Spoznáme nového majstra už dnes?

Už dnes môžeme spoznať nového majstra Slovenska. Najvyššia súťaž basketbalistov Niké SBL ponúkne tretie pokračovanie finálovej série, v ktorej Spišskí Rytieri vedú 2:0 na zápasy. Ak dnes znova uspejú v Leviciach, po prvý raz v 72-ročnej histórii spišskonovoveského basketbalu budú oslavovať zisk majstrovského titulu. Ba čo viac, stanú sa prvým tímom od roku 2010, ktorý získa double. Lenže domáci Patrioti plánujú spraviť všetko preto, aby sa podobný scenár nenaplnil.

Tréner Levičanov Michal Madzin už po stredajšej prehre v Spišskej Novej Vsi rezolútne vyhlásil: „V ďalšom stretnutí jednoducho musíme vyhrať.“ A skutočne, pre Patriotov už niet inej cesty. Finálová séria sa tento rok hrá len na tri víťazstvá, nie na štyri, ako sme si zvykli v ostatných ročníkoch. Prehrávať v nej 0:2 je nepríjemná situácia. O to viac, že v predošlých dvoch bitkách neboli Levičania výrazne horším tímom. Pred týždňom v prvom zápase vstupovali do záverečnej štvrtiny so 17-bodovým náskokom, no v Rytieri ucítili príležitosť, domácich prevalcovali a napokon vyhrali 87:81. V druhom stretnutí v stredu na Spiši Patrioti znova predvádzali dobré pasáže, no v závere im okrem trošky pokoja chýbal aj povestný kus šťastia, keď sa za stavu 72:75 snažili o vyrovnanie: keď im nepadla prvá trojka, doskočili v útoku a skúsili druhú. Znova nič, znova doskočili a tak vyslali tretiu. Ani tá nepadla, no oni znova doskočili a skúsili to aj po štvrtý raz. Znova neúspešne. Napokon prehrali 72:76. Na jednej strane frustrujúce koncovky, no na druhej strane vedomie, že nie sú výrazne horší.

Spišiaci už v marci na ceste za Slovenským pohárom ukázali, že keď ide do tuhého, vedia podať výborné výkony. Nie bezchybné, no také, počas ktorých nepanikária a dokážu vlastné chyby rýchlo odčiniť. Ak by sme hľadali povestný X-faktor, možno by ním boli práve skúsenosti hráčov ako Michal Baťka, Tomáš Mrviš, či mladý, ale zato medzinárodnou scénou preverený Mário Ihring. Od titulu ich delí povestný posledný krok a hoci sú si vedomí, že budú mať, v prípade potreby, až tri príležitosti, aby ho spravili, finálovú sériu si prajú ukončiť v najkratšom možnom čase. Kľúč k tomu by podľa trénera Tea Hojča mal tkvieť v správnom mentálnom nastavení: „Hlavne musíme mať mindset akoby bol stav série 0:0. Nemôžeme si dovoliť utekať v myšlienkach kamsi, kde ešte nie sme.“ Ak by dnes jeho zverenci uspeli, bola by to paradoxná situácia: pred tromi rokmi Levice priviedol k majstrovskému titulu po triumfe nad Košicami a teraz by v Leviciach oslavoval znova, avšak už ako tréner hosťujúcej Spišskej Novej Vsi. Ako podotkol pred sériou, aj také príbehy píše život.

Dnešný súboj Patroti verzus Rytieri sa dá sledovať zdarma v priamom on-line prenose prostredníctvom Niké TV. V Leviciach môžu usporiadatelia za dodržania všetkých opatrení pustiť do haly stále len 250 divákov, z ktorých väčšinu tvoria permanentkári. Zápas sa začína v obvyklom čase o 18:00.

 

PROGRAM FINÁLE

PRVÝ ZÁPAS – SOBOTA 15. MÁJA: Levice – Spišská Nová Ves 81:87

DRUHÝ ZÁPAS – STREDA 19. MÁJA: Spišská Nová Ves – Levice 76:72.

TRETÍ ZÁPAS – DNES: Levice – Spišská Nová Ves (18.00).

PRÍPADNÝ ŠTVRTÝ ZÁPAS – STREDA 26. MÁJA: Spišská Nová Ves – Levice (18.00).

PRÍPADNÝ PIATY ZÁPAS – SOBOTA 29. MÁJA: Levice – Spišská Nová Ves (18.00).