V Amsterdame krásny vrchol FIBA 3x3 World Cup 2019

V polovici júna vyvrcholil v Amsterdame Svetový pohár v trojkovom basketbale – FIBA 3x3 World Cup 2019 a dozvuky z tohto fantastického podujatia doznievajú ešte aj dnes. Holandská metropola ponúkla vôbec najväčšie dejisko oficiálneho 3x3 turnaja v histórii s viac ako 2 500 miestami na sedenie, pričom počas celého víkendu boli miesta vypredané.

V krásnej lokalite neďaleko holandského národného múzea Rijskmuseum sa konajú aj podujatia v ďalších moderných športoch ako BMX či v skejtbordingu. Amsterdamský turnaj sledovalo neuveriteľných tridsať miliónov (!) fanúšikov prostredníctvom sociálnych médií a zároveň bol denne vysielaný aj v televíziách NOS (Holandsko), CCTV5 (Čína) s dosahom na štyristo miliónov divákov.



Po športovej stránke sme spoznali dvoch nových víťazov. Vôbec po prvýkrát od roku 2014 nevyhral zlato žiadny európsky tím. Veľmi nabitú kategóriu žien ovládli Číňanky aj vďaka triumfom vydretým v posledných sekundách v zápasoch v skupine s Holandskom a v semifinále dokonca v predĺžení s Austráliou. Medzi mužmi uspeli Američania, ktorým sa konečne podarilo predčiť Srbov a získať zlato. Celkovo sa na turnaji zúčastnili štyridsať tímov z tridsaťjeden krajín sveta. Na budúci rok síce Svetový pohár neuvidíme, netreba však zúfať, práve naopak, trojkový basketbal totiž zažije v japonskom Tokiu dlhoočakávaný olympijský debut!

Peter Zagiba