Slávia Banská Bystrica postupuje do skupiny Eurocupu Women

Atény 13. októbra (TASR) – Basketbalistky Slávie Banská Bystrica postúpili do skupinovej fázy Európskeho pohára (Eurocup). V odvetnom zápase kvalifikácie zvíťazili na palubovke gréckej Eleftherie Moschatou 61:58. Slovenský tím nasmerovala k výhre a zisku postupovej miestenky najmä Jacaira Allenová, autorka 28 bodov.

Banská Bystrica si v Eurocupe zahrá v C-skupine proti ďalšiemu tímu zo Slovenska – Piešťanským Čajkám, okrem toho budú ich súperkami turecký Galatasaray Istanbul a poľská InvestInTheWest Enea Gorzów. Prvý zápas Slávie je na programe predbežne v stredu 26. októbra o 18.00 h, kedy nastúpia vonku proti Galatasarayu.


 

Kvalifikácia Európskeho pohára – 2. zápas:

Eleftheria Moschatou – Slávia Banská Bystrica 58:61 (25:32)

Najviac bodov Eleftheria: Callowayová 19, Brewerová 16, Karakasidouvá 10

Zostava a body Banskej Bystrice: Allenová 28, Deurová a Mandičová po 11, Janštová 4, Grigerová 3 (Neuschlová 2, Holíková a van Dalen po 1),

TH: 7/4 – 24/8, fauly: 24 - 15, trojky: 4 – 5, štvrtiny: 13:17, 12:15, 14:10, 19:19,

Rozhodovali: Župančič (Slov.), Ivanovičová (Srb.), Radinovičová (Č. Hora).

(prvý zápas – 72:71, Banská Bystrica postupuje do skupinovej fázy Eurocupu)

Priebeh zápasu

Bitku o miesto v skupinovej fáze Eurocupu odštartovala úspešným trojbodovým pokusom Grigerová. Domáca Eleftheria síce odpovedala 5 bodmi v rade, ale Banská Bystrica v porovnaní s prvým zápasom zvládla nástup a darilo sa jej aj strelecky. Bola aktívnejšia, sebavedomejšia a vedela sa vyrovnať aj s búrlivou atmosférou.

Na domácej strane síce hrozila americká dvojica Callowayová a Brewerová, ale Deurová zavelila k 9-bodovej šnúre Slávie. Vďaka nej bol po prvej štvrtine priaznivý stav 17:13. Grécky tím podľa očakávania pridal na agresivite a viackrát sa dokázal priblížiť, ale Bystričanky k obratu nepustili. Či už to bola bodová produkcia Allenovej, alebo trestanie individuálnych chýb, tak bližšie k postupu mal slovenský zástupca. Žiadne výraznejšie výpadky v koncentrácii, v kombinácii s dobrou koncovkou, priniesli po prvom polčase 7-bodový náskok – 32:25.

Nástup po prestávke patril Eleftherii, bodovým úsekom 7:2 sa priblížili na rozdiel jedného koša. Slávia v správnej chvíli zareagovala oddychovým časom a po ňom Allenová s Deurovou dostali družstvo opäť do komfortnejšieho vedenia. Aj napriek bystrickému vedeniu 42:39 boli pred poslednou 10-minútovkou postupové šance oboch tímov v podstate totožné.

Podľa očakávania sa schyľovalo k dráme, často bolo skóre kvalifikačného dvojzápasu vyrovnané. Po veľmi dlhom čase sa v úvode štvrtej štvrtiny dokonca Eleftheria dostala do vedenia, ale okamžite ich schladila na hosťujúcej strane produktívna Allenová.

Americká krídelníčka bola v kľúčových okamihoch jasnou líderkou Slávie, vďaka čomu sa darilo zvládať aj ťažšie momenty. Jej body sa ukázali rozhodujúce najmä v závere, keď grécky tím nepustili k žiadnemu náporu, respektíve dramatizácii kvalifikačnej odvety. Eleftheria ešte podľa očakávania zariskovala, ale na zvrátenie konca v Eurocupe to už nestačilo.



 

Hlasy po zápase

Miloslav Michálik, tréner Banskej Bystrice: „Sme veľmi radi za postup, nerodil sa jednoducho, ale dievčatám patrí veľký obdiv za to, čo predviedli. Aj v situáciách, ktoré boli pre nás dôležité, tak sa vždy dokázali postaviť. Keby sme si možno viacej pomohli trestnými hodmi, tak by to bolo jednoduchšie, ale to je momentálne jedno. Myslím si, že rozhodlo určité kolektívne poňatie v obrane, za to sme veľmi radi. Dievčatá ukázali kus energie, srdiečka a charakteru, môžeme byť tak len spokojní s postupom.“

Laura van Dalen, hráčka Banskej Bystrice: „V prvom rade, sme veľmi šťastné, že sa nám podarilo zvíťaziť v tomto zápase po tom, čo si myslím, že sme odohrali v Banskej Bystrici tiež kvalitné stretnutie. Odnášame si veľmi cenné víťazstvo a postup do ďalších bojov. Je to pre nás určite veľký úspech a ja som nesmierne rada, že sa nám podarilo veľmi dobre takticky odohrať zápas. Za to ďakujeme celému realizačnému tímu a všetkým babám, ktoré odovzdali veľkú energiu, s koncom, aký sme si predstavovali a s akým cieľom sme do Grécka išli. Ďakujeme všetkým fanúšikom, ktorí nám na Slovensku držali palce. Tešíme sa na ďalšie výzvy v skupine a budeme robiť to najlepšie, čo vieme.“
 


 

Predbežný program C-skupiny Eurocupu

26. októbra: Piešťanské Čajky - InvestInTheWest Enea Gorzów, Galatasaray Istanbul – Slávia Banská Bystrica

3. novembra: Slávia Banská Bystrica– Piešťanské Čajky

9. novembra: Piešťanské Čajky – Galatasaray Istanbul

10. novembra: Slávia Banská Bystrica - InvestInTheWest Enea Gorzów

16. novembra: InvestInTheWest Enea Gorzów – Piešťanské Čajky, Slávia Banská Bystrica – Galatasaray Istanbul

7. decembra: Piešťanské Čajky – Slávia Banská Bystrica

14. decembra: Galatasaray Istanbul – Piešťanské Čajky

15. decembra: InvestInTheWest Enea Gorzów – Slávia Banská Bystrica