SuperFinále EGBL v Košiciach: Stará Turá víťazne !!!

Auto článku: Jozef Cyprián, Foto: MBK Stará Turá - facebook

S piešťanským basketbalom sa roky spájalo „strieborné prekliatie “ a neprajníci mu škodoradostne pripomínali, že nedokáže získať majstrovský titul. Teraz je však posmeškom koniec a radosť nemá konca kraja.

V Diplomat aréne ešte nestihlo uschnúť majstrovské šampanské a v klube už môžu vypuknúť ďalšie oslavy. Víťazkami prestížnej medzinárodnej súťaže EGBL do 18 rokov sú totiž práve dievčatá zo Starej Turej, ktorá je mládežníckou organizáciou Čajok.

Zverenky trénera Tomáša Kačmarika zvíťazili v rámci turnaja Final Four v Košiciach nad švédskym Alvikom, domácim CBK a v postupe do finále im nemohla zabrániť ani tesná prehra 47:49 s lotyšskou Rigou. Fyzicky výborne disponovanému súperovi ju oplatili ideálnym spôsobom – v súboji o celkové prvenstvo.

Finálový duel sa pritom začal pre Slovenky katastrofálne. Prvú štvrtinu prehrali hráčky MBK 5:16 a tréner Kačmarik musel svoje zverenky presviedčať, že ešte nie je nič stratené, no chce to úplne iný prístup. Tieto slová zabrali a v druhej štvrtine Stará Turá totálne dominovala. Pred záverečnou desaťminútovkou mala komfortný 15-bodový náskok, no prišla ďalšia kritická fáza. Západniarkam úplne odišla streľba a po sérii 0–14 zrazu viedli iba o bodík. Dlhé bodové mlčanie odkliala 79 sekúnd pred koncom dôležitou trojkou kapitánka Terézia Kraislová a upadajúce sebavedomie bolo razom späť.

Nebolo mi všetko jedno, ale ja som dievčatám veril. Na tomto turnaji totiž ukázali najväčšie srdce a to sa muselo ukázať,“ pousmial sa tréner Tomáš Kačmarik pri spomienke na kritické momenty zo štvrtej štvrtiny. Jeho zverenky ich napokon zvládli a záverečné sekundy už trávila striedačka v euforickej nálade.

Skladám klobúk pre svojim tímom. Pred turnajom sme určite neboli favoritom, veď spoločne s Alvikom sme mali najnižšie družstvá. Vo finále sme si museli poradiť s fyzicky zdatným súperom a v prvej štvrtine sa nám to vôbec nedarilo. Chýbali agresivita v obrane i rýchlosť v útoku. V druhej štvrtine sme začali robiť presne tieto veci a vyhrali sme ju 23:3. Niečo také sa nám ešte tuším nepodarilo nikdy. Pred záverečnou štvrtinou sme viedli o 15 bodov, ale potom prišiel strelecký útlm a bolo to opäť iba o bodík. Veľmi ma teší, že sa potom ukázal charakter dievčat a jasným impulzom bol aj návrat našej kapitánky, ktorá sa vrátila do hry aj napriek bolestivému zraneniu,“ vyzdvihol tréner Starej Turej odhodlanie Terézie Kraislovej, ktorú po finále vyhlásili za najužitočnejšiu hráčku turnaja Final Four.

Zaslúžila si to za svoj prístup i výkony na celom tomto turnaji. Dievčatá iste potvrdia, že bola našim motorom a burcovala tím za každého stavu. Bola jednoznačne našim lídrom a toto ocenenie jej patrí právom,“ zdôraznil Kačmarik, podľa ktorého urobila Kraislová v aktuálnej sezóne neuveriteľný pokrok. „Chválim aj jej líderstvo. Ak bude takto pokračovať, tak to bude dobré pre Starú Turú, Piešťany, ale aj celý slovenský basketbal.

Samotná Terézia má z ocenenia MVP pochopiteľne radosť, no do popredia stavia tímový úspech. „Podstatný je ten pohár pre Starú Turú. Tá soška pre MVP je iba čerešničkou na torte a odmenou za celoročnú prácu,“ vyslovila sa nesebeckým spôsobom kapitánka zlatého tímu, ktorá zažila v priebehu niekoľkých dní už druhú veľkú oslavu. V porovnaní s pôsobením v extraligovom tíme Piešťan má však v Starej Turej výrazne väčší priestor a dôležitejši­u rolu.

V Piešťanoch získavam skúsenosti a učím sa od najlepšej rozohrávačky. Byť „šikanovaná“ tam sa mi vypláca v tíme Starej Turej, kde sa snažím byť líderkou,“ pousmiala sa Kraislová. V priebehu pár dní sa jej podarilo vysadnúť na extraligový i európsky trón. „Je to krásny týždeň a ostáva už len zakončiť to juniorskými majstrovstvami Slovenska. Teraz nás čaká dlhá cesta domov a potom sa pripravíme na posledný z vrcholov sezóny.

Celkové prvenstvo Starej Turej v tohtoročnej edícii EGBL nie je náhodou. Hráčky MBK boli totiž prvé aj po súčte úvodných troch turnajov základnej fázy. V rámci Final Four zdolali všetky tri súperky. Vo finále navyše ukázali psychickú odolnosť i schopnosť reagovať na negatívny vývoj.

