Terézia Páleníková "hviezdi" v Poľsku

Zo štyroch Sloveniek, ktoré začali v tejto sezóne pôsobiť v najvyššej poľskej súťaži basketbalistiek, vyniká Terézia Páleníková. Rodáčka z Bratislavy je po piatich zápasoch s 80 bodmi najlepšia strelkyňa svojho tímu 1KS Šleza Vroclav. V kolektíve trénera Arkadiusza Rusina je s takmer 146 minútami, čo na zápas znamená priemer 29,2 minúty, najvyťaženejšia hráčka.

„Filozofiou nášho trénera je veľký dôraz na obranu. Zrejme si v nej plním úlohy, keď ma tak dlho necháva hrať,“ vyjadrila sa nám vtipne a zaiste aj výstižne v súvislosti s týmito faktami. „Som rada, že som sa po svedomitej letnej individuálnej príprave takto chopila príležitosti v Poľsku. Nehráme síce v žiadnej medzinárodnej pohárovej súťaži, ale poľská liga je veľmi vyrovnaná a náročná. Usilujem sa v nej uplatniť aj prienikovou hrou, zakončujem protiútoky, chcem využiť celý svoj potenciál,“ dodala vážnejšie 23-ročná reprezentantka Slovenska.

Jej tím je so 100-percentnou bilanciou v 13-člennej lige na 3. mieste, takisto 5 víťazstiev a žiadnu prehru majú druhé CCC Polkowice so slovenským trénerom Marošom Kováčikom. V tabuľke vedie vďaka väčšiemu počtu zápasov družstvo Arka Gdyňa. Jej dres obliekajú Barbora Bálintová a Anna Jurčenková; Sabína Oroszová sa uplatňuje vo Wisle CanPack Krakov. Zaujímavé je, že vedúca Gdyňa, s bilanciou zápasov 5 – 1, prehrala doma pred týždňom v stredu práve s Vroclavom 91:98 po dvoch predĺženiach. „Bolo super stretnúť na chvíľu Barboru aj Anku. Aj sme sa trochu porozprávali,“ pridala Terézia Páleníková, ktorá sa už teší na pondelkový zraz slovenskej reprezentácie v Šamoríne, keďže predtým sa bude môcť po dlhšom čase zastaviť doma v Bratislave.

Zverenky trénera Petra Kováčika čaká vyvrcholenie kvalifikácie ME 2019, v nej nastúpia v sobotu 17. novembra vo svojom predposlednom zápase v A-skupine v Reykjavíku proti Islandu a na záver 21. novembra si v Ružomberku zmerajú sily s Čiernou Horou. 

Vyšlo v denníku Šport 7. novembra 2018

Autor: Tomáš Grosmann

Foto: koszykowka.slezawroclaw.pl