Slovenky zostávajú na Challengeri stopercentné, proti Luxembursku sa výhra rodila ťažko

Slovenské basketbalistky do 16 rokov zostávajú na FIBA European Challengeri v Piešťanoch stopercentné, druhé víťazstvo zaznamenali po výsledku 57:54 nad Luxemburskom. Pred dňom voľna odohrá náš výber ešte jeden zápas, v piatok 13. augusta nastúpi o 20.00 h proti Rumunsku.

Na úvodné body v zápase sa čakalo dosť dlho, to možno udalo aj tón tohto stretnutia. Luxembursko bolo na začiatku aktívnejšie, ale po oddychovom čase to zobralo do svojich rúk Slovensko. Zverenkyne trénera Petra Jankoviča si do konca prvej štvrtiny vybudovali solídne vedenie - 18:9. V druhej časti sa karta obrátila, naše basketbalistky nehrali s ľahkosťou, strelecky sa trápili. Súperky to ideálne využili, bodovým úsekom 14:2 si zobrali vedenie na svoju stranu. Slovenky sa nedokázali dostať z herného útlmu, prvý polčas prehrali 24:29.

Do druhého polčasu už prišli Slovenky aktívnejšie a s jasným cieľom - zvrátiť duel na svoju stranu. Opäť tam boli síce chyby, ale krok po kroku sa podarilo tento plán napĺňať. V polovici tretej 10-minútovky sa im to podarilo, z diaľky sa totiž rozstrieľala Chovaníková. Pred štvrtou štvrtinou však bolo vedenie stále len tesné - 46:41. V záverečnej perióde nebolo o ničom rozhodnuté, Luxembursku sa totiž podarilo vyrovnať stav duelu a dokonca opäť viesť. Všetko smerovalo k dramatickej koncovke, v ktorej rozhodol každý útok a lopta. Valová premenila dôležitú trojku 90 sekúnd pred koncom, upravovala ňou na 54:52 z pohľadu Slovenska. Luxembursko na to zareagovalo vyrovnaním, ale Chovaníková 47 sekúnd pred záverečnou sirénou premenila mimoriadne dôležitú trojku, ktorá sa neskôr ukázala ako rozhodujúca. Slovenky si vďaka tomu aj po stretnutí s Luxemburskom udržali stopercentnú bilanciu na domácom Challengeri.

FIBA U16 European Challenger - D-skupina:

Slovensko - Luxembursko 57:54 (18:9, 6:20, 22:12, 11:13)

Slovensko: Chovaníková 13, Tomajková 7, Szmereková 4, Taušová 3, Podhradská 1 (Šedivá 10, Valová 9, Nigutová 4, Uhlíková 3, Jakabová 2, Pelánová 1)

Luxembursko: Ehi Etuteová 25, Hansonová 10, Skrijeljová 5, Stracksová 4, Blasenová 0 (Lepageová 4, Dawidová, Geelenová a Lorussová po 2, Chaumontová, Lechesová a Schildenová 0)

TH: 12/7 - 15/4, Fauly: 14 - 12, Trojky: 6 - 0, Rozhodovali: Marchis (Rum.), Stojančevič (Bos. a Herc.), Povoroznjuk (Ukr.), 50 divákov

Povedali po zápase:

Peter Jankovič, tréner Slovenska: „Ako sa hovorí, že po hodoch prichádza bolenie brucha, tak sa to naplnilo. Ukázala sa pravá slovenská mentalita, akonáhle sa vyhrá nejaký kvázi ľahší zápas, tak si myslíme, že to už pôjde samo. Luxembursko chcelo, robilo všetko preto. Všetka česť dievčatám, že to nezabalili, aj keď sme sa vytrápili strašným spôsobom. Hlavne v druhom polčase bojovali, vydreli to na palubovke do dna. Hneď po zápase som im povedal, že tieto víťazstvá sú najkrajšie a je jedno, kto proti vám stojí, lebo sú vydreté. Pevne verím že si teraz uvedomili niektoré veci, aj keď v ich veku je toto normálna vec, tu je ešte ťažko hodnotiť, aby sme vedeli dopredu povedať, že aký výkon podáme. Ešte raz, gratulujem im. Tešme sa z toho, že máme ďalšie víťazstvo. Treba si trochu oddýchnuť, v piatok je ďalší zápas.“

Magdaléna Valová, hráčka Slovenska: „Myslím si, že zo začiatku sme začali veľmi dobre. Potom nastala kríza. Tým, že sme ju opäť zvládli ako tím, tak sme to dokázali dotiahnuť do víťazného konca. Tréner nám v šatni povedal, že by sme mali začať konečne premieňať, tak sme poslúchli a začali sme premieňať (úsmev).“

Foto: Laco Ďuračka/Fiba.basketball