Suverénny vstup Sloveniek do Challengeru v Piešťanoch, Írsko zdolali o 54 bodov

Slovenské basketbalistky do 16 rokov vykročili do FIBA European Challengeru v Piešťanoch víťaznou nohou, vo svojom úvodnom zápase D-skupiny deklasovali Írsko o 54 bodov - 94:40. Ďalší duel Slovenska je na programe vo štvrtok 12. augusta o 20.00 h, súperom bude Luxembursko.

Chovaníková otvorila úspešnou trojkou prvé vystúpenie Slovenska na domácom Challengeri, ale v ďalšom priebehu malo mierne navrch Írsko. Náš súper hrozil hlavne z trojkovej streľby a nedôslednosti v obrane. Postupom času však slovenský výber zobral taktovku do svojich rúk. V dobrej atmosfére, o ktorú sa starali oba fanúšikovské tábory, sa prvá štvrtina skončila priaznivo 25:16, buzzer beaterom ju zakončila Valová. Druhá 10-minútovka bola v slovenskom podaní dominantnejšia, výrazne k tomu dopomohol bodový úsek 10:1 v úvodných troch minútach tejto časti zápasu. Zverenkyne trénera Petra Jankoviča si vytvorili komfortný náskok, vďaka ktorému mohli výraznejšie pritlačiť na súpera. Na prestávku išli za stavu 46:25.

Druhý polčas začal tiež pre Slovensko správnym spôsobom, opäť dobre pracovalo v obrane a bolo efektívne v útoku. Svoj náskok postupne navyšovalo, za podpory fanúšikov si išlo za prvým miestom po úvodnom hracom dni. Po 30 minútach čistého času vyhrávalo 68:38. Záverečná štvrtina sa už v podstate iba dohrávala, obaja tréneri dali príležitosť zahrať si všetkým hráčkam na zápasovej súpiske. Slovenky si totiž suverénne ukontrolovali prvé víťazstvo na domácom Challengeri.

FIBA U16 European Challenger - D-skupina:

Írsko - Slovensko 40:94 (16:25, 9:21, 13:22, 2:26)

Írsko: Gloecknerová 11, Gribbenová 9, Moranová 3, Devoyová 2, Sextonová 1 (O'Connell 5, Doyleová 4, McSwenneyová 3, Bowdrenová 2, Curranová a Shelleyová 0)

Slovensko: Chovaníková 17, Taušová 15, Szmereková 13, Podhradská 7, Tomajková 6 (Jakabová 10, Valová 9, da Cruzová, Pelánová, Šedivá po 4, Uhlíková 3, Nigutová 2)

TH: 13/6 - 27/15, Fauly: 21 - 15, Trojky: 4 - 9, Rozhodovali: Meszáros (Maď.), Rathová (Rak.), Galuková (Izr.), 100 divákov.

Povedali po zápase:

Peter Jankovič, tréner Slovenska: „Veľmi dobrý vstup, veľmi dobrá energia, myslím si, že od prvej minúty. Dievčatá veľmi chceli, určite tam bolo cítiť z nich nervozitu, ale to patrí k tomu a k ich veku. Pre nich prvý veľký zápas. Myslím si, že to zvládli bravúrne. Som rád, že sme dali všetky dievčatá do rotácie, myslím si, že nikto nemôže nič povedať. Všetky bodovali, čo je najideálnejší scenár. Ako som už povedal dievčatám, je to už minulosť a treba sa koncentrovať na ďalší zápas. Vo štvrtok nás opäť čaká dlhý deň, musíme si dať hlavy dokopy. Pozitívna energia pôjde s nami, stále lepšie začať tak, ako s prehrou.“

Natália Tomajková, hráčka Slovenska: „Bolo to namáhavé, ale hlavne sme zvládli začiatok a vstup do turnaja. Získali sme rešpekt, celkovo sme zvládli prvý zápas.“

Nataša Taušová, hráčka Slovenska: „Výborné pocity po zápase. Myslím si, že sme si to užili a to bol hlavný cieľ. Je to super, ideme ďalej. Chceli sme stovku, nepodarilo sa (úsmev). Tento zápas je už za nami, budeme sa snažiť takto pokračovať aj naďalej v Challengeri.“

Foto: Laco Ďuračka/Fiba.basketball