Tvrdo vydretý triumf Levíc na palubovke Grazu

Levickí Patrioti získali v Alpsko-jadranskom pohári druhé víťazstvo za sebou, na palubovke USBC Raiffeisen Graz triumfovali po dramatickej koncovke 81:76.

Patrioti mali skvelý vstup do ďalšieho duelu Alpsko-jadranského pohára, svojho súpera zatvorili výbornou obranou, sami sa ujali rýchlo vedenia 11:0. Grazu sa podarilo skórovať až v štvrtej minúte, ale postupne zlepšoval svoj herný prejav. Kvalita a skúsenosti boli na strane slovenského celku, lenže vlastnými chybami umožnili súperovi návrat do stretnutia. Z 13-bodového náskoku (21:8) v 7. minúte bol o dve minúty neskôr vyrovnaný duel. Žiak však premenil v závere trojku, ktorou poslal svoj tím do vedenia 26:23 po prvej časti. V druhej štvrtine sa opakoval podobný scenár, Levice otvorili šnúrou šiestich bodov za sebou, ale Graz sa opäť vyhrabal z dvojciferného manka. Tentoraz však bol oveľa efektívnejší, čoho dôkazom bolo otočenie stretnutia na svoju stranu. Zverenci trénera Tea Hojča sa v tejto fáze herne trápili, priveľké množstvo nevynútených chýb znamenalo stav 48:41 pre domácich po 20 minútach.

Po polčase však prišli na palubovku úplne iné Levice, v priebehu štyroch minút otočili z 41:48 na 55:53. Začali hrať oveľa organizovanejšie, sústredenejšie a výsledný efekt sa dostal na ich hre. Rakúsky zástupca sa však nevzdával, diváci tak boli svedkami boja o každý bod. Do poslednej štvrtiny mali oba tímy rovnakú šancu na víťazstvo, stav bol nerozhodný – 62:62. Štvrtá perióda priniesla viac nervozity, šancu na víťazstvo mali obaja a skóre pribúdalo len veľmi pomalým tempom. Nik si nevedel vytvoriť výraznejší trhák, preto bolo jasné, že koncovka bude dramatická. Individuálny prienik Krajčoviča poslal Patriotov 48 sekúnd pred koncom do vedenia 74:72, rovnako však na druhej strane odpovedal Tyus. Kapitán Levíc následne zasadil rozhodujúci direkt, trojkou poslal svoj tím do kľúčového náskoku. Graz mal ešte jednu šancu na obrat, ale stratená lopta ich šancu definitívne potopila.

UBSC Raiffeisen Graz (Rak.) – BK Levickí Patrioti 76:81 (23:26, 25:15, 14:21, 14:19)

Graz: Nikolič 19, Hudson 17, Maresch 10, Richter 6, Turman 4 (Tyus 15, Ernst 3, Moschik 2)

Levice: Alexander a Bojanovský po 16, Krajčovič 15, Davis 14, Volárik 0 (Williams 8, Žiak 6, Štefek 4, Tomič 2, Adámik 0)

TH: 13/11 – 17/14, Fauly: 21 – 19, Trojky: 11 – 7, Rozhodoval: Hiermann, Kadhkodaei, Nizamicová (všetci Rak.)

Povedali po zápase:

Teo Hojč, tréner Levíc: „Nebol som šťastný s dvoma vecami v prvom polčase. Zápas sme otvorili perfektne, ale potom sme sa až príliš uvoľnili. Podobná vec sa stala aj v Prievidzi, kde sme umožnili súperovi vrátiť sa do zápasu. To isté sa stalo aj tu. Naša obrana bola hrozná, okrem prvých piatich minút. Dovolili sme im všetko. V druhom polčase dali 28 bodov, čo znamená, že naša obrana bola na oveľa lepšej úrovni. Nabudúce to však musí byť celých 40 minút. Gratulujem chlapcom k víťazstvu, nemali to jednoduché, pretože už dlhšiu dobu hráme v užšej rotácii. Nie je to pre nich jednoduché, ale po väčšinu času bojujú.“

Šimon Krajčovič, hráč Levíc: „Vedeli sme, že nás vonku čaká ťažký zápas. So súperom sme už hrali v príprave, takže sme viac-menej vedeli, čo môžeme očakávať. Vedeli sme, kde je ich silná stránka. Myslím si, že sme dobre otvorili zápas, potom sme však nechali súperovi ľahké a otvorené strely, ktoré premenil. Stal sa z toho dramatický zápas. Opäť nám vyšiel vstup do druhého polčasu, ale zase raz sme to stratili. Na konci sme sa zomkli v obrane, ukázali sme pevnejšie nervy a zvíťazili sme.“

Autor: Michal Duchovič, zdroj: basketliga.sk

Foto: Lukáš Droppan