Ženská reprezentácia odštartuje prípravu na majstrovstvá Európy s 15 hráčkami

Už o niekoľko dní začne ženská basketbalová reprezentácia Slovenska s prípravou na blížiace sa Majstrovstvá Európy 2023 v Slovinsku a Izraeli (15. – 25. júna). Realizačný tím na čele s hlavným trénerom Jurajom Sujom pozval na úvod prípravy do Piešťan 15 hráčok. 


V širšej, 15-člennej nominácii Slovenska na úvodný zraz je väčšina hráčok, ktoré sa vo februári postarali o postup na finálový turnaj majstrovstiev Európy. Dobrou správou pre realizačný tím je, že po absencii z dôvodu zranení je späť skúsená dvojica Nikola Dudášová a Barbora Wrzesiński. Do prípravy sa okrem nich zapoja aj viaceré nové tváre, v reprezentačnom drese sa môžu predstaviť premiérovo Tereza Sedláková, Alexandra Erdelyiová, Vanda Kozáková a Diana Mikovčáková. 
„Základ 15-člennej nominácie na úvodný zraz sme sa snažili postaviť na overených hráčkach, ktoré boli súčasťou tímu v úspešnej kvalifikácii. Menoslov hráčok ešte nie definitívne uzatvorený, s viacerými ďalšími kandidátkami komunikujeme o prípadnej účasti  v príprave, vzhľadom na ich študijné, pracovné a iné povinnosti,“ vyjadril sa k nominácii manažér reprezentácie Slovenska Tomáš Horký. 


Národný výber rozloží svoj pracovný stan už tradične v Piešťanoch, prvýkrát sa stretne v polovici mája. V rámci prípravy odohrajú Slovenky 6 prípravných zápasov, doma sa predstavia 25. mája o 18.00 h a 27. mája o 16.00 h proti Izraelu. Na začiatku júna (2. a 3. júna) vycestujú na dvojzápas do Lotyšska a na záver ich čaká konfrontácia s Českom (7. a 8. júna v Prahe). 
Slovenky si zabezpečili účasť medzi európskou špičkou vďaka 2. priečke v kvalifikačnej H-skupine. Na majstrovstvách Európy sa predstavia 13-krát v ére samostatnosti, v D-skupine v slovinskej Ľubľane si zahrajú postupne s Maďarskom (15. júna o 12.15 h), Srbskom (16. júna o 20.45 h) a Tureckom (18. júna o 20.45 h). Naposledy obsadil slovenský výber na finálovom turnaji v Španielsku a Francúzsku 13. miesto.


Širšia nominácia Slovenska na prvý zraz prípravy na majstrovstvá Európy 2023 v Slovinsku a Izraeli (15. – 25. júna):
Buknová Alexandra (MBK Ružomberok), Dudášová Nikola (Atomeromu Szeksárd / Maďarsko), Erdelyiová Alexandra (Šopron Basket / Maďarsko), Jakubcová Ivana (Union Féminine Angers Basket 49 / Francúzsko), Kozáková Vanda (Slávia Banská Bystrica), Martišková Natália (Piešťanské Čajky), Mikovčáková Diana (Young Angels Košice), Mištinová Miroslava (Zaglebie Sosnowiec / Poľsko), Moravčíková Alica (Piešťanské Čajky), Oroszová Sabína (UNI Győr / Maďarsko), Páleníková Terézia (UNI Girona / Španielsko), Stašová Radka (Alter Enersun Al-Qázeres / Španielsko), Tarkovičová Stella (Osnabrück SC / Nemecko), Wrzesiński Barbora (ZVVZ USK Praha / Česko, Arka Gdyňa /Poľsko), Sedláková Tereza (CD Talent Tirso Incentro / Španielsko). 

Náhradníčky: 
Hadačová Lucia (MBK Ružomberok), Havranová Viktória (MBK Ružomberok), Hruščáková Žofia (Slávia Banská Bystrica), Striešová Lucia (Slávia Banská Bystrica), Urbanová Dominika (MBK Ružomberok), Vandlíková Tereza (Piešťanské Čajky), Taušová Nataša (Piešťanské Čajky).


Realizačný tím: 
Suja Juraj (hlavný tréner) Jankovič Peter (asistent trénera), Michálik Miloslav (asistent trénera), Horký Tomáš (manažér), Meszároš Ján (lekár), Bujňák Michael (fyzioterapeut), Šerfőzőová Erika, Vlkovič Marián (maséri), Duchovič Michal (mediálny manažér).
Tlačová správa SBA


Ďalšie články