Slovenky víťazom FIBA U16 European Challengeru v Piešťanoch, po obrovskej dráme zdolali Švajčiarsko

Slovenské basketbalistky do 16 rokov sa stali celkovým víťazom FIBA European Challengeru v Piešťanoch, v rozhodujúcom stretnutí zvíťazili nad Švajčiarskom 68:66 a na turnaji si zachovali ako jediný tím stopercentnú bilanciu.

Zápas o prvé miesto na piešťanskom Challengeri začali Švajčiarky 9 bodmi v rade. Slovensko sa v úvode trápilo s počiatočnou nervozitou, ktorú ukončila po takmer 4 minútach Tomajková. Práve ona naštartovala náš tím k bodovému úseku 12:0. Celkovo sa hrala v tejto časti vyrovnaná partia, Slovenky prehrali túto štvrtinu tesne 17:18. Nie ideálne začala aj druhá 10-minútovka, tentoraz inkasovali od Švajčiarska 7 bodov v rade. Aj napriek dvojcifernému manku to naše hráčky nezabalili a na nepriaznivý vývoj duelu správne zareagovali. Dobrou koncovkou sa im podarilo stiahnuť na polčasových 32:37.

Po prestávke sa zopakoval tradičný scenár, mierny nápor Švajčiarska a adekvátna odpoveď zo slovenskej strany. Zverenkyne trénera Petra Jankoviča sa vďaka tomu držali v hre o víťazstvo a celkový triumf na Challengeri. Postupom času Slovensko zapracovalo aj na defenzíve, ale pred štvrtou periódou prehrávalo tesne 50:54. Záverečná štvrtina priniesla skvelé basketbalové divadlo, plné drámy a napätia. Dôležitý okamih prišiel 6 a pol minúty pred koncom, Szmereková úspešnou trojkou stiahla na rozdiel jediného bodu - 58:59. Tá istá hráčka o niekoľko útokov neskôr dostala Slovensko po dlhom čase do vedenia. V záverečnej dvojminútovke bolo všetko otvorené, rozhodoval každý útok. Šedivá 63 sekúnd pred koncom s klaksónom zaznamenala dôležitý kôš na 68:66. Švajčiarky mali možnosť rozhodnúť posledným útokom, ale svoju šancu zahodili a Slovenky sa tak mohli radovať z triumfu na Challengeri.

FIBA U16 European Challenger - D-skupina:

Slovensko - Švajčiarsko 68:66 (17:18, 15:19, 18:17, 18:12)

Slovensko: Taušová 17, Szmereková 11, Tomajková a Valová po 6, Chovaníková 5 (Jakabová 11, Šedivá 10, da Cruzová 2, Nigutová 0)

Švajčiarsko: Ranisavljevicová 31, Hulligerová 12, Konateová 8, Krummenacherová 5, Piccová 4 (Locatelliová a Machecková po 3, Moixová a Zambová 0)

TH: 25/14 - 23/13, Fauly: 20 - 19, Trojky: 8 - 3, Rozhodovali: Stojančevič (Bos. a Herc.), Galuková (Izr.), Marčis (Rum.), 100 divákov.

Povedali po zápase:

Peter Jankovič, tréner Slovenska: „Švajčiarky hrali s veľkým oduševnením, veľmi chceli. Od začiatku zápasu išli tvrdo za víťazstvom a nám chýbala energia, ktorú sme predviedli v nedeľu. To je asi normálne v tejto vekovej kategórii, zopakovať takéto dva výkony po sebe je dosť ťažké. Som rád, že sme to nezabalili a nepotvrdili sme to pravé slovenské, že keď sa nedarí, tak sa opustíme. Zabojovali sme, baby dreli do konca a s obrovskou dávkou šťastia sme vyhrali. Ako sa hovorí, šťastie praje pripraveným. Asi sme boli pripravení.“

Nataša Taušová, hráčka Slovenska: „Výborné pocity, aké by inak boli. Pocity sa nedajú opísať niekomu, kto nehrá kolektívny šport. Je to niečo úžasné. Zachovali sme všetky si chladnú hlavu, snažili sme sa všetky až do úplného konca. Lavičku bolo hlavne počuť, to nám dosť pomohlo.“

Foto: Laco Ďuračka/Fiba.basketball