V reprezentačnom výbere do 14 rokov je plno talentu

Po mladých reprezentantkách do 15 rokov absolvovali v košickej Angels aréne prípravný kemp aj ich mladšie kolegyne z výberu do 14 rokov. Osem užitočných spoločných tréningov po dlhej pandemickej pauze absolvovalo pätnásť najtalentovanejších dievčat s potenciálom prebojovať sa na majstrovstvá Európy, ktoré sa uskutočnia o dva roky.

„Je veľmi pozitívne, že SBA nám vytvorila podmienky na to, aby sme sa mohli stretávať na takejto úrovni a postupne sa tak pripravovať na náš hlavný cieľ. Vytvára to priestor pre vzájomné sa spoznanie hráčok a nastavenie herného procesu,“ ocenil hlavný tréner výberu do 14 rokov Radko Dvorščák možnosť spoločného sústredenia.

Kombinácia tréningov a pobytu v uzavretej bubline umožnila trénerom spoznať kandidátky na reprezentačný dres po všetkých stránkach.

„Aj pre nás trénerov je dôležité vidieť hráčky už teraz. Potrebujeme mať o nich prehľad a získať základ pre ďalšiu prácu,“ upozornila asistentka Ivana Jalčová.

Reprezentácia U14, 2021 (Foto: Jäzva)
V súčasnej špecifickej situácii boli tréneri pochopiteľne zhovievavejší voči prípadným kondičným restom. Mladé basketbalistky toho totiž z objektívnych príčin veľa natrénovať nemohli.

„Dievčatá dlho netrénovali a bol to pre nich „záhul“. Absolvovali osem tréningov v krátkom čase, ale myslím si, že sa tešili z možnosti návratu do haly. Toto je hlavne o zlepšovaní individuálnych a technických zručností. V tejto fáze sa sústredíme na spoluprácu vo dvojiciach, maximálne trojiciach,“ pokračovala Jalčová, na ktorú nadviazal Dvorščák. „Dievčatám basketbal veľmi chýbal. Najväčší deficit je samozrejme v kondícii a hernej pripravenosti. To je však pochopiteľné a nie sú to veci, ktoré by sa nedali dohnať.“

Dôležitou súčasťou reprezentačného kempu bolo i nadväzovanie vzťahov vo vnútri tímu. Na klubovej scéne sú totiž dievčatá tvrdými rivalkami.

„Na tejto úrovni je potrebné zabudnúť na klubové tričko a myslieť na to, že nás o dva roky čakajú majstrovstvá Európy. Tu nie sú rivalky, ale spoluhráčky,“ upozornil reprezentačný tréner, ktorý ocenil kvalitatívnu úroveň tohto ročníka. „Nastavené je to fajn. Dievčatá majú v kluboch skúsených trénerov a pracujú dobre. Je tu teda potenciál a je na nás, aby sme ho vyťažili ešte viac.“

Aj podľa Ivany Jalčovej je súčasný reprezentačný tím plný talentu. „Sú to však mladé dievčatá. Závisí iba na nich, ako budú pracovať ďalej. My sme im ponúkli spätnú odozvu a uvidíme, ako s tým naložia.“

Istým hendikepom kategórie do 14 rokov je fakt, že na rozdiel od minulého ročníka ju tentoraz nečaká vyvrcholenie v podobe majstrovstiev Slovenska.

„To je pravda, ale gro týchto hráčok už hráva aj v starších kategóriách. Väčšina z nich teda o cenné kovy bojovať bude,“ dodal Radko Dvorščák.

Autor: Jozef Cyprián | Zdroj: basket.sk | Foto: Jäzva