Niké EXZ: Štvrťfinále má svojich favoritov, priniesť môže aj zápletky

Ženská najvyššia súťaž má za sebou nadstavbové časti a to hovorí len o jednom - blíži sa play-off! Už v stredu, 20. marca, sa odohrajú prvé zápasy štvrťfinálových sérii, ktoré môžu napovedať, aké zloženie bude mať semifinále. 

Dvojice vzišli z nadstavbovej časti, podľa toho, kto na akom mieste skončil. Hrá sa systémom 1-8, 2-7, 3-6 a 4-5. Ženy hrajú na dva víťazné zápasy, to znamená, že v sérii ich môžu odohrať najviac tri. Komu sa podarí postúpiť do semifinále? 

Piešťanské Čajky vs BK AS Trenčín

Čajky patria opäť k najväčším favoritkám na zisk titulu. Aj keď sa im už teraz nepodarí vyhrať všetky zápasy sezóny, do play-off idú z prvého miesta. Pavúkový formát im určil posledného súpera z BK AS Trenčín. 

Existuje len malá šanca, že by Čajky do semifinále nepostúpili. Štatistiky hovoria jasne v prospech prvého celku. Zvíťazili v sezóne 18-krát a dvakrát im duel nevyšiel. Raz prehrali s Young Angels Košice, raz so Sláviou Banská Bystrica. V zápase inkasovali najviac 97 bodov, práve proti Young Angels. Trenčínu v jednom dueli dali 126 bodov, čo bolo pre nich najviac v sezóne. 

Trenčín v sezóne vyhral len jediný zápas - proti UMB Banská Bystrica 53:41. Tento historický moment pre klub prišiel koncom októbra v 5. kole. O zápas na to prišiel však prišiel opäť historický zápas - najvyššia prehra histórii. Proti Slávii Banská Bystrica uhrali výsledok 16:201. V zápase proti UMB Banská Bystrica strelili aj najviac bodov v jednom zápase - 61. Celkovo prehrali devätnásť zápasov v sezóne. 

Piešťanské Čajky Ukazovateľ BK AS Trenčín
1. Pozícia 8.
18 Počet výhier 1
2 Počet prehier 19
126 Najviac strelených bodov v zápase 61
97 Najviac inkasovaných bodov v zápase 201

 

Slávia Banská Bystrica vs BK ŠK UMB Banská Bystrica

Vo veľa prípadoch veľké mestské derby plné vyrovnaných zápasov. V tomto však veľľa senzácie hľadať nebudeme musieť a favorit série je jednoznačný - Slávia Banská Bystrica. Druhý celok tabuľky vyzve siedmy UMB Banská Bystrica a v sérii hranej na dva víťazné zápasy veľa napätia očakávať nebudeme. 

Hovoria o tom aj ich predošlé vzájomné zápasy, v ktorých v oboch prípadoch zvíťazili Slávistky. Najskôr 124:33, potom 113:57. Slávistky skončili po nadstavbe na druhom mieste, keď 16-krát vyhrali a štyrikrát odchádzali ako porazené. Do povedomia sa dostali najviac po výhre 201:16 nad Trenčínom, no prekvapili aj jednoznačnou výhrou 86:58 nad majstrom z Piešťan. Od neho inkasovali v predošlom stretnutí aj najviac bodov v zápase - 80. 

Na druhej strane je však UMB Banská Bystrica, ktorý zvíťazil v sezóne len päťkrát a zvyšných 15 duelov prehral. Ak by sme hovorili o aktuálnej forme, tvrdili by sme, že tímy sú rozbehnuté na play-off. UMB v nadstavbe vyhral štyrikrát a len dvakrát odchádzal ako víťaz - v oboch prípadoch proti CBK Košice. Najviac bodov strelil tím Young Angels Košice pri výhre 90:71, inkasoval najviac od druhého bystrického celku - 124. 

