Univerziáda opäť preložená

Slovenské Univerziádne výbery mužov a žien sa mali počas leta predstaviť na už raz odložene Univerziáde v čínskom Chengdu. Bohužiaľ organizátori spolu s medzinárodnou asociáciou FISU sa rozhodli hry opäť odložiť. Je to obrovské sklamanie, o to viac, že plánovanie prípravy a organizačného zabezpečenia cesty do Číny bolo v pokročilom štádiu. Budeme Vás informovať o našej prípadnej účasti na Univerziáde v roku 2023. 

Nižšie prinášame tlačovú správu priamo z oficiálnej stránky univerziády:

Po rozsiahlych diskusiách medzi FISU, organizačným výborom Chengdu 2021 a ďalšími zainteresovanými stranami bolo prijaté rozhodnutie odložiť Svetové univerzitné hry FISU do roku 2023. Hry FISU boli pôvodne naplánované na leto 2021, ale po odložení olympijských hrách v Tokiu 2020.

„Rozhodnutie preložiť Chengdu 2021 nebolo jednoduché, ale pre univerzitných športovcov je to správne rozhodnutie. Ich blaho je pre nás vždy prioritou číslo jedna. Pokračujúca neistota ohľadom podmienok urobila z preplánovania rozumnú voľbu – množstvo národných univerzitných športových federácií už zmenilo svoje plány,“ povedal úradujúci prezident FISU Leonz Eder.

„Zobrať tím na svetové univerzitné hry FISU je veľkou zodpovednosťou a FISU je presvedčená, že toto rozhodnutie umožní zúčastniť sa na budúci rok čo najväčšiemu počtu univerzitných športovcov.“ Tento rok sa obnovil medzinárodný univerzitný šport, pričom sa konalo množstvo univerzitných majstrovstiev sveta vo FISU.

„FISU sa teší na návrat k rytmu, ktorý sa doteraz ukázal ako veľmi úspešný, teda na Majstrovstvá sveta vo FISU o rok a potom na Svetové univerzitné hry FISU. To je možné len vďaka odhodlaniu a obetavosti všetkých našich hostiteľov po celom svete, ktorým FISU zostáva hlboko vďačná. Organizačný výbor Chengdu vynaložil veľké úsilie na prípravné práce od svojho úspešného výberového konania. FISU ďakuje organizačnému výboru Chengdu za jeho tvrdú prácu,“ pokračoval Eder.

Zimné svetové univerzitné hry FISU 2023 sú naplánované v Lake Placid, zatiaľ čo hostiteľmi v roku 2025 je Turín v zime a Rýn-Porúrie v lete. Očakáva sa, že hostiteľ svetových univerzitných hier FISU v roku 2027 bude vymenovaný neskôr v tomto roku.