Ako sa darí chlapcom v mládežníckych súťažiach?

V stredu (22. marca) sme vás informovali o priebežnom poradí v dievčenských mládežníckych súťažiach. Dnes by sme sa zamerali na tie chlapčenské, v ktorých súperi zvádzajú pekné a vyrovnané súboje. Pozrime sa opäť na vekové kategórie U19, U17 a U15.

Juniori U19

Chlapenských družstiev je v jednotlivých súťažiach viac, preto sú rozdelení do viacerých skupín a podskupín. Konkrétne v juniorskej kategórii U19.

Ešte pred samotnou základnou časťou sa hrala východná a západná kvalifikácia do skupiny Gold, do ktorej postúpili štyri najlepšie tímy z každej skupiny. Vyčlenila sa tak osmička, ktorá bojovala v 14-tich zápasoch o najlepšie pozície. A práve tú najvyššiu si vybojoval Inter Bratislava, ktorý v základnej časti prehral len jeden zápas. Na druhom mieste bol DIAWIN Košice s dvomi prehrami. Tretie miesto patrilo ŠBK Junior Levice a štvrtá pozícia BKM Iskra Svit

Tieto štyri tímy postúpili do skupiny o 1. až 4. miesto, v ktorej momentálne bojujú o najlepšie priečky pred play-off. Zápasy majú ešte do 16. apríla. 

V skupine o 5. - 8. miesto bojujú Michalovce, Sereď, Nitra a Prievidza. Tímy, ktoré sa po ukončení nadstavbovej časti umiestnia na 7. a 8. mieste budú hrať predkvalifikačné kolo na finálový turnaj proti víťazom silver skupín východ a západ. Momentálne by si ten turnaj zahrali Nitra a Prievidza. V silver skupine východ dominuje Spišská Nová Ves, ktorá v 17-tich doterajších zápasoch nenašla premožiteľa. V západnej skupine je to ale omnoho vyrovnanejšie. Na prvom mieste je momentálne Banská Bystrica s 29 bodmi, no zpas k dobru a 27 bodov na konte má Žilina. O prvenstvo môže bojovať aj Komárno, ktoré m na konte 26 bodov a takisto o zápas menej ako líder z Bystrice.

Finálový turnaj je na programe v dňoch 12. - 14. mája.  

Priebežná tabuľka

Kadeti U17

V tejto kategórii sa hrá veľmi podobným systémom, ako u ich starších kolegov. Jediný rozdiel je v tom, že nadstavbovú časť o 1. - 4. a o 5. - 8. miesto hrajú aj tímy v skupinách Silver východ a aj západ. 

V Gold časti ale dodnes stále nie je isté, kto sa stane víťazom po nadstavbovej časti. Rozhoduje sa hlavne medzi BK Lokomotíva Sereď a Inter Bratislava Yellow. Po základnej časti to bolo rovnako vyrovnané - Sereď dokázala zvíťaziť len s náskokom jedného bodu. V nadstavbovej časti si ale tento náskok neudržali. Po 17-tich odohraných zápasoch majú oba tímy na konte zhodne po 31 bodov za 14 výhier a 3 prehry. Na treťom mieste sú Košice (25 bodov) a na tom štvrtom Žiar nad Hronom (24 bodov). 

Čo sa týka skupiny o 5. - 8. miesto, tam momentálne vedie Prievidza s náskokom troch bodov pred Žilinou. Na 7. a 8. mieste sú B.S.C. Bratislava a Bánovce nad Bebravou, ktoré, ak ostane poradie zachované, si zahrajú predkvalifikačné kolo na finálový turnaj. 

Do kola pred play-off postupujú aj víťazi nadstavby Silver východ a západ. Z východnej skupiny je ešte veľmi ťažké určiť, kto by mohol postúpiť. Na prvých dvoch miestach sú Čaňa a Michalovce, ktoré majú zhodne po 14 bodov. Na treťom mieste je Spišská Nová Ves s 12-timi bodmi a štvrtá je Žilina, ktorá má 11 bodov. 

Čo sa týka západnej časti, tam je to vyrovnané hlavne medzi prvými dvomi tímami. Na prvom mieste sú Levice, ktoré majú náskok jedného bodu pred Karlovkou Bratislava. Nadstavbové zápasy v tejto vekovej kategórii sa ešte budú hrať do 23. apríla. Finálový turnaj je na programe od 26. do 28. mája.

Priebežná tabuľka

Starší žiaci U15

V tejto kategórii je rovnaký systém ako u kadetov U17. V základnej Gold časti dominoval Inter Bratislava, ktorý vyhral vo všetkých 14-tich zápasoch. Na druhom mieste bola Prievidza a tretí Lučenec. Do elitnej nadstavbovej skupiny sa prebojoval aj ďalší bratislavský klub, B.S.C. Bratislava. Rovnaké poradie je priebežne zachované aj v nadstavbe a tiež aj platí, že Inter je zatiaľ stále bez prehry. 

V silver východnej skupine sa do bojov o 1. - 4. miesto prebojovali Košice, Spišská nová Ves, Liptovský Mikuláš a Žilina. Najviac sa darí priebežne Košiciam, no na krk im dýcha Spišská Nová Ves a Liptovský Mikuláš, ktorí strácajú priebežne dva body na lídra. 

V skupine o 5. - 8. miesto je momentálne na 5. mieste Banská Bystrica, ktorá má náskok troch bodov pred Svitom. Ten má ale oproti lídrovi o jeden zápas k dobru. Na 7. a 8. mieste sú Košice a Žiar nad Hronom, ktorí by sa podľa aktuálnej tabuľky dostali do predkvalifikačného kola proti víťazom silver skupín. 

V západnej skupine sa momentálne najviac darí Karlovke Bratislava, ktorí sú na prvom mieste. Druhá je aktuálne Trnava, tretí Senec a na štvrtom mieste je Šinter BAsket. Nadstavbová časť je na programe do 16. apríla a finálový turnaj od 19. do 21. mája. 

Priebežná tabuľka