Slovenky nastúpia vo Švajčiarsku s jasným cieľom. Kvalita je na našej strane, zdôrazňuje Jankovič

Zabudnúť na nevydarený vstup a získať prvé víťazstvo. S takým cieľom nastúpi slovenská ženská basketbalová reprezentácia na druhý zápas v H-skupine kvalifikácie majstrovstiev Európy 2023 proti Švajčiarsku (nedeľa 14. novembra o 17.00 h).

Zverenky trénera Juraja Suju potrebujú uspieť v tejto konfrontácii, ak chcú pomýšľať na priamu miestenku na záverečný turnaj.

Slovenky totiž nezvládli úvodný krok, keď doma zaváhali s Talianskom. Rozohrané to mali pritom ideálne, pred poslednou štvrtinou viedli 56:43. Lenže následne sa na takmer 6 minút strelecky odmlčali a po zbabranej koncovke nakoniec nepotešili publikum v Piešťanoch, keď prehrali 66:69.

„Všetci sme sklamaní po nezvládnutom zápase s Talianskom, ale musíme to hodiť za hlavu. Je to za nami, nezmeníme to. Musíme sa pozerať dopredu, nikde nie je napísané, že nemôžeme vyhrať v Taliansku. Treba sa sústrediť na najbližšieho súpera, získavať body a naháňať skóre,“ vyjadril sa pre TASR asistent reprezentačného trénera Peter Jankovič.

Tým najbližším súperom sú Švajčiarky, ktoré nepatria k európskej špičke, v rebríčku Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) sú o 35 miest nižšie ako Slovensko.

Informácie máme len zo zápasu s Luxemburskom. Určite to nie je basketbalový velikán, ale netreba to podceniť. Je potrebné rešpektovať každého súpera v kvalifikácii, keďže v dnešnej dobe už ľahký súper nie je. Sú tam niektoré hráčky, ktoré vyzerajú zaujímavo, ale buďme úprimní, kvalita by mala byť na našej strane,“ prezradil Jankovič.

Švajčiarsko odštartovalo účinkovanie v H-skupine úspešne, proti Luxembursku (58:54) sa ale muselo vytrápiť. K dôležitej výhre napokon výrazne prispela Evita Herminjardová, autorka 29 bodov.

„Poviem pravdu, mňa to určite prekvapilo. Čakal som, že tým, že Fribourg hráva pravidelne v európskych pohároch, tak klubový basketbal bude na vyššej úrovni. Treba povedať, že Luxembursko hralo veľmi dobre, oduševnene a bojovne. Chceli sa ukázať a hrali na to, na čo majú. Poznám hlavného trénera, často mení obrany, čím zaskočili trochu Švajčiarky. V tretej štvrtine však ukázali, že kvalita je mierne na ich strane. Veľmi veľa sa hrá 1 na 1. Jednoduchý basketbal, žiadne komplikované systémy. Snažia sa hrať aktívne smerom na kôš, veľa pokusov za tri body. Majú problém s obranným doskokom, čo by sme mali určite využiť,“ zhodnotil asistent Slovenska hru najbližšieho súpera.

Slovenské basketbalistky potrebujú vo Švajčiarsku zvíťaziť, keďže systém kvalifikácie je neúprosný. Na ME postúpia víťazi skupiny a len štyri tímy z druhých miest.

„Sme favorit, potrebujeme a musíme zvládnuť zápas. Každý jeden bod bude dôležitý, musíme byť koncentrovaní celých 40 minút. Nemôžeme sa však zblázniť a rozhodnúť stretnutie v prvých troch minútach. Kvalita je určite na našej strane a dievčatá sú už dosť skúsené na to, aby to zvládli. Nemôže nás zväzovať to, že chceme čo najviac vyhrať. V prvom rade je potrebné uspieť a potom rozmýšľať nad skóre. Je potrebné brániť, tadiaľ vedie cesta k úspechu,“ dodal Jankovič.

Po novembrových zápasoch čakajú Slovensko ďalšie kvalifikačné stretnutia až o rok, konkrétne 24. novembra 2022 v Luxembursku a 27. novembra 2022 v Taliansku.

Nominácia Slovenska na zápas kvalifikácie ME 2023 proti Švajčiarsku

Hráčky: Michaela Balážová (Young Angels Košice), Barbora Bálintová (ZVVZ USK Praha/ČR), Alexandra Buknová (MBK Ružomberok), Nikola Dudášová (PEAC Pécs/Maď.), Žofia Hruščáková (bez klubovej príslušnosti), Ivana Jakubcová (AZS UMCS Lublin/Poľ.), Klaudia Lukačovičová (Cadí La Seu/Šp.), Natália Martišková (Piešťanské Čajky), Alica Moravčíková (Treviso/Tal.), Sabína Oroszová (UNI Győr/Maď.), Miroslava Praženicová (MBK Ružomberok), Veronika Remenárová (Herner TC/Nem.), Ema Rodáková (Young Angels Košice), Dominika Rusiňáková (Piešťanské Čajky)

Realizačný tím: Juraj Suja (hlavný tréner), Peter Jankovič (asistent trénera), Miloslav Michálik (asistent trénera), Tomáš Horký (manažér), Ján Meszároš (lekár), Michael Bujňák (fyzioterapeut), Erika Šerfőzőová, Marián Vlkovič (maséri)

Program H-skupiny kvalifikácie ME 2023 (nedeľa 14. novembra) 17.00 Švajčiarsko – SLOVENSKO (Fribourg) 18.00 Taliansko – Luxembursko (Faenza)