Tetemondová: Moja krajina a Maďarsko sú v mnohých veciach podobné

Prednedávnom oslávila okrúhle 30. narodeniny slovenská reprezentantka Katarína Tetemondová. Počas leta sa presunula skúsená krídelníčka z Francúzska do neďalekého Maďarska, na zmluve sa dohodla s tímom PEAC-PÉCS. O dojmoch z nového pôsobiska sa môžete dočítať v rozhovore, ktorý vyšiel na klubovom webe.

Slovenská basketbalistka začínala v samotnom srdci Vysokých Tatier, do sezóny 2009/2010 bola súčasťou Popradu. „Vyrastala som v Poprade, sme dve dievčatá v rodine. Poprad znamená pre mňa veľa, je to veľmi pekné mesto. Rád by som tam žila. Jeden z mojich dvoch bratov hrá dnes basketbal, druhý hrával volejbal, ale prestal s tým. Môj otec nebol nikdy profesionálnym športovcom, ale vždy mal blízko k športu. Mal dobrú povesť,“ spomína na úvod kariéry Tetemondová.

Staršia generácia fanúšikov Pécsu si toto obdobie pamätá veľmi dobre, na prelome tisícročí sa dostal do povedia legendárny a úspešný slovenský klub, dvakrát získal celkové víťazstvo v Eurolige Ružomberok vedený trénerkou Natáliou Hejkovou. Mohol tento úspech Katarínu motivovať? „Tieto zápasy som videla v televízii a naživo, keď som bola malá. V tom čase však bol môj rodný tím Poprad dobrou príležitosťou pre mňa. Bol tam veľmi dobrý tím, tiež sa objavil v európskom pohári,“ odpovedala slovenská basketbalistka.

Rok čo rok napredovala, v Poprade hrala až do veku 22 rokov. Potom sa na tri sezóny presunula do Ružomberka, kde si zahrala v Európskom pohári (Eurocup). „Bola to veľká výzva. Bol to jeden z dvoch tímov, ktoré mali u nás vysokú kvalitu. Táto zmena klubu v rámci Slovenska bola výrazným krokom v mojej kariére,“ vyhlásila Tetemondová.

V sezóne 2013/2014 prvýkrát v kariére okúsila legionársky chlebíček, keď sa upísala maďarskému Šopronu. Následne si vyskúšala pôsobenie v Brne, španielskej Zaragoze a predchádzajúci ročník bola súčasťou francúzskeho tímu Union Saint-Amand Porte du Hainaut. „Je veľmi ťažké odpovedať na to, kde som sa cítila najlepšie. Nie je ľahké porovnávať tieto mestá, ale najlepšie spomienky mám na Španielsko. Žila som vo veľmi príjemnej klíme, ani zima nebola tam taká zlá. So všetkými klubmi v mojej kariére som však spokojná. Vždy som sa v rámci tímu cítila s mojimi spoluhráčkami veľmi dobre,“ zamyslela sa hráčka Pécsu.

Vo svojom novom pôsobisku je už vyše dvoch mesiacov. Ako sa v Pécsi cíti? „Cítim sa tu dobre, ľudia sú tu milí. Začínam spoznávať lepšie mesto, naozaj sa mi tu páči. Môj predchádzajúci klub vo Francúzsku bol v malom meste v porovnaní s Pécsom. Moja krajina a Maďarsko sú v mnohých veciach podobné, necítim sa tu preto ako cudzinec,“ odpovedala 30-ročná Slovenka.

Počas uplynulého víkendu zvíťazili v dôležitom súboji proti Ceglédu, veľkou mierou sa o to pričinila aj dobrou obranou a útokom slovenská basketbalista. „Možno to znie trochu zvláštne, ale radšej bránim. V týchto úlohách sa cítim viac doma, rada získavam lopty od svojich súperiek. Samozrejme, som šťastná aj za body. Som šťastnejšia, keď môžem pomôcť k zlepšeniu výkonu spoluhráčky,“ vyslovila sa Tetemondová.

Podľa jej záverečných slov je maďarská liga kvalitná: „Maďarská liga je veľmi silná, je tu mnoho výborných tímov, ktoré môžu kedykoľvek vyhrať. Samozrejme, toto platí aj pre nás a vždy máme veľkú šancu na víťazstvo, ak máme ako tím dobrý deň.“

Autor: Michal Duchovič

Zdroj a foto: peacpecs.hu