Turnaj nám má nastaviť zrkadlo pred ďalšími ME, povedal tréner U16 Ištok

Chlapčenský výber U16 štartuje už 28. decembra na turnaji olympijských nádejí V4, ktorý sa odohrá v piešťanskej Diplomat aréne. My sme pred turnajom vyspovedali trénera nášho výberu, ktorý predstavil, čo od turnaja môžeme očakávať a aké rozdiely môžeme vidieť v tímoch. 

“Som zvedavý, do akej úrovni sme schopní konkurovať našim súperom, pretože situácia v slovenskom športe je aká je. Tento turnaj by nám mal nastaviť zrkadlo pred budúcoročnými majstrovstvami Európy,” povedal Ištok.

V tíme budú chýbať aj niektorí hráči, či už z dôvodu choroby alebo zranení. Ištok vysvetlil aj základný rozdiel medzi slovenským basketbalom a hrou ostatných krajín V4. 

“Poľské, české a maďarské tímy sa posúvajú hlavne v tom, že ich športové centrá prešli na jednotnú koncepciu. Hráči našich konkurentov sa stretnú na reprezentačnom zraze, kde nemusia riešiť herný systém, ale len dolaďujú v ňom len jednotlivé detaily, tým maj obrovský náskok pred našimi hráčmi. My sa na našich zrazoch len učíme základné herné činnosti jednotlivca, ktoré sa snažíme s hráčmi prechádzať v plnej intenzite, aby sme boli schopní konkurencie na medzinárdonej úrovni. Na reprezentačných zrazoch riešime viac individualitu hráčov, kdežto naši traja súperi riešia herný systém,” zhodnotil situáciu Ištok, ktorý dodal, že v minulosti sme ešte v tejto vekovej kategórii ostatným krajinám konkurovať, ba aj ich porážať.

Program U16 mužov:

28.12. 19:45 Slovensko - Poľsko

29.12. 19:45 Česko - Slovensko

30.12. 16:15 Slovensko - Maďarsko

Nominácia na turnaj Olympijských nádejí V4:

Richard Čechmánek (MBK Karlovka Bratislava/B.S.C. Bratislava), Michal Vranovič (GBA Europe Jindřichův Hradec), Matúš Zlocha (AKAPO Lučenec), Martin Minarovjech, Maroš Golian, Bruno Randuška (BK Inter Bratislava mládež), Alexandros Giakas, Thomas Stanko (MBA Prievidza), Adam Horváth (RIM Basket Košice), Filip Horváth, Matej Valent (BK MŠK Žiar nad Hronom), Michal Janžo, Jakub Urda (TSM Slávia Žilina)
 
Realizačný tím: Jozef Ištok - hlavný tréner, Andrej Červenka - asistent trénera, Marianna Grillová - vedúca družstva, Justín Sedlák st. - manažér družstva
 
Náhradníci:
 
Bruno Juhász (BK MŠK Žiar nad Hronom), Gabriel Tažik (RIM Basket Košice), Samuel Kalinay (BK Inter Bratislava mládež), Jakub Barcík (BK MŠK Žiar nad Hronom), Maxim Jan Ure (Inter Bratislava mládež)