V nominácii aj Brodziansky, chýba však Ihring

Po úspešnom vystúpení basketbalistiek v kvalifikácii ME 2023 prichádza na rad aj naša mužská reprezentácia. Vo štvrtok 23. a v nedeľu 26. februára odohrá záverečné dve stretnutia predkvalifikácie ME 2025. Slovenská basketbalová asociácia preto v stredu 15. februára zverejnila štrnásťčlennú nomináciu.


Pred zápasmi proti Severnému Macedónsku a Dánsku povolal tréner Aramis Naglič štrnástku hráčov. Nechýba medzi nimi ani náš najlepší basketbalista posledných rokov Vladimír Brodziansky, ktorý sa len nedávno vrátil do katalánskeho Joventutu Badalona po krátkom pôsobení v euroligovom Partizane Belehrad a predošlej tureckej anabáze. V nominácii nájdeme aj Mareka Doležaja, ktorý v uplynulých dňoch skompletizoval prestup do druhej najvyššej nemeckej súťaže, kde už od leta pôsobí aj Šimon Krajčovič. Azda najciteľnejšia absencia hrozí na rozohrávke. Zdravotné problémy totiž vyradili Mária Ihringa.

   
Slovensku aktuálne s bilanciou 2-2 patrí v D-skupine 3. miesto, keď na konci leta najprv prehralo s Nórskom a v Severnom Macedónsku, ale v novembri sa vrátilo do hry víťazstvami nad Dánskom a v Nórsku. Keďže priamy postup do „veľkej“ kvalifikácie si vybojuje iba víťaz skupiny, naša reprezentácia potrebuje vo štvrtok 23. februára zdolať doma, v Leviciach, dosiaľ suverénnych Balkáncov o viac ako tri body a následne v nedeľu 26. februára jednak uspieť v dánskom Naestvede a spoliehať sa, že Nóri doma zaskočia Macedónčanov. 

NOMINÁCIA SLOVENSKA
HRÁČI: David ABRHÁM (Levice), Martin BACHAN (Levice), Vladimír BRODZIANSKY (Badalona, Šp.), Martin DANIELIČ (Komárno), Marek DOLEŽAJ (Münster, Nem.), Michael FUSEK (Spišská Nová Ves), Dalibor HLIVÁK (Spišská Nová Ves), Viktor JURÍČEK (Spišská Nová Ves), Šimon KRAJČOVIČ (Bremerhaven, Nem.), Matej MAJERČÁK (Ostrava, ČR),  Timotej MALOVEC (Mega, Srb.), Jakub MOKRÁŇ (Opava, Nem.), Dávid NOVÁK (Nymburk, ČR), Samuel VOLÁRIK (Komárno).
REALIZAČNÝ TÍMTréner: Aramis NAGLIČ. Asistenti: Michal MADZIN, Zlatko JOVANOVIČ, Maroš HELMECY. Kondičný tréner: Enriko SMÁK. Generálny manažér: Michal ONDRUŠ. Tím manažér: Miroslav PÁLENÍK. Lekár: Richard DEMOVIČ. Fyzioterapeut: Juraj SLUKA.