Úspech pre AKAPO Lučenec, vyhrali stredoeurópsku mládežnícku ligu

Basketbalisti U15 AKAPO Lučenec sa stali víťazmi tohtoročnej stredoeurópskej mládežnickej ligy (CEYBL). Víťazstvo získali v poľskom Wroclawe v dňoch 3. - 5. marca. 

Do Poľska postupovalo prvých šesť tímov v priebežnej tabuľke. Práve posledné šieste miesto patrilo Lučencu, na posledných dvoch priečkach boli Žiar nad Hronom a Trnava. 

Tímy sa rozdelili do dvoch skupín - v prvej bol Lučenec, Wroclaw a Pardubice, v tej druhej Zielona Góra, Drážďany a Stargrad. 

Lučencu sa na turnaji mimoriadne darilo, neprehrali totižto ani jeden duel. V skupinovej časti zvládli všetky svoje zápasy. Napínavé to bolo proti domácemu celku, s ktorým si poradili len tesne 91:89. V tom druhom dueli ale nedali súperovi z Pardubíc šancu a vyhrali 93:35. 

Do play-off postúpili prvé dva celky z každej skupiny. Z A-skupiny to bol Lučenec a Wroclaw, z tej druhej Zielona Góra a Drážďany. Práve proti nemeckému celku sa Lučenčania stretli v semifinále a dokázali si s nimi poradiť 85:78 a zaistili si miestenku vo finále. V druhom semifinále sa stretli poľské celky a úspešnejšia bola Zielona Góra, ktorá vyhrala 82:64 a utvorila finálovú dvojicu so slovenským celkom. 

A práve vo finále bolli úspešnejší Lučenčania, keď vyhrali 82:78 v nedeľu 5. marca o 12:30. Do Novohradu tak putuje víťazný pohár v kategórii U15. Tretie miesto obsadil domáci Wroclaw. 

Hráči Lučenca získali aj individuálne ocenenia. MVP turnaja sa stal Michal Zachar. Do All-star teamu sa neprebojoval žiaden Lučenčan, no najlepším strelcom turnaja vo Wroclawe sa stal Lukáš Huťka, ktorý nastrieľal 107 bodov, čo je v priemere takmer 27 bodov na zápas. 

Pre regionálny portál Novohradské.sk zhodnotila turnaj prezidentka klubu Lucia Lásková. "Pocity sú neskutočné. Keby nám niekto pred sezónou povedal, že budeme prví, tak by sme tomu verili len ťažko. Som veľmi rada, že hráči trénerovi oplatili jeho dôveru a vrátili mu jeho snahu a úsilie. Tento úspech má veľkú hodnotu nielen pre Lučenec, ale pre celé Slovensko. Potvrdzujú sa moje slová, že pokiaľ nezačneme s centralizáciou talentovanej mládeže, na čo sme sa v Lučenci podujali, tak sa nám výsledky budú robiť ťažko,” zhodnotila pre portál. 

Výsledky AKAPO Lučenec: 

Skupinová časť: 

WKK Wroclaw - AKAPO Lučenec 89:91
Wroclaw
: Szopa 34, Omański 31, Gabory 19, Trelka 4, Turkiewicz 1, Wnorowski, Jurek, Ratajczak
Lučenec: Huťka 29, Koza 18, Hlinka 14, Zlocha, Kubala po 11, Ďurian 6, Zachar 2, Fízeľ, Dužbaba

BK VIVIDBOOKS Pardubice - AKAPO Lučenec - 35:93
Pardubice
: Míča 12, Avuk 9, Zdobinský, Krčmář po 4, Stýskala, Holický, Skákal po 2, Hamáček, Suchomel, Valenta
Lučenec: Huťka 22, Hlinka 17, Zlocha 15, Koza, Kubala po 8, Ďurian 7, Schleicher 6, Fízeľ, Zachar po 4, Mlynarčík 2, Janšto

Semifinále: 

AKAPO Lučenec - Dresden Titans 85:78
Lučenec
: Huťka 23, Zlocha, Kubala po 15, Hlinka 12, Koza 11, Zachar 8, Ďurian 1, Fízeľ, Schleicher
Dresden: Ludwig 23, Leonardo Benitez Arocha 18, M. Hubsch 16, Hoff 11, Bohn 9, Kolschmann 1, F. Hubsch, Abbou, Leonard Benitez Arocha, Garcia, Tech

Finále:

SKM Zastal Zielona Góra - AKAPO Lučenec 78:82
Zielona Góra
: Checinski 31, Matyga 13, Kaczmarek 9, Niedziela 8, Szkudlarek 5, Rzaczkiewicz 4, Czemerys 3, Bluszcz, Ziubrzynski po 2, Chawryl 1
Lučenec: Huťka 33, Hlinka 17, Kubala 12, Zlocha 8, Koza 7, Zachar 4, Ďurian 1, Schleicher, Dužbaba