prvého miesta, spomína na parížsky víkend Matúš Mečiar.

Východoafrické Komory poslali do Paríža Team COMORES 1 a práve ten sa postavil do cesty našim v treťom súboji, Meferes uspel 22:12. Vo štvrťfinále potom vyzval opäť domáci celok Better athlete fr a po veľkej dráme a výsledku 22:21 postúpil do semifinále. Boli to domáci matadori, na ktorých si vylámal zuby aj silný a skúsený chorvátsky tím. Na ihrisku sa rozpútalo hotové peklo! spomína Mečiar na štvrťfinálový duel. Francúzov hnalo burácajúce publikum a aj rozhodcovia, ktorí nám napískali dokopy dvanásť faulov. Približne tri štvrtiny zápasu domáci viedli, my sme prvýkrát boli na koni až za stavu 17:16 a bojovali sme ako o život. Pri skóre 19:20 nás zarezal rozhodca, ktorý sporným verdiktom daroval Francúzom tri šance na dosiahnutie 21 bodov a zápas by sa automaticky skončil. Ľudia šaleli, komentátor hecoval, ale my sme sa nevzdali a verili v spravodlivosť. Zaužívaná fráza "lopta neklame" sa zázračne naplnila a vrátila vietor do našich plachiet. Súper nám nebol schopný uštedriť knokaut a na rad prišiel náš signál spoza trojkovej čiary, po ktorom nás snajper Martin Bílik katapultoval do semifinále. Podotýkam, že sme umlčali a skoro zbúrali celé preplnené Westfield forum!

Medzi najlepšími štyrmi boli okrem Prievidžanov aj dva francúzske tímy a jeden srbský. Meferes si zmeral sily s domácim tímom Le 3x3 est á Noue a opäť úspešne! Víťazstvo 21:14 ho poslalo do boja o trofej. Boli sme vyhecovaní, od úvodu sme spustili trojkovú kanonádu a súper sa nezmohol na odpoveď, usmieva sa Mečiar.

O dosť ťažšie to však bolo v záverečnom finálovom súboji, ktorý napokon po výsledku 21:11 lepšie zvládol srbský tím Dzakovi. Tento tím bol nasadenou jednotkou. Prejavili sa skúsenosti aj dlhoročná zohratosť Srbov, podotkol k finálovému duelu Matúš Mečiar a svoje hodnotenie uzavrel pohľadom na vlastný tím: Základom nášho úspechu bola streľba spoza trojkového oblúka s vysokou úspešnosťou. Bojovali sme a nevzdávali sme sa za žiadnych okolností, vďaka čomu sme päťkrát vyhrali pred vypršaním časového limitu. Teší nás tiež, že sme získali mnoho nových priateľov a fanúšikov, zanechali skvelý dojem a reprezentovali Slovensko ako sa patrí. Veľká vďaka patrí všetkým zainteresovaným, bez ktorých by toto nebolo možné uskutočniť. Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie turnaje!

Peter Zagiba