Ukázala sa obrovská túžba uspieť. V prvej štvrtine nám zväzovala ruky, ale v druhej časti nám padli nejaké strely, získali sme sebadôveru a začali sme hrať s väčšou ľahkosťou. Zrazu sme si uvedomili, že to môžeme vyhrať. Potom to bolo opäť o šnúrach, ale podstatné je, že sme to na koniec zvládli,“ odfúkla si Terézia Kraislová, ktorá si počas nášho rozhovoru užila osviežujúcu sprchu od spoluhráčok. Upravujúc si premočené vlasy ešte stihla dodať.

Tento úspech patrí všetkým, ktorí sa starajú o basketbal v Starej Turej a v Piešťanoch, hlavne pánovi Nerádovi. Také podmienky ako my, má na Slovensku bohužiaľ len málo klubov. Počas sezóny sme si prešli všetkým, vrátane výmeny trénera. Stali sa rôzne veci, ale ostali sme silné ako tím a bojovali sme jedna za druhú. Toto víťazstvo je triumf kolektívu.“

Poďakovať sa za vytvárané podmienky šéfovi klubu nezabudol ani tréner Tomáš Kačmarik, ktorý si podobne ako jeho kapitánka užil oslavy s Piešťanmi i Starou Turou.

Zažívame krásne chvíle. Čakali sme na to dosť dlho a teraz zrazu prišli dva obrovské úspechy v priebehu týždňa. Zisk s Čajkami bol snom a vyhrať mládežnícku európsku ligu predstavuje ďalší superhodnotný výsledok. Najviac sme to chceli vybojovať pre naše vedenie. Náš šéf pán Nerád nám vytvára v Piešťanoch i v Starej Turej skvelé podmienky. V extralige sme boli šesťkrát strieborní a konečne sa nám to všetko vrátilo,“ odfúkol si Kačmarik, podľa ktorého sú teraz oslavy na mieste. „Som zástancom striedmosti, ale takýto úspech je potrebné osláviť. Neviem, čo dievčatá vymyslia, ale osláviť to treba.

CBK U18 Košice (Foto: Jäzva)
V tíme CBK bolo veľa bolesti

Medailové ambície mali pred štartom turnaja aj hráčky domáceho CBK Minibuseuropa Ťahanovce. Košičanky odohrali štyri vyrovnané zápasy, no vo všetkých ťahali za kratší koniec povrazu. Hlavným problémom boli početné zranenia, ktoré limitovali možnosti tímu. Zo zostavy v priebehu Final Four vypadli opory Natália Tomajková i Kvetoslava Bačová a doráňané boli aj viaceré ďalšie hráčky.

V tíme bolo veľa bolesti. Máme hráčku, ktorá si bude liečiť koleno minimálne pol roka, vypadla nám podkošová líderka pre zranenie členka, bolesti som cítila ja i viaceré ďalšie hráčky. Bohužiaľ nás to postihlo na tomto dôležitom turnaji a v závere už chýbali sily. Nevládali sme a súperky boli rýchlejšie,“ povzdychla si Lucia Škvareková.

Dcéra bývalej skvelej basketbalistky Zuzany Škvarekovej zaznamenala v súboji o bronz proti švédskemu Alviku 17 bodov a 11 doskokov, no tímu CBK chýbala potrebná rotácia. Hráčky zo striedačky zaznamenali iba štyri body a v závere bol očividný nedostatok síl.

Herne sme na súperky mali, ale nevychádzali nám koncovky zápasov. Prejavila sa aj spomínaná únava, ale určite sme mohli potiahnuť ešte o kúsok viac. Miestami to vyzeralo tak, že to už niektoré dievčatá vzdali a ak chcete uspieť v takýchto zápasoch, tak musí bojovať celé družstvo,“ zamyslela sa 17-ročná hráčka CBK. Pre mladý košický tím bolo účinkovanie na finálovom turnaji každopádne obrovskou skúsenosťou. „Bola to pre nás veľká príležitosť zažiť zápasy, ktoré už možno mnohé z nás nikdy nezažijú. V sedemnástich sme nastúpili proti súperkám z Lotyšska či Švédska a z pohľadu budúcnosti ide o veľkú motiváciu. Videli sme, že potrebujeme trénovať ešte tvrdšie a verím, že nabudúce to zvládneme lepšie,“ dodala s odhodlaním v hlase Lucia Škvareková.

Final Four EGBL do 18 rokov

Zápas o bronz: Alvik Basket – CBK Minibuseuropa Ťahanovce Košice 67:55 (15:14, 20:14, 16:17, 16:10) Najviac bodov: Curman 21, Levin 17, Hadzirešič 11 – Nigutová 19, Škvareková 17, Šoltésová 7

Finále: MBK Stará Turá – Riga Centrs U17 54:47 (5:16, 23:3, 20:14, 6:14) Najviac bodov: Kraislová 13, Vaľová 11, Dobošová 9 – Rieksta 15, Liepniece 11, Romanovska 8