Inter v semifinále proti estónskemu celku, Levice bojujú o v skupine o 5. - 8. miesto

Vrchol sezóny pre družstvá do 20 rokov je tu. European Youth Basketball League (EYBL) čaká Superfinále v tejto vekovej kategórii, ktoré sa bude hrať od 14. do 18. marca v estónskom Tallinne. Slovenský basketbal bude mať zastúpenie v podobe dvoch tímov - Inter Bratislava a ŠBK Junior Levice. 

Ako povedal tréner tímu z hlavného mesta Danilo Rakočevič, klub nie je v ideálnom momente, pretože nenastúpia v kompletnej zostave. Spôsobili to zranenia či choroby niektorých hráčov. "Nie sme na maximálnom výkone, ako by sme chceli byť. Tí, čo môžu ísť, idú. Máme jedenásť chlapcov aj istú kvalitu, aby sme hrali o nejaké výhry. Aj keď tie družstvá nepoznáme, našim cieľom je vyhrať skupinu a postúpiť do semifinále. Aj napriek tomu všetkému máme čo ponúknuť," povedal Rakočevič. 

Teší ho, že Slovensko bude mať na turnaji dvojnásobné zastúpenie. "Je to plus k tomu, čo sa hrá na Slovensku. Je to dobrá reklama aj pre slovenský basketbal. To je pozitívna vec. Je dobré, ža sa takéto veci podporujú. Môže sa stať, že sa s nimi stretneme. Bude to otázne, ale keď sa stretneme, bude trochu slovenskej rivality," priblížil.

Podľa trénera Levíc Petra Kováčika je tento postup veľkým úspechom. "Zároveň ojedinelou možnosťou konfrontovať výkonnosť našich mladých basketbalistov s európskym basketbalom. Chceme úspešne reprezentovať klub Patrioti ŠBK Junior Levice a napriek vysokej kvalite družstiev chceme byť úspešní," uviedol. 

Podľa hráča Samuela Solčanského idú do Tallinnu hrdo reprezentovať klub mesto a aj krajinu. "Budeme podávať najlepšie výkony v zápasoch, ktoré nám určite dajú kopec nových skúseností," uviedol. Pridal sa k nemu aj Matej Valent: "Vzhľadom k tomu, že sme v turnaji stále bez prehry, chceme basketbalovej Európe ukázať, že aj na Slovensku vieme hrať basketbal," uviedol. 

Inter aj Levice prešli základnými skupinami bez výrazných problémov. Oba tímy odohrali po osem zápasov a ani v jednom nenašli premožiteľa. S takouto výkonnosťou smeruje na Superfinále len klub RIG Lulea. 

Inter aj Levice čakajú dva zápasy v skupinách. “Dvanásť družstiev z ôsmich krajín bolo nasadených do štyroch základných skupín A až D, po troch účastníkov. Vo štvrtok a v piatok každé družstvo odohrá po dva zápasy v základnej skupine. V sobotu prebehnú kvalifikačné zápasy a v nedeľu zápasy o umiestnenie. Každé družstvo na turnaji odohrá štyri zápasy,” priblížil formát súťaže Gabriel Sirotňák, prezident klubu ŠBK Junior Levice.

Program Interu a Levíc na Superfinále EYBL juniorov U20

/program pokračuje pod tabuľkami/

Inter Bratislava - Myerscough BA 95:68 (52:35) Livestats / Livestream

Zostava a body Interu: Minarovjech 21, Hudec 20, Ondruš 16, M. Koller 15, D. Koller 11, Voštinár, Weber a Demko po 4, Falis, Gregor.

Najviac bodov Myerscough: Lacey 20, Nwauzu 15, Smith 14...

Patrioti ŠBK Junior Levice - BS Keila 102:94 (54:51) Livestats / Livestream

Zostava a body Levíc: Solčánsky 33, Krajčovič 27, Kulčár 14, Yakushev 10, Valent 8, Ondrík a Juhász po 5, Tončík, Števko, Gregáň, Caban.

Najviac bodov Keili: Lenk 39, Sepik 17, Lempu 15...

Tallinn Sports Academy - Inter Bratislava 68:71 (39:41) Livestats / Livestream

Najviac bodov Tallinnu: Lewis 17, Malm 15, Suurorg 12...

Zostava a body Interu: Hudec 17, D. Koller 15, M. Koller 12, Ondruš 11, Minarovjech 10, Demko 4, Voštinár 2, Falis, Gregor, Weber, Durečko

Drive Basketball - Patrioti ŠBK Junior Levice 86:65 (43:31) Livestats / Livestream

Najviac bodov Drive: Federiko 24, Amzil 19, Machol 9...

Zostava a body Levíc: Kulčár 19, Solčánsky 15, Krajčovič 14, Yakushev a Ondrík po 7, Valent 3, Tončík, Gregan, Juhász

O 5. - 8. miesto

RIG Lulea - ŠBK Junior Levice (16. marca o 16:00) Livestats / Livestream

Semifinále

Inter Bratislava - Tartu University (16. marca o 18:00) Livestats / Livestream