Slávia Banská Bystrica Ukazovateľ BK ŠK UMB Banská Bystrica
2. Pozícía 7.
16 Počet výhier 5
4 Počet prehier 15
201 Najviac strelených bodov v zápase 90
80 Najviac inkasovaných bodov v zápase

124

MBK Ružomberok vs Young Angels Košice

Ak sme hovorili o možných zápletkách, v tomto prípade sa nejaké vyskytnúť môžu, no nie je to veľmi pravdepodobné. Ružomberčanky vyzvú Young Angels Košice, ktoré neprežívajú najlepšie herné obdobie. Zmeniť sa to však môže vo štvrťfinálovej sérii, do ktorej idú zo šiesteho miesta, Ružomberok z tretieho. 

Vzájomné zápasy týchto celkov z tejto sezóny hovoria v prospech Ružomberka. Ten zvíťazil 76:65 a 70:68. Neboli to však výrazné víťazstvá, no boli ešte pred obdobím krízy v košickom klube. 

Tá sa pretavila až do celkového šiesteho miesta pred play-off a výrazne horšou formou hráčok. Košičanky z posledných piatich zápasov vyhrali len dvakrát, raz zdulalai Trenčín a raz mestské rivalky z Košíc - CBK. V sezóne mali vyrovnaný počet prehier aj výhier - 10. Počet najviac inkasovaných aj strelených bodov sa pohybuje nad číslom 100 - 105:110. 

Ružomberčanky majú za sebou vydarenejšiu sezónu. Aj napriek zápasovej vyťaženosti Európskeho pohára FIBA žien odkázali zdolávať súperky aj na domácej scéne. Ružomberčanky majú solídnu obranu počas celej sezóne - v jendom zápase inkasovali najviac len 81 bodov, čo je porovnateľné so Sláviou Banská Bystrica a lepšie ako v prípade Čajok. V sezóne sa 13-krát dočkali výhry a sedemkrát prehrali. Najviac bodov strelili v jednom zápase 115. 

MBK Ružomberok Ukazovateľ Young Angels Košice
3. Pozícia 6.
13 Počet výhier 10
7 Počet prehier 10
115 Najviac strelených bodov v zápase 105
81 Najviac inkasovaných bodov v zápase 110

 

ŠBK Šamorín vs CBK Košice

V tejto sérii vieme hovoriť už o možnej poriadnej dráme. Štvrtý celok zo Šamorína vyzve košické CBK a séria môže sľúbiť vyrovnanosť, prípadneaj prekvapenie zo strany piateho celku. V tejto sez'óne však dôjde k miernemu zlomu. Od sezóny 2018/2019 bude zložené play-off inak, ako zo štvorice Piešťanské Čajky, Slávia Banská Bystrica, MBK Ružomberok a Young Angels Košice. 

Vzájomné zápasy týchto tímoch vyzneli v prospech Šamorína, ktorý zvládol oba duely. Aktuálna forma však hovorí o niečom inom a dá sa očakávať, že táto séria môže priniesť skvelú drámu. Šamorín naposledy zdolal práve CBK ešte v januári tohto roku. 

Šamorín patrí k tímom s horšou obranou. Najviac v jednom zápase strelil len 82 bodov, pričom väčšina tímov (okrem UMB a Trenčína) prekročila stobodovú hranicu. Tú Šamorínčanky prekročili v štatistike najviac inkasovaných bodov - 107. 

CBK Košice majú vyrovnanú sériu výhier a prehier, zhodne ich nazbierali po 10. V rebričku najviac strelených bodov prekročili tiež 100 bodov, no nevyhli sa tomu ani v štatistike najviac inkasovaných bodov. Dostali sa na číslo 127, čo je po Trenčíne druhé najhoršie. 

ŠBK Šamorín Ukazovateľ CBK Košice
4. Pozícia 5.
7 Počet výhier 10
13 Počet prehier 10
82 Najviac strelených bodov v zápase 105
107 Najviac inkasovaných bodov v zápase 127